Italijanska aviokompanija se ponovo nalazi na ivici ambisa. Kako piše rimska La Republicca, Alitalia je nakon četiri godine poslovanja izgubila dve trećine svog kapitala.

Ova kompanija koja je od 2008. privatizovana od strane konzorcijuma italijanskih privrednika svakog dana pravi gubitak od 630.000 evra. Ukupan nagomilanu gubitak za četiri godine dostigao je 735 miliona evra što čini dve trećine od početnog kapitala.

U Rimu je ponovo zazvonilo zvonu za uzbunu, pošto trenutna situacija nije nimalo naivna. Prema tvrdnjama domaćih stručnjaka Alitalia ima samo dve opcije za preživljavanje s obzirom da trenutni vlasnici (većinski akcionari) kompanije nemaju novca za dokapitalizaciju. Rešenja su ili nacionalizacija ili prodaja većinskog paketa, od ranije zainteresovanoj Air France -KLM grupi.

Air France-KLM grupa je 2008. odbijena od strane Vlade Italije i njenog tadašnjeg premijera Silvija Berluskonija, koji nije dozvolio da italijanska nacionalna aviokompanija padne u ruke stranaca. Tada je Air France-KLM grupi dozvoljeno da preuzme samo 25% akcija posrnule Alitalije, dok su ostatak preuzeli najznačaniji italijanski privrednici formiravši konzorcijum. Francusko-holandska grupacija je bila zaintersovana za kompletno preuzimanje Alitalije za iznos od 2,5 milijarde evra. Ekonomisti smatraju da bi sada, ova grupa mogla da kupi Alitaliju po znatno nižoj ceni s obzirom na nove okolnosti.

Nakon restruktuiranja  te 2008. godine tokom kojeg je Vlada Italije očistila kompaniju od dugova, a potom zdrave delove kompanije prepustila novim investitorima je izvršeno spajanje sa drugim po veličini italijanskim avioprevoznikom AirOne-om. Alitalia je ponovno kliznula u gubitke pogođena svetskom ekonomskom krizom i velikim skokom cene goriva.

Zbog nagomilanih gubitaka Alitalia je odlučila da nastavi sa održavanjem svog frequent flyer programa Mille Miglia, čije je gašenje i spajanje sa Air France-ovim programom Flying Blue bilo planirano već pre dve godine. Ovaj program je veoma uspešan i donosi preko 200 miliona evra čiste zarade kompaniji, tako da je doneta odluka da se na neodređeno produži njegovo trajanje.

O tome šta dalje sa Alitalijom moraće da se pozabavi nova vlada koja bi trebalo da bude formirana nakon redovnih parlamentarnih izbora u Italiji, koji su zakazani za februar naredne godine. La Republicca piše da će Alitalia biti prvi vrući krompir sa kojim će nova vlada morati da se pozabavi odmah nakon formiranja.

Masovna ukidanje linija AirOne-a najavljena početkom januara najverovatnije su posledica urgentnog kresanja troškova Alitalia grupe. Ovaj prevoznik deo Alitalijinog sistema gasi pet nedavno otvorenih linija iz Milana i jednu iz Venecije. Među neprofitabilnim linijama koje se gase je i Milano-Beograd, na kojoj AirOne leti tek tri meseca.