Alitalia je danas otkazala 12 polazaka tokom februara na liniji od Rima do Beograda. U ovoj kompaniji su suočeni sa velikim finansijskim problemima pa se može očekivati da će u narednom periodu biti još otkazivanja.

Otkazano je ukupno 24 leta u oba smera u periodu od 2. do 27. februara 2013. godine. Prema rezervacionim sistemima otkazani su letovi AZ 594 / AZ 597 sa polascima u ponedeljak, četvrtak i petak. Polasci su bili planirani za 16:05 iz Rima i za 18:30 iz Beograda.

Prema podacima do kojih smo došli otkazani su letovi za sledeće datume: 02, 03, 05, 06, 09, 10, 13, 16, 20, 23, 24. i 27. februar 2013.

Otkazan je i veći broj letova prema Sofiji, Bukureštu, Kijevu, Budimpešti, Varšavi i mnogim drugim gradovima, a na pojedinim linijama otkazivanja počinju još u januaru.

Iz Rima nije stiglo zvanično saopštenje povodom ovih otkazivanja, ali se pretpostavlja da se radi o uštedi troškova. Poznato je da su polasci u januaru i februaru uvek sa znatno manjim brojem putnika, pa je smanjenje troškova upravo najveće u ovom periodu.

Pre dva dana su italijanski mediji pisali o finansijskim problemima u kojima se nalazi Alitalia. Četiri godine nakon privatizacije gubici su dostigli 735 miliona evra što je dve trećine uloženog kapitala. Ova kompanija pravi svakodnevne gubitke koji iznose 630.000 evra.

AirOne, niskotarifni avioprevoznik koji je deo Alitalia Grupe je nedavno bez ikakve najave otkazao šest svojih redovnih linija, koje su nedavno uspostavljene. Sa milanskog aerodroma otkazane su linije prema Beogradu, Varšavi, Pragu, Minhenu i Kaljariju, dok je sa aerodroma Marko Polo u Veneciji otkazana linija prema Briselu.

Iako ni za ove otkaze nije bilo zvaničnog saopštenja, najverovatnije se radi o hitnim merama štednje Alitalia grupe.