Umesto Alitalije na liniji Rim – Beograd leteće Alitalia CityLiner, regionalni avioprevoznik koji je u sistemu Alitalije.

Letovi će se obavljati manjim avionom i sa drugačijim redom letenja. Sve ostalo za putnike ostaje isto.

Letovi i dalje imaju Alitalijinu oznaku, putnici dobijaju MilleMiglia nagradne milje, a kodšer sa Jatom ostaje na snazi.

Alitalia Cityliner

CityLiner je regionalni avioprevoznik Alitalije. Osnovan je 2006. godine od AirOne-ovog istoimenog regionalnog prevoznika. On je od tada zamena za nekadašnji Alitalia Express, koji je u međuvremenu ugašen.


IATA oznaka mu je CT. Baza mu je na aerodromu Leonardo da Vinci – Fiumicino u Rimu. Pripada sistemu Alitalije i pridruženi je član Sky Team alijanse.


Alitalija ga koristi za letove u regionalnom saobraćaju ka destinacijama sa smanjenom tražnjom. Ima 20 aviona u floti (15 Embraera 175 i 5 Emraera 190).

Alitalia CityLiner će od zimskog reda letenja (27. oktobar 2013) uvesti drugi dnevni let na liniji od Rima do Beograda pojedinim danima. U Alitaliji o uveđenju drugog leta ka Beogradu razmišljaju još od kraja prošle godine, ali je ideja napokon uobličena i letovi su već u prodaji.

Od prvog dana zimskog reda letenja, 27. oktobra na liniji Rim-Beograd biće dva leta: AZ591 u 12:05 svakog dana osim srede i AZ597 u 18:20 ponedeljkom, sredom, četvrtkom i nedeljom.

Tako će ukupno biti deset letova nedeljno umesto sadašnjih sedam i putnici će moći da imaju više mogućnosti za putovanja i kombinovanja sa drugim letovima Alitalije iz Rima.

Postoji mogućnost da do početka zimskog reda letenja bude dodat još jedan polazak u 18:20 petkom.

Novi red letenja omogućava i bolje poslovno povezivanje dva grada, pošto će sada poslovni putnici iz Italije moći u jednom danu da dođu u Beograd, obave poslovni sastanak i da se vrate.

Osim novog reda letenja Alitalia menja i tip aviona čime će biti smanjen i ukupan kapacitet na ovoj liniji. Umesto Airbus-ovog aviona A320 sa kapacitetom za 114 putnika u ekonomskoj i 34 u biznis klasi, Alitalia će u Beograd dolaziti sa Embraerom 175 koji ima 80 mesta u ekonomskoj i osam u biznis klasi.

Zbog uvođenja nove letelice, kapacitet u ekonomskoj klasi ostaće gotovo nepromenjen (umesto 798 mesta nedeljno biće 800), ali će zato kapacitet u biznis klasi drastično opasti (umesto 238 biće samo 80). Ukupan kapacitet biće smanjen za 15 posto, ali to ne bi trebalo da izazove smanjenje broja putnika pošto je smanjenje samo na račun biznis klase, koja iz Beograda nije tražena u značajnoj meri. Ovakav novi red letenja praćen novom konfiguracijom trebalo bi da još više poveća profitabilnost ove inače dobrostojeće linije.

Alitalia svojim putnicima nudi i letove Jat Airwaysa za Rim (JU 404 / AZ 7073, pet puta nedeljno sa polaskom oko 7 sati), zahvaljujući kodšer sporazumu koji dve kompanije uspešno održavaju već dugi niz godina. Zahvaljujući tom sporazumu putnici Alitalije će iz Beograda ka Rimu imati i do tri leta dnevno u pojedinim danima.


Foto: Alitalia CityLiner Embraer 175, (c) Luciano, Planespotters.net