Kompanija koja gradi najveći aerodrom na svetu, severno od Istanbula, saopštila je da će na gradilištu biti održana prva međunarodna manifestacija krajem godine.

"Airport Exchange" konferencija koju od 8. do 10. decembra organizuje Međunarodni aerodromski savet (ACI – Airport Council International) je prva prilika za obilazak gradilišta novog istanbulskog aerodroma.

Ova konferencija će biti održana u istanbulskom kongresnom centru u centru grada, ali će jedan deo aktivnosti biti održan i na samom gradilištu novog mega aerodroma.

U planu je da se u okviru ovog skupa održi i konferencija na temu razvoja novog istanbulskog aerodroma koji privlači ogromnu pažnju stručne javnosti od kada je njegova izgradnja počela.

"Istanbul i Turska su nova zvezda u aviosaobraćaju. Prema našim godišnjim statistikama turski aerodromi beleže dvocifren rast iz godine u godinu i poboljšavaju kvalitet usluga koje pružaju putnicima na impresivan način. Turska je na dobrom putu da uđe u grupu od deset najvećih ekonomija na svetu do 2023." rekao je Olivijer Jankovec, generalni direktor ACI-ja za Evropu, koji će zajedno sa svojim odeljenjem za Aziju biti organizator najavljenog događaja.

Novi istanbulski aerodrom se nalazi 35km severozapadno od centra grada, na obali Crnog mora. Njegova izgradnja će koštati preko 10 milijardi evra. Biće to najveći aerodrom na svetu sa šest poletno-sletnih staza i kapacitetom za 150 miliona putnika godišnje. Prva faza izgradnje koja će omogućiti otvaranje aerodroma za saobraćaj biće gotovo tokom 2017, kada se i očekuju prvi letovi.