Airbus Grupa, ranije EADS, je objavila finansijske rezultate za prvo tromesečje ove godine, koji ukazuju na snažan rast profita.

Gotovo udvostručni profit u prva tri meseca ove godine iznosi 439 miliona. Pozitivan izveštaj je direktno uticao i na prvi značajniji porast akcija Airbusa za 4,38%. Današnja vrednost akcije Airbusa na berzi u Parizu je 51,66 evra što je veliko ohrabrenje za grupaciju nakon ukupnog pada od preko 11% od početka godine.

Najveći uticaj na ponovni rast akcija osim povećanja prihoda ima i izveštaji o napretku aviona Airbus A350 XWB čije testiranje je uveliko u toku. U Airbusu očekuju da će njihov najnoviji model aviona na jesen dobiti sve neophodne sertifikate čime će se steći uslovi da se avion uključi u saobraćaj. Planirano je u decembru Qatar Airways postane prva aviokompanija koja će koristiti Airbusov A350 na redovnim linijima.

U Airbusu ujedno razmatraju načine da "osveže" svoj dvadeset godina star model aviona Airbus A330 kako bi on mogao da se izbori sa veoma jakom konkurencijom Boeingovog Dreamlinera (B787) i novog Airbusovog A350. Planira se ugradnja novih motora na ovom modelu što bi trebalo da značajno poboljša njegovu efikasnost i da doprinese većim uštedama u eksploataciji.

Iako su rezultati u prvom tromesečju bili izvanredni u Airbusu su istakli i da je broj naručenih aviona (103) značajno opao u odnosu na isti period prošle godine (410), ali to pravdaju prošlogodišnjim neočekivano velikim narudžbama. Vrednost naručenih aviona je više nego prepolovljena u ovoj godini i iznosi 21,1 milijardu evra, u odnosu na prošlogodišnjih 49,5 milijardi.