Najčudniji avion na svetu, Airbus A300-600ST "Beluga", poznat kao Super Transporter se sprema za proslavu dvadesetog rođendana koji pada ovog septembra.

Tim povodom avion za koji biste pomislili da se ne može otisnuti sa zemlje zbog svoje veličine i još više neobičnog oblika leteo je 30. maja u spektakularnom formacijskom letu zajedno sa francuskom aerobatskom grupom "Patrouille de France".

Letenje je bilo organizovano za potrebe snimanja i fotografisanja Beluge u sklopu priprema za proslavu dvadesetog rođendana. Prvi let Beluge je bio 13. septembra 1994. godine. Do sada je proizvedeno pet ovakvih aviona i svi se koriste u fabrici aviona Airbus za obavljanje prevoza velikih avionskih delova trupa, krila ili za specijalne čartere.

Jedan od zanimljivijih zadataka koji je Beluga imala je da preveze ogromnu sliku Ežena Delakroa "Sloboda vodi narod" (La Liberté guidant le peuple) iz Pariza na izložbu u Tokiju. Slika dimenzija 3×3,6m nije mogla da stane u Boeing 747 pa je Beluga angažovana. Slika je transportovana vertikalno u zaštitnom kontejneru sa posebno kontrolisanim pritiskom, izotermalnom i antivibracijskom zaštitom.

Beluga je zvanično ime aviona koje je dobio zbog toga što podseća na beluga kitove. U osnovu ovog neverovatnog teretnjaka je Airbusov A300 kome je sličan i po količini tereta koji može da ponese. Uprkos svom neobičnom izgledu i ogromnom teretnom prostoru kojim raspolaže Beluga je namenjen za lakše terete. Njegova maksimalna nosivost je 47 tona, a maksimalna težina pri poletanju 155 tona što je isto kao i kod klasičnog Airbusa A300, ali je njegov teretni prostor proširen tako da unutra mogu da stanu čitava krila aviona na primer.

Ovaj avion neverovatne visine od preko 17m leti između Airbusovih fabrika u Tuluzu, Hamburgu i Sevilji.