Nacionalna sejšelska aviokompanija Air Seychelles je proglašena aviokompanijom koja je ostvarila najveći napredak u svetu, prema Skytrax-ovim stručnim analizama.

Ova kompanija je i na drugom mestu najboljih aviokompanija u Africi prema Skytraxu što je skok za osam pozicija u odnosu na prethodnu godinu. Kabinsko osoblje Air Seychelles-a je treće najbolje u Africi što je kategorija u kojoj ove kompanije nije ni bilo prošle godine.

Posmatrano u svetskim okvirima Air Seychelles su ove godine na 56 mestu u svetu, a prošle godine su bili 133. Ovogodišnji rang je najveći u istoriji kompanije.

Ova kompanije je prošle godine dobila strateškog partnera, istog onog koji će sledeće nedelje postati Jatov partner. Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je prošle godine u martu postao vlasnik 40% akcija sejšelske kompanije uz preuzimanje uprave nad kompanijom, slično kao što se očekuje da uradi sa Jat Airwaysom. Kompanija je već prve godine nakon preuzimanja od strane Etihadovog menadžmenta ostvarila profit.

Pre toga Air Seychelles je bila pred bankrotom i u veoma lošoj finansijskoj i operativnoj situaciji.

Ova kompanija je tokom 2011. ugasila sve svoje evropske linije: London, Milano, Rim i Pariz.

Kompanija je osnovana 1983. i od tada je uspešno poslovala sve do 2008. kada je zbog svetske ekonomske krize i porasta cene goriva bila dovedena pred gašenje.

Pod Etihadovom upravom otpušteno je 250 radnika i njihov broj je sveden na 550.  Isposlovani su novi ugovori sa kompanijama za ketering, zemaljsko opsluživanje, snabdevanje gorivom kako bi bili postignuti bolji uslovi i sniženi troškovi. Urađena je racionalizacija mreže linija u skladu sa turističkom privredom Sejšela, potpisani su veliki kodšer ugovori sa Etihadom čime je ponovo ostvarena veza sa ključnim evropskim tržištem preko Abu Dabija.

Ubrzo kompanija nabavlja novi Airbus A330-200 za dugolinijski saobraćaj i iznajmljuje Airbus A320 od Etihada za održavanje linije ka Mauricijusu. U avione je instaliran novi unapređen sistem zabave za putnike tokom leta (In-flight entertainment) koji je nudio video na zahtev, veliki izbor filmova, muzike i video igrica.  Potpisan je i kodšer sporazum sa Air Berlinom, kompanijom u čijem je vlasništvu takođe Etihad. Kabinsko osoblje je poslato na preobuku u Abu Dabi kako bi se obučilo za pružanje što kvalitetnije usluge putnicima, a rezultat je vidljiv već ove godine – to je treće najbolje kabinsko osoblje u Africi.