Iz aviokompanije Air Serbija, početkom decembra stiglo je obaveštenje kompletnoj prodajnoj mreži da se prijem kućnih ljubimaca na sve letove ove kompanije privremeno obustavlja bez naznake kada će ponovo biti moguć.

Počev od 10. decembra 2013. putnici ne mogu da rezervišu prevoz za svoje kućne ljubimce osim na letovima koje obavlja avion ATR 72.

"Air Serbia se izvinjava što trenutno nije u mogućnosti da prevozi kućne ljubimce u kabinama i bagažnom delu aviona Airbus A319 do dobijanja odobrenja regulatornih vlasti. Odobrenje se očekuje uskoro, a Air Serbia se zahvaljuje svojim gostima na strpljenju", kaže se u odgovoru PR službe nacionalnog avioprevoznika.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije su bili iznenađeni ovom tvrdnjom Air Serbije i negiraju da je ovo regulatorno telo nadležno za odobravanje prevoza životinja u avionima.

"Prevoz životinja u avionima je stvar svake kompanije. Oni sami određuju pravila prema sopstvenim tehničkim mogućnostima i komercijalnim zahtevima i Direktorat nema nikakvu nadležnost nad tim pitanjem. Nemamo nikakav zahtev od Air Serbije koji se tiče kućnih ljubimaca", rečeno nam je u Direktoratu.

Kako Aviokarta.net saznaje Air Serbija ne može da prevozi kućne ljubimce u avionima koji su u registru Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), pa prema tome ova kompanija najverovatnije pod "regulatornim vlastima" misli na vazduhoplovne vlaste UAE, koje treba da izdaju saglasnost s obzirom da avioni njima i pripadaju.

Avioni koji su u srpskom registru (stari Boeingovi avioni i tri od pet novih Airbusovih aviona) mogu da prevoze životinje, ali kako se ne može znati mesecima unapred raspored letenja dva arapska aviona u floti Air Serbije to je kompanija u nemogućnosti da prima zahteve za prevoz životinja kroz rezervacije aviokarata, osim za linije koje održavaju avionima ATR.

Poznato je da pojedine aviokompanije iz zalivskog regiona ne dozvoljavaju prevoz kućnih ljubimaca u putničkim kabinama sa izuzetkom pasa vodiča za slepe i sokolova koji su statusni simbol u tim krajevima.

Aviokompanije Saudian, Royal Jordanian i Gulf Air dozvoljavaju prevoz životinja na način na koji to rade i sve druge svetske aviokompanije. Aviokompanija Emirates ne dozvoljava prevoz životinja u kabini, ali dozvoljava unutar prtljažnika prema pravilima za prevoz predatog prtljaga. Etihad Airways i Qatar Airways imaju veoma strogu politiku prevoza kućnih ljubimaca. Osim sokolova i pasa vodiča za slepe drugim životinjama je zabranjen ulaz kako u putničku kabinu tako isto i u prtljažnik. Životinje se na letovima ove dve kompanije mogu prevoziti samo kao kargo. Najstrožu politiku prema životinjama ima Oman Air koji ne dozvoljava čak ni prevoz sokolova i pasa vodiča za slepe ni na koji način (kabina, prtljažnik ili kargo).

Air Serbia je za razliku od Jat Airwaysa postala aviokompanija sa najrigoroznijim pravilima za prevoz kućnih ljubimaca u Evropi. Od aviokompanija gde Etihad Airways ima udela još jedino Air Seychelles ne dozvoljava prevoz životinja u putničkoj kabini, ali dozvoljava u prtljažniku.


Foto: Novi avioni u floti Airbus A319 čekaju odobrenje Direktorata za prevoz životinja