Air Serbia je od 1. avgusta obogatila svoju ponudu standardnih i 'specijalnih' obroka sa 4 nova obroka.

To su Srpski pravoslavni posni obrok pripremljen na vodi, Srpski pravoslavni posni obrok priprljemljen na ulju i Srpski pravoslavni posni obrok koji sadrži ribu. Ovi obroci pripremaju se od kuvanog povrća, odnosno ribe, a prilagođeni su potrebama pravoslavnih vernika tokom perioda posta. Ovi obroci su besplatni kao inače i svi obroci koji se služe na letovima Air Serbije, jedino što se moraju naručiti barem 24 časa pre leta.

Osim ova 3 obroka koji su namenjeni pravoslavnim vernicima Air Serbia je u ponudu uvrstila i košer obrok – pripremljen u skladu sa jevrejskim verskim pravilima. Postoje dve varijante košer obroka, obrok za doručak ili obrok za ručak / večeru. I ovaj obrok neophodno je naručiti najmanje 24 časa pre leta. 

Od ranije Air Serbia služi i obroke za muslimane pripremljene prema zahtevima Halala, kao i Hindu obrok. Air Serbia je u ovom smislu supreriorna kompanija na svetskom nivou. Malo koja kompanija može da se pohvali ovako bogatom, kvalitetnom multi-konfesionalnom ponudom obroka na svojim letovima. 

Osim ovakvih obroka Air Serbia nudi i specijalno pripremljene obroke za putnike koji su vegetarijanci ili vegani. U ponudi su i obroci bez glutena, za dijabetičare, bez laktoze, sa niskim nivoom holesterola, bez soli ili obrok koji se sastoji samo od voća. Pripremaju se i specijalni obroci za decu kao i za bebe.

Putnici su tokom dve godine postojanja Air Serbije mogli da posvedoče o izuzetnom kvalitetu i bogatstvu obroka koje Air Serbia služi na svojim letovima, pa se može reći da je Air Serbia uz Turkish Airlines najbolja evropska kompanija u tom segmentu.

Ovde smo dali pregled svih obroka koje možete zatražiti i dobiti u okviru cene karte – znači bez doplate – na letovima Air Serbije. 

HNML: Hindu obrok (ne vegetarijanski) Sadrži meso (jagnjetinu ili piletinu), ribu, jaja i mlečne proizvode spremljene na indijski način, odnosno manje ili više je začinjen. Obrok koji često naručuju Indusi. Ne sadrži govedinu.
MOML: Muslimanski obrok Svi sastojci pripremaju se prema zahtevima Halala. Ne sadrži svinjetinu ili alkohol.
VGML: Vegetarijanski obrok Sadrži sve vrste povrća i svežeg voća. Obrok (vegan) često naručuju osobe koje su vegetarijanci. Ne sadrži meso, ribu ili sastojke životinjskog porekla, npr. životinjske masti u biskvitima itd.
VJML: Vegetarijanski Đain obrok Sadrži isključivo povrće koje nije krtolasto. Obrok se priprema na azijski način i uglavnom ga naručuju pripadnici indijske nacionalnosti koji su strogi vegetarijanci. Ne sadrži krtolasto povrće kao što je luk, đumbir, beli luk, krompir, šargarepe i meso/prerađevine od mesa.
OWML: Pravoslavni srpski posni obrok pripremljen na vodi Obrok je napravljen od odabrane selekcije barenog povrća prilagođen pravoslavnim vernicima u toku trajanja posta.
OOML: Pravoslavni srpski posni obrok pripremljen na ulju Obrok je prilagođen pravoslavnim vernicima u toku trajanja posta i sastavljen je od raznovrsnog povrća, uz korišćenje ulja.
OFML: Pravoslavni srpski posni obrok sa ribom Obrok je prilagođen pravoslavnim vernicima u toku trajanja posta i sastavljen je od raznovrsnog povrća i ribe, uz korišćenje ulja.
KSML: Košer obrok Sadrži meso životinja koje imaju potpuno rascepljena kopita i preživaju hranu ili vrste ribe koja ima i peraja i krljušt. Sadrži voće i povrće (osim onog podložnog zarazi). Provereno u košer kuhinji i dvostruko zatvoreno nakon pakovanja. Ovaj obrok je dostupan gostima Ekonomske klase na letovima dužim od 2 sata.

 
Obroci prema zdravstvenim/ dijetetskim zahtevima
 

AVML: Azijski vegetarijanski obrok Sadrži sve vrste povrća, svežeg voća i mlečnih proizvoda i odgovara indijskoj kuhinji i ukusu, odnosno manje ili više je začinjen. Obrok koji često naručuju Indusi. Ne sadrži meso, ribu ili jaja i nije Hindu obrok.
VLML: Lakto-ovo vegetarijanski obrok VLML obroci serviraju se osobama koje ne jedu meso, ali jedu mlečne proizvode (lakto) i jaja (ovo). VLML obroci ne sadrže meso ili mesne proizvode bilo koje vrste, kao ni ribu, živinsko meso ili proizvode koji sadrže mast ili želatin.
DBML: Obrok za dijabetičare Sadrži mleko, buter, jogurt sa niskim sadržajem masti, posno meso, bareni ili pire krompir, povrće i sveže voće. Obrok je namenjen osobama koje boluju od dijabetesa (nizak nivo insulina), jer DBML obroci ne sadrže šećer bilo koje vrste. Koriste se samo određene, dozvoljene, vrste zamena za šećer.
GFML: Obrok bez glutena Sastojci koji su uglavnom dozvoljeni u dijeti bez glutena su: meso, živinsko meso, sveža riba, pirinač, sveže voće i povrće, kukuruz, so i biber, biljni i drugi začini, krompir, stariji sir, jaja, mlečni proizvodi, šećer i slatko, margarin, tapioka, biljno ulje, jogurt, čokolada i suvi pasulj i grašak.
Sastojci koji uglavnom nisu dozvoljeni u dijeti bez gluten su: pšenica i pšenično brašno, ječam, ovas i raž, umaci, hleb, kolači i biskviti, peciva, supe, kobasice i meso za kobasice, testenina, mešavine za prelivanje pečenja i kocke za supu.
LCML: Niskokalorični obroci Sadrži namirnice sa dosta vlakana, a manje masti i ugljenih hidrata. Obrok naručuju osobe koje se pridržavaju dijeta sa ograničenim ili niskim unosom kalorija. Ne sadrži šećer, pavlaku, umake, majonez ili punomasno meso.
LFML: Obrok sa niskim sadržajem masti/ holesterola Sadrži margarin, mladi beli sir, belanca, bareni pirinač, krompir, posno meso, ribu, integralni hleb, žitarice, sveže voće i sl. Obrok je namenjen osobama koje moraju da smanje unos masti. Ne sadrži mleko, pavlaku, mast, sir, žumance ili punomasno meso.
NLML: Obrok bez laktoze Sadrži salate, namirnice bogate vlaknima, testeninu, pirinač, ribu ili meso. Obrok naručuju osobe koje su alergične ili imaju netoleranciju na mleko ili mlečne proizvode ili osobe koje imaju nizak nivo laktoze u organizmu. Ne sadrži mleko i mlečne proizvode, umake, rolnice od mlečnog testa, kroasane ili čokoladu.
BLML: Obrok blagog ukusa Sastoji se od mekane hrane, lako svarljive i nezačinjene. Preporučena jela su krompir pire, spanać, rovita jaja, kuvano meso, tost i mlečni proizvodi. Ne sadrži pečena, pržena ili začinjena jela, crni i beli luk.
FPML: Sveže voće Sveže sezonsko voće. Ovaj obrok je namenjen osobama koje poste ili imaju druge dijetetske razloge.
RVML: Obrok od svežeg povrća Sadrži nekuvano povrće i salate.
SFML: Riba i plodovi mora Sadrži hranu koja uključuje sve vrste ribe i školjki. Obrok je namenjen osobe koje vole morsku hranu. Ne sadrži mesne proizvode.
LSML: Obrok bez soli Obrok sadrži sveže voće i povrće, svežu ribu, teletinu, belo meso, margarin bez soli.  Namenjen je osobama koji imaju problema sa srcem i visokim krvnim pritiskom.  Ne sadrzi so, soseve, dresinge, slane sireve, dimljeno, soljeno i konzervisano meso i ribu.
NFML: Obrok bez ribe Namenjen je osobama osetljivim na ribu i proizvode od ribe. Obrok sadrži sveže voće i povrće, meso, mlečne proizvode i peciva. Ne sadrži ribu, i proizvode od ribe.

 
Obroci za decu i bebe
 

CHML: Obrok namenjen deci Obrok sadrži voće, povrće, sve vrste proteina, testenine i proizvode od žitarica. Sadrži mlečne proizvode i hranu koja je laka za žvakanje i lako svarljiva. Obrok se naručuje za decu od 2 do 12 godina.
BBML: Obrok za bebe Na letovima Air Serbia-e služe se gotovi obroci za bebe poznatih proizvođača. Roditeljima se preporučuje da nose hranu na koju su njihove bebe navikle. Moguće je zagrevanje mleka ili obroka za bebe tokom leta.