Air Serbia smanjuje količinu besplatnog prtljaga koji putnici mogu da predaju počev od 1. marta ali za putovanja od 1. maja 2014. Pravila za prevoz ručnog prtljaga neće se menjati i putnici će i dalje moći da u kabinu sa sobom unesu jednu torbu do 8kg težine i maksimalnih dimenzija 115cm.

Od tog dana putnici će besplatno moći da predaju samo jedan komad prtljaga maksimalne težine 23kg u ekonomskoj klasi i dva komada prtljaga u bizniz klasi, maksimalne težine 32kg svaki.

Stare karte, stara pravila

Putnici koji su ranije kupili karte za putovanja posle 1. maja 2014. godine imaće pravo da predaju onoliko besplatnog prtljaga koliko im stoji naznačeno na karti, tj. prema pravilu koje je važilo u trenutku kupovine karte.


Promena pravila se neće odnositi na karte izdate pre 1. marta 2014, dodatno nam je potvrđeno u PR službi nacionalne aviokompanije.

Kao i kod svih drugih kompanija koje primenjuju komadni koncept za prevoz putničkog prtljaga tako će i Air Serbia ubuduće strogo primenjivati ovaj koncept i "svaki prtljag koji prelazi dozvoljenu težinu, broj ili dimenzije koje su određene novim uslovima biće posebno naplaćen", stoji u saopštenju kompanije.

Prema aktuelnom pravilu Air Serbia ima najdarežljiviji prtljažni koncept koji je putnicima dozvoljavao da besplatno predaju čak 30kg prtljaga ako putuju u ekonomskoj klasi i 40kg u biznis klasi.

Sa ovim pravilom Air Serbia je bila jedinstvena u Evropi i među retkima u svetu. Pojedine kompanije su samo u izuzetnim okolnostima dozvoljavale 30kg prtljaga ako bi se radilo o kakvoj promociji ili o nekoj specijalnoj destinacija.

Air Serbia je to pravilo nasledila od Jat Airwaysa koji je po njemu bio prepoznatljiv i zbog koga je ova kompanija dobila retke pohvalne kritike. Odlukom Air Serbije ova tradicija se prekida.

Danny Kondić, generalni direktor Air Serbije tvrdi da je "ova promena važan korak u cilju prilagođavanja uslovima transporta evropskih aviokompanija".