Srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia pruža veliku pomoć stanovništvu ugroženom od poplava.

Naša nacionalna aviokompanija je u stalnom kontaktu sa republičkim kriznim štabom.

U prethodna dva dana ketering služba Air Serbije je pripremila i donirala preko 3500 sendviča, više od 2000 litara sveže vode i sokova, 2500 ćebadi, 10000 plastičnih čaša i više od 600 zaštitnih medicinskih maski za lice.

Kako nam je iz Air Serbije rečeno, pomoć se distribuira Kriznom štabu, koji je dalje raspoređuje kome je najpotrebnija, a pretpostavka je da pomoć odlazi u prihvatne centre u kojima se smeštaju osobe evakuisane iz ugroženih područja.

Air Serbia je odmah na početku krize objavila da je u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova donela odluku o besplatnom prevozu humanitarne pomoći koja se bude skupljala u inostranstvu. Upućen je poziv našim građanima koji žive u inostranstvu da doniraju pomoć u najbliže ambasade Republike Srbije, odakle će ona biti prosleđena Air Serbiji, koja će je avionima na svim svojim redovnim linijama besplatno prevesti do Beograda.

Kako nam je upravo rečeno u Air Serbiji, u ovoj kompaniji će otvoriti i poseban namenski račun za novčane uplate, a poziv da novčano pomognu je upućen svim aviokompanijama koje su kao i Air Serbia deo Etihadove alijanse (Airberlin, Virgin Australia, Air Seychelles, Aer Lingus, Etihad Regional, Jet Airways)

Putnicima koji su zbog poplava u nemogućnosti da putuju Air Serbia će u dobroj nameri omogućiti da svoje aviokarte besplatno promene za druge datume ili da ih refundiraju. Ovakva praksa je direktan odgovor Air Serbije na vanredno stanje i trajaće sve dok postoji potreba.

 

POMOĆ

Pozivamo svoje čitaoce da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu postradalima u ovim poplavama:

ŽIRO RAČUNI ZA POMOĆ (dinarski i devizni računi Vlade Srbije za pomoć ugroženima):

Dinarski račun: 840-3546721-89. Svrha uplate: Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave.
Devizni račun: 01-504619-100193230-000000-0000, namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava

OTVOREN SMS BROJ ZA POMOĆ (za sve mreže, cena 100 dinara): 1003

CRVENI KRST – UPLATE IZ INOSTRANSTVA, DEVIZNA SREDSTVA: Sve instrukcije na ovom linku – www.redcross.org.rs

PAYPAL ZA UPLATE: Otvoren PayPal račun za humanitarnu pomoć floodrelief@gov.rs. Donate dugme na ovoj adresi.