Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je danas potpisao Sporazum o strateškom partnerstvu sprske nacionalne aviokompanije Jat Airways sa Etihad Airways-om, nacionalnom aviokompanijom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ispred Etihada Sporazum je potpisao Džejms Hogan, izvršni direktor ove kompanije. Iako je ranije bilo najavljeno da će ispred Jat Airways-a Sporazum potpisati Velibor Vukašinović, v.d. generalnog direktora, to se na današnjoj ceremoniji nije dogodilo.

Jat Airways će danas dobiti novi početak i novi život sa novim imenom. Od sada ova kompanija ima novo ime – Air Serbia (Er Serbija). Pre današnjeg potpisivanja Sporazuma javnosti je predstavljeno novo ime, logo i novi izgled aviona.

Prema postignutom dogovoru koji je danas krunisan Air Serbia će ostati nacionalna aviokompanija Srbije, koja će u njoj zadržati 51% vlasništva. Etihad Airways će biti vlasnik 49% kompanije ali će imati uprvljačko pravo na period od pet godina. Kompanija će imati Nadzorni odbor preko koga će Srbija sačuvati pravo da utiče na važne odluke. U odboru će biti pet predstavnika Srbije i četiri predstavnika Etihada.

Arapska kompanija će odmah uložiti 40 miliona evra u vidu pozajmice za pokrivanje trenutnih operativnih troškova kompanije, a kasnije još 60 miliona evra. Srbija će takođe uložiti 100 miliona evra, većinom kroz već postojeće vlasništvo nad slotovima na inostranim aerodromima i poslovne ugovore. Vlada će takođe preuzeti dug sadašnjeg Jat Airwaysa koji se kreće oko 195 miliona evra i izdvojiće sredstva za otpremnine za višak radnika.

Izjava Džejms Hogana

"Zadovoljstvo nam je da poželimo dobrodošlicu Er Srbiji u alijansu naših partnerskih aviokompanija i radujemo se budućem konstruktivnom radu kojim ćemo zajedno sa njom i njenim deoničarima izgraditi održivu, konkurentnu i profitabilnu vazduhoplovnu kompaniju"

Iz Jat Airways-a treba da ode oko 500 radnika, ali to će biti radnici u neletačkim delatnostima, dok će pilota i kabinskog osoblja nedostajati imajući u vidu da će Air Serbia dobiti do kraja godine 10 novih aviona Airbus A319, koje će Etihad obezbediti iz lizinga, najverovatnije od svoje partnerske aviokompanije Airberlin.

Air Serbia će od početka zimskog reda letenja (27. oktobar 2013) leteti do 12 novih destinacija. Najavljeno je uspostavljanje redovnog svakodnevnog saobraćaja ka: Banja Luci, Ljubljani, Pragu, Varšavi, Kijevu, Budimpešti, Bukureštu, Sofiji, Varni, Bejrutu, Kairu i Abu Dabiju. Kasnije se očekuje otvaranje i novih linija.

Sporazum osim Jat Airways-a obuhvata i Jatova zavisna preduzeća Jat Ketering i SU-Port u koja će partneri uložiti po 20 miliona evra. Zahvaljujući ovom Sporazumu veliku korist će imati i aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu koji će postati pravo međunarodno čvorište zahvaljujući planiranom povećanju transfernih putnika.

Aerodrom će takođe morati da prođe značajne promene pošto Etihad planira da Air Serbia dobije na korišćenje zaseban terminal. Da li će to biti Terminal 1, kome predstoji renoviranje, ili će se izdvojiti deo Terminala 2 ostaje da se vidi, a naši sagovrnici čak ne isključuju mogućnost ni izgradnje novog terminala koji će biti eksluzivni terminal za nacionalnog avioprevoznika.

"Ugled, finansijska moć i stabilnost Etihad Airwaysa biće od velike važnosti i koristi za Air Serbiju zbog čega smo izuzetno zadovoljni što počinje realiztacija ovog strateškog partnerstva. Putnici koji avionom dolaze u Srbiju ili putuju iz nje uskoro će imati na raspolaganju veoma širok izbor novih destinacija i usluga, rekao je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, na današnjoj ceremoniji, dodavši:

"Ovo partnerstvo će pred putnike staviti ogroman izbor u impresivnoj mreži linija i izuzetno dobre veze tokom putovanja ka željenom odredištu. Razvoj naših međusobnih poslovnih odnosa tokom predstojećih meseci takođe će dodatno konsolidovati i još više unaprediti tržišnu poziciju obe aviokompanije".

Foto (sleva): Dani Kondić, novi izvršni direktor Air Serbije, Mlađan Dinkić, ministar u ostavci, Velibor Vukašinović, vd. generalnog direktora Jat Airwaysa-a, Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade, Ivica Dačić, premijer, Džejms Hogan, izvršni direktor Etihada i Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije.