U Beogradu je danas u velikom hangaru Jat Tehnike javnosti svečano predstavljen avion Airbus A319, koji je i zvanično postao novi član flote nacionalne aviokompanije Air Serbia (trenutno Jat Airways).

Svečanosti u preuređenom hangaru u kome je avion bio sakriven iza džinovske zavese prisustvovali su brojni novinari iz zemlje i regiona, a kasnije uveče na istom mestu biće održana i prezentacija za brojne VIP zvanice.

Prva renovirana poslovnica

Juče je svečano otvorena i renovirana poslovnica Air Serbije na Bulevaru Kralja Aleksandra 17. Ona je dobila novi izgled u skladu sa promenjenim identitetom kompanije.
 

Na svečanom otvaranju nove poslovnice predstavljene su i nove uniforme za kabinsko i zemaljsko osoblje Air Serbije. Žene će imati plave komplete sa suknjom do kolena i belom košuljom. Oko vrata će nositi plave marame sa sivim znakom Air Serbije. Muškarci će umesto marama nositi kravate istog dezena. Perseri će umesto plavih imati crvene marame ili kravate, a zemaljsko osoblje svetlo plave.
 

Povodom otvaranja nove poslovnice Air Serbia je ponudila putnicima neverovatnu promociju. Oni su juče i danas mogli da kupe dve povratne karte po ceni jedne. Uslov je samo da se karte kupe baš u ovoj poslovnici, a ponuda ne važi za ostale poslovnice ili druge vidove prodaje. Zbog ove promocije danas su bile velike gužve ispred predstavništva kod Tašmajdanskog parka.
 

Nakon što su se javnosti obratili direktor Air Serbije Dane Kondić i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zavesa je spuštena i avion je uz veliki aplauz svih okupljenih i zvanično prikazan javnosti.

Nakon brojnih novinarskih pitanja, ekipe su imale priliku da se prošetaju kroz putničku kabinu novog aviona Air Serbije i da osmotre prikaz buduće usluge koju će ova kompanija već od sutra početi da pruža na svojim letovima.

Kabina aviona Airbus A319 se sastoji iz dve putne klase: ekonomske sa 120 sedišta i biznis sa osam sedišta, što je idealna kombinacija sedenja za ovaj tip aviona, koja omogućava komfor svih putnika.

Sedišta u biznis klasi su u sivoj boji sa crvenim jastučićima. Sedišta su poput udobnih fotelja (nastavljena tradicija čuvene Jatove biznis klase), sa modernim dodacima poput priključka za elektronske uređaje putnika, sopstvenim dodatnim osvetljenjem za čitanje i dodatkom za odmaranje nogu. U biznis klasi će biti prva dva reda sa po četiri sedišta, u konfiguraciji 2+2.

U ekonomskoj klasi su sedišta gušće postavljena. Ima ih 120, raspoređenih u 20 redova sa po šest sedišta (u konfiguraciji 3+3), ali sa dovoljno prostora za noge (legroom).

Svetlo plave su boje i takođe imaju jastučiće što je velika prednost i retkost u ekonomskim kabinama sličnih aviokompanija.

U kabini su bili postavljeni i obroci kakvi će se služiti na letovima  Air Serbije.

Putnici u biznis klasi imaće na raspolaganju jedan od nekoliko ponuđenih obroka pripemljenih od strane vrhunskih kuvara. Jela će biti inspirisana srpskom kulinarskom tradicijom.

Putnici u ekonomskoj klasi imaće različite tipove obroka u zavisnosti od dužine trajanja leta. Na kraćim letovima do jedan sat služiće im se kolač, sok i kafa. Na letovima do dva sata biće posluženi sendvič, slatko pecivo, kafa i sok, dok će na dužim letovima (London, Pariz ili Moskva na primer) biti poslužen topli obrok koji će biti na raspolaganju.

Putnici ka Tel Avivu, Larnaki i ubuduće ka drugim destinacijama na Bliskom istoku imaće takođe poseban ketering.

Posetioci su na ulasku u avion mogli da primete da će se putnicima u biznis klasi služiti vrhunska vina vinarije Milijana Jelića. Na ulasku u avion posetioce je dočekala muzika Bilje Krstić i ansambla Bistrik, a kako nam je domaćin rekao ovakva će muzika biti puštana u avionima pred svako poletanje.

Kako je Aleksandar Vučić rekao avioni će nositi imena, a ime ovog prvog " Novak Đoković", a to je otkriveno na javnosti na večerašnjem predstavljanju aviona VIP zvanicama.

U odgovorima novinarima rečeno je i da će nova Air Serbija postati profitabilna već nakon prve godine rada, a da bi i prekookeanski letovi ka Severnoj Americi umesto u 2016, mogli da počnu već do kraja naredne godine.

Zajedno sa predstavljanjem najnovijeg aviona u floti nacionalne kompanije, promenjen je i zvaničan sajt na adresama www.jat.com i www.airserbia.com. Novi sajt je zapravo isti kao i stari, samo sa novim logotopom i imenom kompanije, a pojedini sadržaji se još unose i biće dodati.