Air Serbia je osnovala sopstveni sektor za tehničko odražavanje aviona na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Air Serbia Tehnika, kako se zove ovaj sektor, će obavljati poslove redovnog i vanrednog linijskog održavanja za avione tipa Airbus A319 i A320 koji se nalaze u floti Air Serbije.

Ova kompanija će takođe pružati usluge linijskog održavanja aviokompanijama Etihad Airways i Etihad Regional za avione koji obavljaju saobraćaj iz Beograda, a u planu je i pružanje usluga linijskog održavanja drugim aviokompanijama koje lete iz Beograda, navedeno je u zvaničnom saopštenju za medije.

Ovim potezom Jat Tehnika, koja je pre izdavajanja iz Jat Airwaysa u zasebno preduzeće imala status aviokompanijske službe za tehničko održavanje aviona, nije isključena iz posla sa novim domaćim avioprevoznikom Air Serbijom.

Kako nam je rekao Srđan Mišković, direktor Jat Tehnike, Air Serbia će i dalje raditi linijsko održavanje aviona tipa Boeing 737-300 i ATR-72 kod njih, dok će za sve tipove avione raditi velike periodiočne preglede. Jat Tehnika od nedavno ima i punu licencu za kompletno održavanje aviona iz Airbusove porodice A320 (modeli 318, 319, 320 i 321).

Nova organizaciona jedinica Air Serbije zapošljava 20 avioinženjera i 20 aviomehaničara i opremljena je najnovijom tehnologijom. Air Serbia Tehnika poseduje neophodno "uverenje" Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Linijsko održavanje koje će se obavljati u Beogradu uključivaće i tranzitne, dnevne i nedeljne preglede, usluge redovnog i vanrednog održavanja kao i popravku sistemskih kvarova na avionima i onih vezanih za kabinu.

"Raste potražnja za uslugama tehničkog održavanja aviona, tako da osnivanje Air Serbia sektora tehnike predstavlja logičan korak u susret zahtevima tržišta", izjavio je generalni direktor Air Serbije, Danny Kondić.


Foto: Novi Airbus A319 avioni u floti Air Serbije, Facebook Air Serbia, autor: Vladimir Turo