Air Serbia je promenila pravila za prevoz kućnih ljubimaca. Od nedelje 26. januara ponovo se primaju zahtevi za prevoz životinja na letovima srpskog nacionalnog avioprevoznika.

Air Serbia je 10. decembra 2013. privremeno obustavila zahtev za prevoz kućnih ljubimaca "zbog tehničkih razloga". Ova kompanija je u odgovoru na pitanje koje je Aviokarta.net postavila potvrdila da se za nastavak pružanja ove usluge "čeka odobrenje regulatornog tela".

Bez zvaničnog saopštenja Air Serbia je od nedelje počela ponovo da prima zahteve za prevoz životinja, ali prema novim i dalje restriktivnim, pravilima.

Nova pravila nisu ista kao ona koja su nekada važila na letovima Jat Airwaysa. Po novom u avione Air Serbije mogu ući samo najmanji kućni ljubimci koji mogu da stanu u putničku kabinu. Prevoz kućnih ljubimaca u prtljažniku je i dalje zabranjeno.

Zahtevi za prevoz ljubimaca će se primati za sve avione u floti Air Serbije i za sve destinacije osim za Abu Dabi i Dubai gde to ne dozvoljava zakon Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema novim pravilima u avione mogu da se unesu samo mali ljubimci koji obavezno moraju biti u propisanom transporteru (nosiljci) sa kojim zajedno ne mogu težiti više od osam kilograma. Dimenzije transportera treba da se uklope u prostor ispod sedišta i moraju da budu dovoljno veliki da životinja koja je u njemu može da ustane i da se okrene. Broj životinja po letu je ograničen na dve (u Boeingovih i Airbusovim avionima) i na jednu u avionima ATR. Nakon prijema zahteva kompanija treba da da odobrenje.

Težina kućnog ljubimca sa transporterom nisu uključeni u limit za prevoz besplatnog prtljaga, pa će usluga njihovog prevoza biti naplaćena prema posebnom cenovniku Air Serbije. Životinje takođe moraju imati sve potrebne papire (pasoš, veterinarske potvrde o vakcinisanju) i moraju biti u pratnji svog vlasnika.

Prevoz pasa vodiča za osobe sa oštećenim sluhom ili vidom je dozvoljeno na svim letovima, uključujući i one ka Abu Dabiju i Dubaiju i ovaj prevoz se ne naplaćuje dodatno, ali je neophodno ga prijaviti unapred.

O svim detaljnim planovima za prevoz svojih kućnih ljubimaca putnici treba da se raspitaju direktno kod prevoznika ili kod ovlašćenog avioagenta.