U nedelju, 30. juna poletela je najnovija nacionalna aviokompanija u Evropi. Litvanija koja nije imala svoju nacionalnu aviokompaniju od 2005. godine dobila je upravo novog pretedenta na ovu poziciju.

Air Lituanica je u nedelju počela sa letovima ka Briselu. Letovi će se obavljati šest puta nedeljno. Od 8. jula biće uspostavljen svakodnevni saobraćaj ka Amsterdamu, a od 5. avgusta i ka Berlinu, pet puta nedeljno.

U planu je da u skorijoj budućnosti Air Lithuanica leti do Praga, Minhena i Moskve. Nova aviokompanija poseduje jedan avion Embraer 170 sa 76 putničkih mesta, a očekuje se još jedan Embraer 175 da se uskoro priključi floti.

Air Lithuanica je privatna kompanija koja planira da se počne kao mali regionalni prevoznik, ali da u naredne dve godine postane i prava nacionalna aviokompanija Litvanije.

Ime kompanije je inspirisano nazivom aviona (Lituanica) kojim su dvojica litvanijskih pionira vazduhoplovstva 1933. godine preleteli Atlantik.

……………………………….
Foto: Svečani počatak saobraćaja u nedelju 30. juna

U narednih nekoliko godina vlasnici kompanije planiraju da poseduju 4-5 aviona za regionalni saobraćaj, da održavaju 13 do 16 direktnih linija, da ostvare saradnju sa 4-5 velikih avioprevoznika na strateškim rutama. Ideja je da se obavlja 12 do 15 dnevnih letova iz Vilnjusa, koji će buti glavna baza kompanije i da se zauzme do četvrtine litvanijskog tržišta sa prevezenih 600-700 hiljada putnika godišnje.