U sredu posle podne sindikati pilota francuskog Air Francea su potvrdili da će štrajk koji je bio planiran do 26. septembra biti nastavljen i posle ovog dana sve do 30. septembra.

Prema najnovijim informacijama dan štrajka košta kompaniju 20 miliona evra što znači da je u prvih deset dana dostignut gubitak od 200 miliona evra što bi moglo biti katastrofalno za ovu drugu po veličini evropsku aviokompaniju.

Odmah nakon najave pilota o produžetku štrajka iz uprave Air France su pozvali na njegovu hitnu obustavu i potvrdili da će redefinisati planove za reformu Transavije koji su izazvali negodovanje pilota što je rezultiralo štrajkom.

Piloti su se uplašili da će izgbuti dobro plaćen posao u Air Franceu i da će biti prebačeni u Transaviju gde bi imali manje plate i manje povlastice imajući u vidu da je Transavia zamišljena kao evropski lowcost avioprevoznik koji bi trebalo da ima znatno manje operativne troškove.

Iz Air Francea poručuju da će odmah zamrznuti planove o reformisanju Transavije, ali kasnije ipak dodaju da od planova neće odustati ali objašnjavaju da oni nisu usmereni protiv pilota Air Francea. Tvrdi se da će nova Transavia stvoriti najmanje 1000 novih radnih mesta od čega bi bar 250 bilo za pilote, ali i da neće biti prebacivanja pilota iz Air Francea u Transaviju.