Air France planira da spoji tri svoja regionalna avioprevoznika pod jedan zajednički brend. Avioprevoznici BritAir (DB), Regional (YS) i Airlineair će od aprila naredne godine biti jedno.

Ova tri prevoznika će zadržati svaki svoju operativnu dozvolu (AOC) ali će na tržištu nastupati zajedno kao jedinstveni prevoznik sa jednim imenom, koje još nije poznato.

Tri prevoznika će nakon spajanja imati centralizovano upravljanje iz jednog sedišta koje bi trebalo da bude osnovano u okolini Pariza. U Air France-u poručuju da će sadašnja tri regionalna avioprevoznika imati zajedničku flotu i da će im redovi letenja, planiranje i prodaja biti usaglašeni.

Flota nove kompanije biće smanjena sa 93 na 86 aviona, a 64 pilota bi trebalo da ostane bez posla. Regional-ov izvršni direktor Žan Iv Gros, je potvrdio ove vesti krajem prošle nedelje. On je najavio da će uskoro detalji plana biti objavljeni javnosti.

Mark Lamidi, izvršni direktor BritAir-a je rekao da će se sve odvijati velikom brzinom ali postupno. "Pažljivo ćemo smanjivati broj aviona i zaposlenih", rekao je Lamidi, navodeći da se uprave sva tri prevoznika neće gasiti, ali da će biti maksimalno redukovane i da će se svim poslovima rukovoditi iz jednog centra.

Prema planu, novi regionalni avioprevoznik biće uspostavljen do 1. januara 2013. kada će početi da živi novi brend, a započeće i prodaja karata. Prvi letovi pod novim imenom su planirani za 1. april 2013.