Aviokompanije Air France i KLM podižu iznos dopalate za gorivo. Nove cene će biti primenjene automatski na sve rezervacije od 21. decembra 2011. Ova dopalata se prikazuje u okviru YQ takse kod Air France-a i YR takse kod KLM-a.

Uvećanje doplate će biti od tri evra po letu na srednjelinijskim destinacijama (unutar Evrope) do 10 evra na letovima za Severnu Ameriku i drugim interkontinentalnim letovima dužim od 9 sati.

Uvećanja će biti primenjena na svaki pojedinačni let, tako da putnici koji budu putovali iz Beograda preko Pariza do Severne Amerike treba da plate 26 evra više (Beograd-Pariz + 3 evra, Pariz – Sev. Amerika + 10 evra u odlasku i Sev. Amerika – Pariz + 10 evra, Pariz – Beograd +3 evra, u povratku)

Povećanje doplate za gorivo nije još uvek naznačeno u rezervacionim sistemima i biće automatski primenjeno u ponoć 21. decembra na sve rezervacije.

Slično povećanje doplate za gorivo primenjuju i druge aviokompanije, a razlog je veliki porast cena kerozina i sirove nafte. Od 15. decembra je i grupa Lufthansa (Lufthansa, Swiss Air Lines i Austrian Airlines) izvršila korekcije svojih doplata za gorivo. Kada kroz dva dana i Air France-KLM grupa kao drugi najznačajniji tranzitni prevoznik za putnike iz Srbije podigne ovu doplatu, to će značiti da će skoro svi interkontinenatlni letovi poskupeti za najmanje 26 evra po putovanju.

Četiri aviokompanije iz Sky Team: Air France, KLM, Alitalia i Delta su pre mesec dana iznenada povećale i tarife za osnovni prevoz u intekontinentalnom saobraćaju ka Severnoj Americi. Povećanje tarifa iznosilo je od 30 evra za ekonomsku klasu do 100 evra za biznis klasu.