Aviokompanija Air France je od danas ponovo dodala svoju oznaku na letove Jat Airways-a između Beograda i Pariza. Kodšer sporazum dve kompanije je od danas ponovo na snazi, a letovi se već nalaze u rezervacionim sistemima.

Prema novom sporazumu Air France će dodati svoju oznaku ne svakodnevne letove Jat Airways-a prema Parizu u 09:40 (JU 240 / AF 1087), i prema Beogradu u 13:00 (JU 241 / AF 1086). Novi let omogućiće znatno bolje konekcije na druge letove Air France-a.

Novi kodšer sporazum se odnosi na letove od nastupajućeg zimskog reda letenja koji počinje 28. oktobra 2012. i važi do 31. marta 2013. Za letove nakon tog perioda oznake će biti dodate u rezervacione sisteme tokom decembra.

Dve kompanije koje već godinama imaju sjajnu međusobnu saradnju u posednjih godinu dana nisu imale sporazum o zajedničkim letovima poznat u avioindustriji kao code share (kodšer). Od novembra 2011. Air France je povukao svoje oznake sa letova Jat Airways-a  iako je takav sporazum bio veoma značajan za francusku aviokompaniju. Javnosti nisu bili poznati razlozi za ukidanje ove saradnje, posebno što je gubitkom tog jednog leta Air France izgubio brojne konekcije iz Beograda prema svojim interkontinentalnim letovima. 

Let Air France-a još uvek u prodaji

Air France još uvek nije uklonio svoje letove iz rezervacionih sistema koji bi trebalo da se ukinu od 1. aprila 2013. godine. Nije poznato kada će ovi letovi biti uklonjeni iz prodaje.


Kako Aviokarta.net nezvanično saznaje, konačna odluka o suspenziji letova ka Beogradu još uvek nije doneta, a prema nekim informacijama u centrali ove kompanije razmišljaju da promene odluku.

Nedavno je Air France saopštio da će od naredne letenje sezone suspendovati let na liniji Pariz – Beograd – Pariz usled neprofitabilnosti ove linije.

Jedan od razloga za suspenziju leta je i nepovoljan red letenja, koji nije moguće menjati zbog nedostatka slotova na veoma prometnom pariskom aerodromu "Charles de Gaulle" (Šarl de Gol).

Prema informacijama iz ove kompanije Air France neće napuštati srpsko tržište koje je za ovu kompaniju veoma značajno, već će nastaviti da posluje preko svoje kancelarije u Beogradu, a tada je i najavljena obnova kodšer sporazuma sa Jat Airwaysom koji je danas i postignut.