Egipatski lowcost i čarter avioprevoznik Air Cairo će otvoriti redovnu avioliniju između Beograda i Hurgade, najpopularnijeg egipatskog letovališta.

Air Cairo planira letove sredom, četvrtkom i nedeljom avionima Airbus A320 sa 174 putnička mesta u jedinstvenoj ekonomskoj (turističkoj) klasi. Red letenja još uvek nije objavljen.

Ministarstvo saobraćaja Republike Srbije izdalo je dozvolu Air Cairu za tri leta nedeljno počev od 28. marta 2013, pa sve do 28. oktobra.

Dozvola se odnosi na redovan saobraćaj,  a osim nje izdate su i dve dozvole za čarter saobraćaj između Srbije i Egipta. Prema još uvek nepotvrđenoj informaciji čarter letove će obavljati dve, takođe egipatske, aviokompanije: Nesma Airlines i Midwest.

Air Cairo je prošle godine objavila planove o uspostavljanju redovne linije Beograd – Kairo, u saradnji sa srpskim turoperaterom Trinity Travel-om. Ova agencija je iznenada pred kraj prošle sezone bankrotirala, a njihovi turisti su izbačeni iz hotela u Egiptu zbog neplaćenih računa, dok je Air Cairo, koji je bio čarter prevoznik odbio da turiste vrati u Srbiju takođe zbog neizmirenih dugovanja agencije Trinity. Zbog toga su Vlada Srbije i Jat Airways organizovali vanredne letove kako bi vratili ostavljene turiste kućama.

Nije poznato sa kojom agencijom će Air Cairo ove godine sarađivati, pošto ponude za odmor u Egiptu za ovu sezonu još nisu objavljene. Na sajtu ove aviokompanije ne postoji red letenja, niti mogućnost rezervisanja.

Air Cairo je u većinskom vlasništvo nacionalnog avioprevoznika Egypt Air-a (60%), kao i Nacionalne banke Egipta (20%) i banke Misr (20%). Ova kompanija obavlja čarter saobraćaj sa aerodroma u Hurgadi i Šarm el Šeiku prema Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Italiji. Air Cairo poseduje četiri aviona Airbus A320 prosečne starosti 5,5 godina.