Pristupanje alijansi pratiće i učvršćivanje i proširenje međukompanijske saradnje Air Berlina i postojećih članova alijanse American Airlines-a i Finnair-a. Od 1. novembra 2010. na snagu stupaju dodatni kodšer (code share) ugovori za zajedničke letove ka Americi (sa American Airlines-om) i Aziji (sa Finnair-om). Sa druge strane British Airways će predvoditi proces pristupanja Air Berlin-a alijansi kao njegov sponzor.

Vest o ulasku u Oneworld odjeknula je u stručnim krugovima kao grom iz vedra neba i kao veliko iznenađenja i šok za mnoge. U poslednje vreme je nemački avioprevoznik zbog svoje politike nekontrolisanog širenja flote i destinacija dospeo u veliku krizu ali se smatra da je ovim potezom kriza za kompaniju zaustavljena dok će širenje kompanije na nova tržišta ubuduće biti sprovođeno kroz alijansu. Zajedno sa Air Berlinom u alijansi kao regionalni partner bi u dogledno vreme mogla da se nađe i austrijska niskotarifna aviokompanija „Niki“ čiji je Air Berlin polovični vlasnik (49,9% akcija).

Ovako značajno širenje Oneworld-a predstavlja žestok odgovor na ekspanziju Star Alijanse koja je nedavno kulminirala preuzimanjem britanskog prevoznika „bmi“ čime je najveća svetska avioalijansa pod patronatom nemačke Lufthanse pokazala pretenzije na domaći teren Oneworlda u kome pak dominira jedan od osnivača British Airways. Uključivanjem Air Berlina u Oneworld nemačko tržište postaje postaje apsolutno podeljeno između dve najjače alijanse.

Sa novim članom Oneworld povećava svoju flotu za 148 aviona, brojne nove destinacije a posebno interesantno je što sada pojedini nemački aerodromi postaju nova čvorišta Oneworld-a (Berlin-Tegel, Diseldorf i Nirnberg). Interesantna „bitka“ će se voditi u Diseldorfu gde u poslednje vreme suparnička Lufthansa pokušava da uspostavi treće interkontinentalno čvorište kako bi rasteretili Frankfurt i Minhen. Sada, sa dolaskom Oneworld-a može se očekivati još veća ekspanzija ovog aerodroma i njegovo forsiranje od strane obe alijanse.

Tokom ove godine očekuje se i pristupanje ruske aviokompanije „S7″ (bivša Siberia) dok se naredne godine u alijansu uključuje i indijski „Kingfisher Airlines“.

Oneworld alijansa je nastala 1999. godine. Za razliku od drugih alijansi Oneworld ima posebnu kompaniju koja je zadužena za upravljanje alijansom – Oneworld Managment Company sa sedištem u Vankuveru (Kanada). Alijansa ima 11 aviokompanija koje su punopravni članovi i njihovih 19 zavisnih aviokompanija koje su pridruženi članovi bez prava glasa. Oneworld ima četvrtinu svetskog tržišta na kome je prisutan zahvaljujući 8300 dnevnih letova sa preko 2200 aviona. Ukupan prihod koji ostvare sve kompanije iz alijanse je oko 100 milijardi dolara. Osnovana je od strane nekoliko velikih svetskih aviokompanija sa engleskim kolonijalnim predznakom: American Airlines (SAD), Canadian Airlines (bivša kanadska kompanija koju je preuzela Air Canada), British Airways (V. Britanija), Cathay Pacific (Hong Kong) i Qantas (Australija). Članovi alijanse su još i Finnair, Iberia, Japan Airlines, LAN, Malev, Mexicana, Qantas, Royal Jordanian. Važna čvorišta alijanse su na aerodromima London Heathrow, Hong Kong, Toronto, Njujork JFK, Helsinki, Madrid Barahas, Budimpešta…