Kako smo nezvanično saznali, letonska aviokompanija Air Baltic privremeno obustavlja letove na liniji Riga-Beograd od 12. septembra ove godine.Navodni razlog za odustajanje je nedostatak aviona kojima bi leteli. Air Baltic ima aktivnu narudžbu osam novih aviona kanadskog proizvođača Bombardier Dash 8 Q400. Već tokom leta je trebalo da u kompaniji budu svi naručeni avioni ali za sada ih je stiglo samo tri dok se ostali još uvek čekaju. Zbog ovog kašnjenja Air Baltic je bio prinuđen da iznajmi avione drugih kompanija pa je tako na redovnoj liniji ka Beogradu saobraćao avion Foker 70, rumunske aviokompanije Carpatair. Kako će ovaj avion tokom septembra biti vraćen iz najma a novi avioni još nisu stigli u Air Balticu su odlučili da suspenduju let ka Beogradu. Kako nam je rečeno u predstavništvu ove kompanije u Beogradu letovi će biti privremeno obustavljeni do januara 2011. kada se očekuje da će na ovoj ruti saobraćati novi Dash Q400 sa kapacitetom za 76 putnika.

Odluka o suspenziji linije je ipak čudna i objašnjenje ma koliko logično nije baš shvatljivo s obzirom da je Beograd jedini grad do koga će biti suspendovani letovi a pri tom je po podacima iz ove kompanije taj let veoma dobro popunjen i prilično popularan kod putnika. Popunjenost putničke kabine na letu ka Rigi, navodno, iznosi neverovatnih 88% što je iznad kompanijskog proseka.

Na liniji Air Baltica najviše je putnika koji lete ka Sklandinaviji i Rusiji koristeći aerodrom u Rigi kao tranzitni. Ovaj grad turistima iz Srbije nudi i fantastične mogućnosti za relaksirajući vikend u nekom od brojnih spa centara što bi tokom jesenjih i zimskih meseci mogao da bude pravi hit.