Vazduhoplovna akademija u Vršcu ove godine navršava 60 godina postojanja i rada i tim povodom organizuje veliki aeromiting.

Aeromiting će biti održan na aerodromu u Vršcu, u subotu 30. avgusta. Bogat letački program počinje u 11 časova i trajaće do 14 časova.

Ulaz na aeromiting je besplatan.

Organizatori aeromitinga navode da će u letačkom i izložbenom programu učestvovati 50 aviona koje su obezbedili Vojska Srbije, Vazduhoplovni savez Srbije, aeroklubovi iz Srbije i inostranstva, SMATSA, Privredna avijacija, Udruženje žena – letača Srbije, Montenegro Airlines i druge kompanije.

U programu će učestvovati putnički avioni, visoko-akrobatski avioni, školski mlazni avioni, školski klipni avioni, bespilotne letelice, ultralaki avioni, padobranci diverzanti, motorni zmajevi, jedrilice, modelari i balon.

Vršac je postao Državni vazduhoplovni centar 1954. godine u kome su se obučavali piloti jedriličari, padobranci, piloti vazduhoplova i modelari. Kasnije (1962) Vršac postaje i centar za obuku kontrolora letenja.

JAT – Jugoslovenski aerotransport preuzima kontrolu nad Vazduhoplovnim centrom u Vršcu 1972. godine, koji tada menja naziv u JAT Letačka akademija i ujedno postaje i centar za obuku profesionalnih saobraćajnih pilota.

Od 2010. godine Akademija se nalazi u sastavu Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i dobija naziv SMATSA Vazduhoplovna akademija (SAA).