Aeroflot pokreće novu niskotarifnu aviokompaniju, nakon što je u avgustu bio prisiljen da prizemlji tek osnovani Dobrolet usled sankcija Evropske unije.

Kako ruski mediji javljaju novi avioprevoznik će se zvati Dobrolet Plus i poleteće krajem oktobra sa početkom primene zimskog reda letenja.

Dobrolet je prizemljen zbog toga što su zapadnoevropske partnerske kompanije bile prinuđene da usled sankcija prema Rusiji raskinu slopljene ugovore.

Raskinuti su ugovori sa lizing kućama za nabavku aviona kao i sa osiguravajućim kućama za obavezno osiguranje putnika i letelica, čime je praktično Dobrolet bio prinuđen da otkaže sve aviooperacije.

U Rusiji tvrde da je ovaj prevoznik sankcionisan od EU zbog toga što je prva linija koju je uspostavio bila iz Moskve za Simferopolj na Krimu, koji je pripojen Rusiji uprkos protivljenju Zapada.

Novi Dobrolet sa dodatkom Plus će biti uspostavljen kao domaća niskotarifna aviokompanija, ali sa ambicijama da poleti i ka evropskim gradovima jednom kada sankcije budu pale.

Za početak će Dobrolet Plus leteti do Sankt Peterburga, Samare, Volgograda, Sočija, Ufe, Tjumena i Surguta. Navodno će biti izbegnuta linija do Krima, kako kompanija ponovo ne bi izazavala reakaciju EU.

Planirana flota novog prevoznika će se sastojati od osam aviona, ali će oni biti iznajmljeni od kineskih i singapurskih lizing kompanija.

Dobrolet Plus će zadržati ime prethodnog avioprevoznika kako bi mogao da zadrži i dodeljene međunarodne kodove, s obzirom da proces njihovog dodeljivanja veoma dugo traje.