Vlada Češke Republike je dala saglasnost da aerodrom u Pragu ponese ime bivšeg predsednika Vaclava Havela, koji je preminuo 22. decembra 2011. u 75. godini.

Vaclac Havel je bio dramski pisac i političar. On je bio najpoznatiji češki disident i protivnik totalitarnog režima zbog čega je bio često u zatvoru. Bio je jedan od predvodnika mirne Plišane revolucije 1989, nakon koje je proglašen predsednikom tadašnje Čehoslovačke, a kasnije nakon razdvajanja i prvim predsednikom Češke Republike.

Iako je Havel omiljeni češki političar i mnogi ga smatraju ocem moderne češke države i nacije bilo je puno protivljenja ideji da praški aerodrom ponese njegovo ime. Jedan od izgovora je bio i da on nikada nije voleo letenje.

Aerodrom koji godišnje zabeleži skoro 12 miliona putnika, uprkos protivljenjima će poneti ime Vaclava Havela, jer je ova ideja dobila široku podršku češke političke scene i intelektualne elite.

Interesantno je da aerodrom u Gdanjsku u Poljskoj već godinama nosi ime Havelovog kolege i prijatelja Leha Valense, koji je još uvek živ.

Još nije poznato kada će praški aerodrom i zvanično izvršiti promenu imena.