Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je objavio kratkoročni plan razvoja u sklopu Međunarodnog sajma građevinarstva koji se održava u Beogradu.

Najveći međunarodni aerodrom u Srbiji, kako ga je predstavio Raša Ristivojević, izvršni direktor, planira brojne projekte kojima će odgovoriti na rast i razvoj saobraćaja.

Okupljenim novinarima na beogradskom sajmu obratila se i Ana Luković, direktorka investicija i razvoja, koja je predstavila planove aerodroma.

Kao najvažniji projekat navedeno je proširenje fingerskog hodnika "C", koji će dobiti četiri nova izlaza za uskotrupne avione, koja će moći i da se iskoriste za prihvat dva širokotrupna aviona što je u sklopu priprema aerodroma za najavljeno uspostavljanje interkontinentalnog saobraćaja.


Ilustracija: Proširenje fingerskog hodnika "C"

Produžetak "C" prolaza će imati i četiri otvorena izlaza (gejta) za udaljene parking pozicije. Biće izgrađeno 11 hiljada kvadrata korisnog terminalnog prostora od čega će skoro trećina biti namenjena komercijalnim sadržajima. Očekuje se da projektna dokumentacija bude završena do oktobra kada će početi proces izbora izvođača. Ovaj projekat je vredan 15 miliona evra, a prema planu bi novi gejtovi bili spremni za putnike od naredne letnje sezone (2016).

Do zime će biti poznat i izvođač radova na novoj platformi za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona (de-icing), a priprema se projektna dokumentacija i za izgradnju nove vatrogasne baze, novog toplovoda i službenog prolaza "D".


Ilustracija: Nova de-icing platforma na pragu poletno-sletne staze

Ponos beogradskog aerodroma – Terminal 1, od koga je sve počelo, kako kaže Ana Luković, počinje već sada. Za renoviranje ovog terminala potrebno je oko 2 miliona evra, a radovi će se sprovoditi u tri faze. U prvoj fazi Terminal 1 će dobiti novi granični prelaz (na spratu) posle koga će se ulaziti u tranzitnu zonu. Na prelazu će biti četiri trake za prolaz putnika. Radovi na njegovom formiranju počinju do maja. U drugoj fazi biće sređeni komercijalni sadržaji u prizemlju terminala, a treća faza će doneti rekonstrukciju veznog hodnika između Terminala 1 i Terminala 2.


Ilustracija: Rekonstrukcija Terminala 1

Najveća stavka u novom planu beogradskog aerodroma je rekonstrukcija poletno-sletne staze (piste). Prema rečima direktorke za razvoj pista je trenutno u dobrom stanju i bezbedna je za saobraćaj u narednih deset godina. S obzirom da je njena rekonstrukcija obiman i komplikovan posao, na aerodormu su odlučili da već sada krenu u njegovu realizaciju i to tako što će angažovati stručnjake koji će izraditi studiju izvodljivosti. Studija će pokazati šta i kada treba da se radi i tek nakon završetka studije biće poznati dalji koraci na rekonstrukciji piste.


Ilustracija: Celokupan plan razvoja aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu u periodu od 2015-2017.