Izvanredni rezultati se nastavljaju na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". Rast broja putnika je nastavljen i u maju, a stopa rasta je i dalje velika.

Ovog maja na aerodromu u Beogradu je registrovano za 32 posto više poletanja i sletanja što mu je donelo za 28 posto više putnika u odnosu na maj prošle godine, koji je treba reći, takođe bio dosta dobar mesec.

Ukupno je ovog meseca na aerodromu bilo 383.993 putnika što je za 83.000 putnika više nego u istom mesecu prošle godine. Rekordan rast zabeležen je i u kargo saobraćaju gde je prihvaćeno ili poslato 926 tona robe ili za 54 posto više nego u maju 2013. I prevoz pošte je zabeležio rast od 16 posto i iznosio je 91 tonu.

Ukupan broj putnika na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu u ovoj godini iznosi 1.537.240, a ako se rast nastavi ovim tempom (trenutno je +33%) beogradski aerodrom će ostvariti rekordnu godinu. Više nema sumnje da će aerodrom preći planiranu granicu od 4 miliona putnika, samo je pitanje koliko će to biti preko.

Iako je putnika i aviooperacija sve više aerodrom funkcioniše bez ikakvih problema. Da bi se povećao kapacitet pred letnju sezonu nedavno su otvorena tri nova autobuska gejta (A4a, A4b i C7) kao i dva stara koja su renovirana (C5-6), a do kraja juna će biti otvorena još dva čija rekonstrukcija i proširivanje su pri kraju (C3-4).

Završena je i rekonstrukcija rulne staze. Ona je puštena u rad 27. maja i avioni sada kraće čekaju na svoj red za poletanje. Tokom rekonstukcije poletno-sletna staza je korišćena i kao rulna staza i avioni su se okretali na kraju piste što je uticalo na znatno povećanje vremena potrebnog za poletanje ili sletanje po avionu.

Air Serbia i povećanje saobraćaja

Sa druge strane gužvi na čekiranju putnika nema, osim kod Air Serbije zbog velikog broja putnika. Ova kompanija takođe beleži impozantan rast broja putnika čiji broj je u prva tri meseca ove godine povećan za 66%. Kako bi smanjili gužve na šalterima za čekiranje u Air Serbiji od aerodroma dobijaju na povremeno korišćenje i dodatne šaltere u check-in zoni 2, dok je kompletna check-in zona 3 oduvek bila rezervisana samo za letove nacionalnog avioprevoznika.

Aviokarta.net saznaje u Air Serbiji da se ubrzano radi na uvođenju online čekiranja i očekuje se da će ono uskoro biti omogućeno nakon pokretanja novog kompanijskog sajta što se očekuje u narednim danima. Takođe se razmatraju i druge opcije u vezi sa reorganizacijom šalterskog čekiranja kako bi se smanjile gužve i ubrzao protok putnika. U Air Serbiji apeluju na putnike da poštuju propisana vremena za čekiranje koja su po međunarodnim standardima i da na aerodrom dolaze dva sata pre leta. Čekiranje se zatvara 30 minuta pre planiranog poletanja i putnici koji zakasne neće moći da lete.