Kako je u današnjem saopštenju za medije Aegean Airlines-a izjavio direktor Dimitris Georgijanis linija između Atine i Beograda će biti ukinuta zbog neprofitabilnosti.

„Kompanija je odlučila da tokom prve polovine 2010. smanji svoju flotu za tri aviona. Dva aviona Avro RJ su vraćena tokom jula dok su dva planirana za vraćanje u septembru. Kao rezultat smanjenja flote i namere da se poboljša efikasnija iskorišćenost linija posebno u slabom ekonomskom okruženju Aegean će momentalno ukinuti sledeće linije: dve domaće (Atina-Janjina, Atina-Kavala) i tri međunarodne (Atina-Tirana, Atina-Beograd, Atina-Beč) koje su posebno pravile gubitak.“

Aegean Airlines je u prvih šest meseci ove godine zabeležio prvi gubitak u istoriji kompanije koji iznosi 32.6 miliona evra za razliku od prošlogodišnjeg dobitka od 13.4 miliona evra. Aegean Airlines je najveći grčki avioprevoznik koji godišnje preveze 6,6 miliona putnika. Od prošle godine je član Star Alijanse a nedavno je objavio spajanje sa drugim grčkim prevoznikom Olympic-om koje je planirano krajem ove godine ali je još uvek neizvesno zbog protvljenja evropske antimonopolske komisije.

Krajem prošle godine u Grčkoj je u skladu sa domaćim zakonodavstvom izvršena raspodela nekoliko linija Olimpic Air-a ostalim grčkim prevoznicima na osnovu toga što je Olympic izgubio status nacionalnog avioprevoznika s obzirom da je potpao pod privatni kapital (Marfin Investment Group). Ovom raspodelom do tada veoma profitabilna linija ka Beogradu pripala je Aegean Airlines-u. Od početka godine kada je počeo da leti ka Beogradu Aegean je prevezao 13% više putnika nego Olympic u istom periodu prošle godine.

„Ne očekujemo da će biti praznine na liniji ka Atini nakon povlačenja Aegean-a. Ova linija je veoma popularna i imamo više zainteresovanih aviokompanija za održavanje ove linije na kojoj pored grčke kompanije trenutno leti i Jat Airways“ – izjavio nam je povodom povlačenja Aegean-a direktor beogradskog aerodroma Velimir Radosavljević, „Povlačenja se neće odraziti na rast saobraćaja koji je doživeo pravu eksploziju. Prema dosadašnjim podacima porast broja putnika na beogradskom aerodromu u avgustu iznosiće čak 18% a trend rasta će se sigurno nastaviti i tokom jeseni i zime kada očekujemo i dosta novih letova.“