Grčki avioprevoznik Aegean Airlines je objavio da je postigao sporazum o preuzimanju Olympic Air-a od Marfin Investment grupe.

Sporazum bi trebalo da bude potpisan danas, a vrednost transakcije je 72 miliona evra.

Odmah nakon kupovine, Olympic bi postao zavisna kompanija matičnog Aegean Airlines-a.

Prema preliminarnim planovima oba prevoznika bi sačuvala svoje brendove i poslovala bi paralelno svako sa svojim specifičnim operacijama, flotama i zaposlenima. Administracija, komercijalni poslovi i tehnički servis bi se konsolidovali postepeno i ujedinili kako bi se postiglo što veće smanjenje operativnih troškova.

Transakcija mora biti odobrena od strane nadležne državne komisije za zaštitu konkurentnosti. Odluka komisije će odrediti i konačan datum okončanja procesa preuzimanja Olympic Air-a.

Dva prevoznika su planirala spajanje tokom 2010. godine ali je ova ideja blokirana od strane Evropske komisije koja je procenila da bi to vodilo stvaranju monopola na grčkom tržištu.

Dva prevoznika će po spajanju imati zajedno 50 aviona (21 Olympic Air i 29 Aegean Airlines) i leteće do 115 domaćih i međunarodnih destinacija. Prihodi Aegean-a u 2011. iznosili su 668 miliona evra, a Olympic Air-a 240. Gubici obe kompanije u prošloj godini su iznosili nešto manje od 65 miliona evra.