Slovenačka aviokompanija Adria Airways je objavila velike promene u svom zimskom redu letenja. Ova kompanija, koja je ranije tokom godine bila u velikim problemima, s obzirom da je zbog duga naraslog na 38 miliona evra izbgubila podršku poverilaca, sada je prinuđena da smanjuje broj letova i da ukida brojne destinacije.

Nakon što je Vlada Slovenije krajem septembra donela odluku da pomogne svojoj nacionalnoj aviokompaniji vršeći dokapitalizaciju, u ovu kompaniju se slilo novih 50 miliona evra koji su značili ostanak u životu Adria Airways-a.

Prinuđena na mere štednje, tek oživljena Adria odlučila se na ukidanje brojnih linija. Tako se u potpunosti gase linije iz Ljubljane prema Londonu (aerodrom Getvik), Parizu (aerodrom Šarl de Gol), Varšavi i Tulonu. Jedna od najinteresantnijih linija koju je Adrija uspešno održavala godinama iz Beča do Frankfurta, je takođe ugašena. Nedavno uvedena linija iz Prištine do Diseldorfa je ukinuta kao i let iz Banja Luke do Ljubljane, koji je bio sufinansiran od Vlade Republike Srpske.

U godini kada Adria Airways slavi 50 godina svog postojanja, broj letova i destinacija je drastično pao a kompanija nikada nije bila u težoj situaciji. Po novom tek objavljenom redu letenja Adria će obavljati nedeljno 163 leta iz Ljubljane, do 15 međunarodnih destinacija (Frankfurt, Minhen, Beč, Cirih, Brisel, Amsterdam, Skoplje, Beograd, Priština, Podgorica, Sarajevo, Tirana, Istanbul, Kopenhagen i Moskva). Iz Prištine će Adria obavljati 11 letova nedeljno: sedam do Minhena i četiri do Frankfurta.

Za razliku od brojnih ukidanja letova, na liniji između Ljubljane i Beograda doći će do povećanja. Ova linija imaće osam umesto pet letova nedeljno.

Flota Adria Airways-a sastoji se od četiri Airbus-ova aviona (dva A319 i dva A320) kao i od 10 regionalnih Canadair-a (četiri CRJ900 i šest CRJ200).