Slovenačka nacionalna aviokompanija Adria Airways ukida let od Ljubljane do Beograda.

Poslednji let na ovoj liniji će biti 5. februara. U poslednje vreme kompanija se suočava sa sve manjim brojem putnika na ovoj liniji, a posebno od kada je dobila konkurenciju.

Air Serbia je uspostavila saobraćaj na istoj ruti od 10. decembra i to svakodnevnim letovima.

Predstavnici Adria Airwaysa za Srbiju, OKI Air International negiraju informacije koje su se pojavile da je ukidanje ove linije privremeno i da je postignut kodšer sporazum sa Air Serbijom prema kome bi Adria postavila svoje oznake na letove srpskog prevoznika.

"Nije postignut sporazum sa Air Serbijom što je Adria Airways želela. Iz ove kompanije su uputili Air Serbiji predlog za sastanak još pre nekoliko meseci, ali nisu dobili nikakav odgovor i do današnjeg dana nije postignut nikakav sporazum. Ideja je bila da se napravi neki sporazum poput onoga sa B&H Airlinesom na liniji za Sarajevo ili sa TAROM-om na liniji za Bukurešt", rekao je nam je Damir Hodžić, generalni menadžer predstavništva OKI Air International u Beogradu, koje zastupa Adriju za tržište Srbije.

"Iz Adrije su nam pre tri dana poslali dopis da se linija ukida i da od 6. februara više neće biti letova", rekao je Hodžić.

Generalni direktor Adria Airwaysa, Mark Anžur je u specijalnoj izjavi za Aviokarta.net još u decembru prošle godine potvrdio da Adria razmatra da ugasi liniju prema Beogradu zbog najave ulaska Air Serbije na tu rutu.

On je za naš sajt rekao da prati dešavanja u vezi sa Air Serbijom i da misli da je partnerstvo sa Etihadom dobra stvar za nekadašnji Jat Airways. Takođe je naglasio da se nada da će nova Air Serbija i Adria Airways moći da nađu zajednički jezik i da se dogovore o saradnji na liniji Ljubljana – Beograd.

Adria Airways je trenutno u veoma nezgodnom položaju zbog istrage Evropske komisije (EK) o državnoj finansijskoj pomoći koju je primila. Rešenje istrage EK se očekuje ovih dana, a ako bi ono bilo takvo da Adria mora da vrati primljenu pomoć to bi moglo da bude kobno za samu kompaniju. Radi se o oko 85 miliona evra primeljenih u periodu od 2007. do 2011. godine.

"Mi sarađujemo sa Evropskom komisijom i obezbeđujemo sve potrebne dokumente. Ne očekujemo nepovoljno rešenje", rekao nam je Anžur na godišnjem sastanku izvršnih direktora Star Alliance.

On je potvrdio da kompanija priprema novu strategiju poslovanja i novi koncept i poslovnu politiku. "Radi se na tome da postanemo hibridna lowcost kompanija i naš fokus neće biti samo na tražištu Balkana".

Adria je nedavno najavila otvaranja novih linija od Ljubljane prema Pragu, Varšavi, Londonu (Gatwick) i Kijevu kao i od Tirane prema Frankfurtu.