U ekskluzivnom razgovoru za Aviokartu, komercijalni direktor aviokompanije Air Cairo Fadi Atija potvrdio nam je namere ove kompanije da u Srbiji unapredi svoje poslovanje.

Gospodina Atija smo sreli na Arapskom sajmu turizma koji se ovih dana održava u Dubaiju i on je sa velikim oduševljenjem želeo da razgovara sa nama o planovima ove kompanije na tržištu Srbije.

Air Cairo je nedavno odbijen od strane srpskih vazduhoplovnih vlasti za dodatni peti nedeljni let na liniji između Beograda i Kaira, ali Atija smatra da to neće biti prepreka njihovim planovima na našem tržištu.

„Nije mi jasno zašto su nas sprske vlasti odbile. Mi već imamo dozvolu za redovan saobraćaj i samo smo tražili povećanje broja letova sa četiri na pet, a u interesu je obe strane da ova linija postoji“, kaže Atija. On dodaje da Air Cairo ne prevozi samo srpske turiste u Egipat već i da na drugoj strani promoviše Beograd kao turističku destinaciju i dovodi i sve veći broj Egipćana u goste u Srbiju.

Zato mu je ova odluka naših vlasti dodatno čudna, ali on smatra da će dozvola pre ili kasnije biti izdata i za taj peti let, ali i za svakodnevne letove što je svakako namera uprave egipatskog avioprevoznika.

Air Cairo je aviokompanija koja je nastala sa ciljem obavljanja čarter avioletova do popularnih egipatskih letovališta. Ova kompanija je u većinskom vlasništvu nacionalnog avioprevoznika Egypt Aira, sa kojim ima ostvarenu izvanrednu saradnju. Atija nam je otkrio i da će najkasnije od kraja juna letovi Air Caira biti dostupni u globalnom rezervacionom sistemu Amadeus, što je ogroman korak i velika prekretnica važna za njenu budućnost. Air Cairo će tada biti u prilici da svoje letove ponudi putnicima kroz mrežu brojnih avioagenata širom sveta.

„Unarednoj fazi razvoja planiramo da ponudimo vezane letove sa našim partnerom Egypt Airom i onda će putnici moći da iz Beograda lete do Hurgade, npr. a potom da se prebace na neki drugi let koji obavlja Egypt Air i da putovanje nastave do brojnih destinacija egipatskog nacionalnog avioprevoznika“, kaže Atija.

On dodaje da će se mogućnosti presedanja dodatno povećati „ako Air Cairo poveže Beograd direktno i sa Kairom i sa Šarm el Šeikom, što su realni planovi kompanije“.

Foto: Fadi Atija sa komercijalnom direktorkom turoperatera SunLine iz Beograda, Anom Vukadinović