Godina iza nas je bila rekordna za aerodrom u Budimpešti. U saopštenju aerodroma navodi se da je 2014. godina najbolja godina u njegovoj istoriji sa 9.155.961 putnika, što predstavlja povećanje od 7,5% u odnosu na godinu pre.

Za ovako značajno povećanje zaslužne su mnoge nove aviokompanije koje su počele sa letovima do Budimpešte dok su aviokompanije koje već lete povećale kapacitet i frekvencije na postojećim linijama.

Dinamičan rast broja putnika i saobraćaja bio je uočljiv još tokom godine kada se desilo da je čak u sedam meseci zabeležen istorijski mesečni rekord.

Saobraćaj prema nešengenskim destinacijama je povećan i sada čini 36% ukupnog saobraćaja.

Prosečna popunjunost putničke kabine je skočila i iznosila je 79%. Ovakvi rezultati ukazuju na veliku popularnost Budimpešte među aviokompanijama i putnicima.

U ovoj godini su najavljene nove kompanije i destinacije kao i ponovno uspostavljanje dugolinijskog saobraćaja od letnje sezone.

Rane procene za 2015. ukazuju na novo povećanje saobraćaja. Na aerodromu očekuju više od 9,6 miliona putnika ove godine imajući u vidu najave novih linija.

Vueling će otvoriti novu liniju do Rima i obnoviće liniju do Barselone, a Ryanair će dodati let do Atine kao svoju 15. destinaciju iz Budimpešte. SAS uspostavlja novu liniju do Stokholma, a domaći Wizz Air dodaje novi, deveti po redu, avion u svoju domaću bazu i planira nove četiri linije ka Lisabonu, Mastrihtu, Hurgadi i Algeru.

Kanadski Air Transat od leta ove godine uspostavlja sezonsku liniju kojom će Budimpeštu povezati sa Montrealom i Torontom.

Poseban podstrek razvoju aerodroma daće i nedavno otvorena linija Emiratesa prema Dubaiju. Ova linija se obavlja svakog dana avionom Airbus A330 sa 278 putničkih mesta.


Foto: Airliners.net, HGabor