Prvi avion Airbus A320 koji je stigao u flotu srpskog nacionalnog avioprevoznika Air Serbije dobio je ime po proslavljenom košarkašu Vladu Divcu.

Ova odluka deo je Air Serbijinog programa "Žive legende", kojim se odaje priznanje proslavljenim Srbima "čija dostignuća mogu da služe kao inspiracija i da se poistovete sa novim brendom našeg avioprevoznika", kaže se u saopštenju izdatom tim povodom.

Vlade Divac je tako drugi poznati živi Srbin čije se ime našlo na avionima nacionalnog avioprevoznika. Prvi je Novak Đoković, kome je pripala čast da prvi avion Airbus A319 bude nazvan po njemu.

Air Serbia je saopštila da je Vlade Divac izabran zbog svog svetskog uspeha u sportu i velikog humanitarnog rada. On je imenovan za jednog od 50 najzaslužnijih ljudi za razvoj košarke u Evropi i bio je prvi evropski košarkaški as koji je prešao u NBA ligu. Od 2009. je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

„Ponosan sam što će moje ime biti povezano sa Air Serbijom koja ostvaruje veliki doprinos našoj zemlji i celom regionu. Ona je posvećena svom cilju bez obzira na izazove na koje nailaze i to je čini savršenim partnerom sa kojim želim da predstavim pravu sliku o Srbiji,“ kaže Divac.

Avion koji je poneo njegovo ime je prvi Airbusov A320-200 koji je ušao u flotu nacionalnog avioprevoznika. Registarska oznaka ovog aviona je YU-APH. Avion je stigao na beogradski aerodrom 31. marta, a dan sledećeg dana je uključen u redovan saobraćaj i to na najtraženijim i najpopularnijim linijama prema Moskvi, Parizu, Cirihu. Avion raspolaže sa 164 putnička mesta, od čega je osam u biznis klasi, a 156 u ekonomskoj.