Avio kompanija Etihad Regional sa sedištem u Švajcarskoj je danas svečano promovisana u Cirihu, najavljujući novu eru unapređenih regionalnih i internacionalnih veza za putnike u Evropi.

Etihad Regional je osnovan u partnerstvu sa Etihad Airwaysom, nacionalnim avioprevoznikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, a letove za ovu kompaniju će obavljati Darwin Airline, regionalni švajcarski avioprevoznik sa sedištem u Luganu i dosadašnjim glavnim čvorištem u Ženevi.

Prvi vazduhoplov koji će nositi oznake Etihad Regionala je model Saab 2000 sa 50 sedišta, a novi enterijer kabina i uniforme osoblja prikazani su po prvi put međunarodnim medijima na aerodromu u Cirihu, zajedno sa avionom Airbas A330-300 kompanije Etihad Airways. Do kraja juna 2014. godine nove oznake krasiće svih 10 vazduhoplova u ovoj floti.

Džejms Hogan, predsednik i generalni direktor kompanije Etihad Airways je objasnio da je strategija osnivanja Etihad Regionala zasnovana na izgradnji snažnog partnerstva sa aviokompanijama širom sveta.

"Etihad Regional će omogućiti jedinstvenu priliku da se ojačaju vitalno važne regionalne mreže i međusobno povežu u globalnu mrežu Etihad Airwaysa koja se brzo širi", rekao je Hogan.

Kada stigne regulatorno odobrenje, Etihad Ervejz će steći 33,3 procenta udela u Darwin Airline što je deo strategije forimiranja alijanse aviokompanija koje su povezane vlasničkim udelom Etihada. Darwin Airline će postati sedmi član ovog međunarodnog saveza, i četvrti partner Etihad Airwaysa u Evropi.

Etihad Regional, za koju će letove obavljati kompanija Darwin Airline, trenutno nudi letove za 15 destinacija u Evropi tokom cele godine, koristi flotu od 10 turboelisnih aviona Saab 2000. Do sredine 2014. godine broj destinacija će se više nego udvostručiti na 34 destinacije.

Uz ove dodatke, mreža Etihad Regional će uključiti i sedam evropskih kapija koje servisira Etihad Airways: Ženeva, Amsterdam, Paris, Diseldorf, Beograd, Cirih (od juna 2014) i Rim (od jula 2014).

Uz koristi po samu mrežu i efikasnost, Darwin Airline će usvojiti i Etihadov nagradni program za redovne putnike (Etihad Guest).

Nove linije do Beograda, Zagreba i Tirane

Etihad Regional će uspostaviti i novu liniju od Ženeve do Beograda (od 1. maja). Letovi će se obavljati tri puta nedeljno: utorkom, četvrtkom i subotom sa polaskom iz Ženeve u 12:35 i dolaskom u Beograd u 14:45 (let F7 394).


Povratak iz Beograda je planiran u 15:15, a dolazak u Ženevu u 17:35 (let F7 395) nakon dva sata i 20 minuta, koliko je potrebno avionu Saab 2000 da pređe udaljenost između dva grada. Na ovoj liniji redovna cena povratne karte sa svim uračunatim taksama (bez nadoknade za izdavanje) će biti 148 evra. U okviru promocije povratna karta će moći da se kupi po ceni od 110 evra (plus nadoknada za izdavanje).


Između dvadesetak novih linija Etihad Regional će otvoriti i linije od Rima do Zagreb (od 30. marta) i Tirane (od 1. aprila).