Boeing je u petak, 5. aprila obavio finalni test aviona Dreamliner nakon što je ovaj model aviona povučen iz saobraćaja zbog problema sa litijum jonskim baterijama.

Test let je obavljen sa avionom koji je proizveden sa poljskog avioprevoznika LOT i prema saopštenju iz Boeinga obavljen je uspešno i bez uočenih bilo kakvih nepravilnosti.

Nakon ovog testa Boeingovi stručnjaci će prikupiti sve podatke dobijene tokom naknadno obavljenih provera koje će potom proslediti američkim vazduhoplovnim vlastima (FAA).

U Boeingu tvrde da su spremni da odgovore i na eventualne dodatne zahteva koje bi FAA mogao da uputi.

Avion Dreamliner je prizemljen 16. januara nakon nekoliko incidenata izazvanih pregrevanjem litijum-jonske baterije. Sve aviokompanije kojima su isporučeni ovi avioni bile su prinuđene da ih prizemlje i da odlože svoje planirane Dreamliner linije.

Poljski LOT koji je prvi evropski avioprevoznik koji u svojoj floti ima Dreamliner planirao je da od februara ove godine ovaj avion koristi za letove do Severne Amerike, ali su ti planovi odloženi na neodređeno vreme. Svoje avione prizemljile su i japanske aviokompanije ANA i Japan Airlines, Qatar Airways i United. Nijedna od ovih aviokompanija nije još uvek najavila kada će u saobraćaj vratiti ove avione pošto se čeka zvanično odobrenje od strane američkih vazduhoplovnih vlasti.