Vlada Republike Češke je odobrila prodaju 44% nacionalnog avioprevoznika korejskoj aviokompaniji Korean Air.

Korean Air je bio jedini ponuđač na tenderu za prodaju udela u vlasništvu Czech Airlines-a (ČSA). Ova kompanija će za vlasništvo nad skoro polovinom ČSA platiti samo 2,64 miliona evra. Kupoprodajni ugovor biće zaključen 9. aprila.

Ministar finansija u češkoj Vladi Miroslav Kolousek je za Reuters izjavio da podržava ovakav dogovor pošto on daje mogućnost kompaniji da osigura svoju budućnost i obezbeđuje dalji razvoj aerodroma Vaclav Havel u Pragu.

Koran Air održava direktnu liniju od Seula do Praga, a prema dogovoru sa ČSA od Praga će napraviti svoje glavno transferno čvorište za Evropu. Obe kompanije su članice Sky Team alijanse.

Češka aviokompanija Czech Airlines (ČSA) je jedna od najstarijih na svetu, nastala pre 90 godina (1923). Poslednjih godina ova kompanija propada što je posledica neuspeha plana restruktuiranja kao i preorijentacije kompanijskog rukovodstva na tržište bivšeg Sovjetskog Saveza umesto na tržište Zapadne i centralne Evrope.

ČSA je gašenjem direktnih linija prema Severnoj Americi izgubila veliki broj putnika iz Evrope, pa je potom krenula da gasi i te linije koje su bez zgodne veze ka Americi postale neprofitabilne. Češka Vlada je u pokušaju da spase ČSA od finansijske propasti spojila ovu kompaniju sa praškim aerodromom u isti holding, međutim ova opcija je veoma brzo postala omča oko vrata i samom aerodromu čiji profit se brzo topio na gubitke svog glavnog prevoznika.

U prethodnom pokušaju da privatizuju svog nacionalnog avioprevoznika pored Korean Air-a kao zainteresovana strana pojavio se i Qatar Airways, koji je nedavno odustao od ulaganja.


Foto: Korean Air, Planespotters.net, Dmitriy Kalenuk