Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić najavio je juče da će Vlada Srbije do kraja februara doneti odluku o sudbini Jat Airways-a, koji bi zatim mogao da dobije stateškog partnera –  aviokompaniju Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

To je jedna od varijanti za Jat, a ukoliko se to ne desi srpski avioprevoznik će svakako biti restrukturiran, rekao je Mrkonjić.

"Moram da kažem da Radna grupa za Jat, pa i ja lično, smo više sad na poziciji, ako se to sa stateškim partnerom ne desi, da idemo na ono što smo više puta već najavili – da Jat treba osloboditi dugova, koje bi preuzela država, a višak radnika da ode uz socijalni program", istakao je ministar.

Mrkonjić je kazao da je cilj da Jat dobije na lizing četiri ili šest aviona i da menadžment Jata završi ovu godinu sa pozitivnom nulom.

"To će biti izazov za svakog menadžera koji će doći. Radna grupa i ljudi sa kojima sam razgovarao tvrde da je to moguće, pa i ako ne bude u prvoj godini pozitivna nula možemo očekivati neku mininalnu dubiozu, ali kompanija Jat treba da nastavi da postoji i radi", naveo je ministar.

On je rekao da Vlada Srbije pregovara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o aranžmanu sa Etihadom, ali da bi ako se ne postigne dogovor u obzir mogle da dođu i druge aviokompanije zainteresovane za Jat.

"Svaki dogovor bilo sa Etihadom ili nekom drugom kompanijom iz sveta kao potencijalnim stateškim partnerom ostaje na snazi, ali ako ne, mi nemamo puno vremena da čekamo i u narednih mesec dana to pitanje moramo dovesti do kraja", naglasio je Mrkonjić.

On je kazao da će ako se 'Jat ne uda' biti sproveden program za Jat i da će kada se steknu uslovi biti uključena neka uspešna aviokompanija kao stateški partner.