Etihad bi mogao da preuzme Jat Airways, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u jučerašnjem Dnevniku Televizije Pink, rekavši i da će pitanje Jat Airwaysa biti sigurno rešeno do kraja godine i to "na jedan solidan način".

"Jedna od najpoznatijih svetskih kompanija – Etihad, juče je stupila u kontakt s Jat Airways-om i mi razgovoramo o mogućnosti saradnje, odnosno preuzimanje Jata od strane Etihada, odnosno zajedničkog ulaganja", rekao je Dinkić.

Na pitanje da li to znači da će Jat uskoro dobiti strateškog partnera Dinkić je odgovorio da se tek krenulo u razgovore pa je još rano govoriti o strateškom partnerstvu. On je naveo da mu je drago da su kontakti počeli i da se krenulo sa razmenom prvih podataka. Put do konačnog dogovora je dugačak, ali ministar veruje da "ćemo sve učiniti sve da do toga dođe u narednom periodu", istakavši da do sada sve sa Ujedinjenim arapskim Emiratima ide brzo i efikasno.

On se nada da će sa UAE i na ovom planu biti uspostavljena saradnja, a pomenuo je i da je jedan od najvećih investiocionih fondova u Persijskom zalivu zainteresovan za Jat Tehniku, pa bi čak "sve to mogao da bude jedan paket".

Etihad je jedna od najmlađih i najuspešnijih svetskih aviokompanija. Nastala je tek 2003. godine kao nacionalna aviokompanija Abu Dabija, najvećeg emirata u okviru Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je najnaprednija aviokompanija na svetu sa jednom od najvećih narudžbi novih aviona. Osim veoma razvijenog putničkog saobraćaja Etihad podjednako razvija i kargo saobraćaj preko svoje firme Etihad Crystal Cargo.