Anna.aero, internet sajt koji se bavi vestima i analizama razvoja linijskog aviosaobraćaja dodelio je treći put nagrade "Euro Annie" u raznim kategorijama. Nagrade aerodromima su dodeljene na osnovu konkretnih podataka o porastu i ukupnom broju putnika tokom 2011. u odnosu na 2010. godinu. Kada je reč i nagradama za aviokompanija tu je u obzir uzet broj novih linija koje su aviokompanije otvorile ili otvaraju u periodu od avgusta 2011. do avgusta 2012.

Nagrada "Euro Annie 2012" je dodeljena u osam kategorija. Najveća nova aviokompanija u 2012. je špansko-italijanska Volotea, koja je nedavno osnovala bazu na aerodromu Venecija odakle je uspostavila 52 nove linije. Drugoplasirana je nova islandska niskotarifna aviokompanija WOW Air sa 13 novih destinacija.

Aviokompanije sa najviše novih linija su sasvim očekivano irski Ryanair sa 147 novih linija, a drugo mesto je osvojio Easyjet sa 117 novih linija.

Tradicionalne (nacionalne) aviokompanije su izdvojene u posebnu kategoriju. Lufthansa i Air France dele prvo mesto i osvajaju nagradu za tradicionalnu aviokompaniju sa najviše novih linija. Lufthansa je najavila 32 nove linije sa berlinskog novog aerodroma, mada je sada očigledno da će ove linije morati da pokrene sa aerodroma Tegel, s obzirom da je najavljeno kašnjenje otvaranja aerodroma u Berlinu. Osim novih berlinskih linija Lufthansa je preuzela i veći broj linija Germanwings-a pa je tako dospela na prvo mesto. Air France je svoju nagradu ostvario zahvaljujući velikoj ekspanziji sa regionalnih francuskih aerodroma u Marseju, Lionu, i Tuluzu. Drugo mesto je osvojio Turkish Airlines sa 25 novih linija.

Aerodrom u Puli je osvojio prvu nagradu kao aerodrom sa najviše novih aviokompanija. Među njima je i srpski Jat Airways koji od ovog juna otvara sezonsku liniju Beograd-Pula. Aerodrom sa najviše novih linija je tek otvoreni drugi varšavski aerodrom "Modlin" na koji su Wizz Air i Ryanair prebacili sve svoje linije iz Varšave. Odmah iza njega su Istanbul Ataturk i Palma de Majorka. Najviše novih interkontinentalnih (van evropskih) linija imaju Istanbul Ataturk i Diseldorf.

Aerodromi sa najvećim brojem putničkih aviokompanija su Pariz-Charles de Gaulle (Šarl de Gol) i Rim-Leonardo da Vinci, sa po 97 aviokompanija. Odmah iza njih je Frankfurt.

Najznamljivija kategorija se odnosi na porast saobraćaja, odnosno broja putnika na aerodromima. U klasi aerodroma sa više od 10 miliona putnika na godišnjem nivou najveći porast su zabeležili Barselona El Prat (+17,8%) i Moskva Šeremetjevo (+16,9%). Venecija je najbrže rastući aerodrom u klasi od 5 do 10 miliona putnika godišnje. Njen porast iznosi 24,9%. Aerodrom Paris-Beauvais (Bove) imao je najbolji rezultat (+25,4%) u klasi aerodroma od 3 do 5 miliona putnika, Brindizi (+28,1%) u klasi od 2 do 3 miliona putnika, Talin (+38,2%) u klasi od 1 do 2 miliona i Rimini sa porastom od 66,8% ubedljivo vodi u klasi najmanjih aerodroma, onih sa manje od milion putnika.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je na prvoj dodeli Euro Annie nagrada pre dve godine (maj 2010) osvojio nagradu u kategoriji aerodroma sa najvećim brojem novih aviokompanija. Te godine je deset novih avioprevoznika uspostavilo saobraćaj sa Beogradom.