Putovanje » Tokom leta » Zabava tokom leta

Zabava tokom leta

Zabava za putnike tokom leta (inflight entertainment) zavisi od dužine putovanja, tipa aviona i aviokompanije kojom letite. Svaki avion poseduje neku vrstu zabavnih sadržaja kojima putnici mogu prekratiti vreme putovanja.

Savetuje se putnicima da sa sobom ponesu neko štivo za čitanje ukoliko ih čeka duži let. Svakako treba da provere koje sadržaje za zabavu nudi aviokompanija. Ono od čega zavise sadržaji na letu je tip aviona i destinacija.

Obično kompanije na kraćim linijama poseduju samo novine i časopise dok se u dugolinijskom saobraćaju više pažnje poklanja sistemima za zabavu. Najčešći zabavni sadržaji su: novine i časopisi, kompanijski inflight magazin, monitori na kojima se emituju filmovi kao i lični monitori sa velikim izborom sadržaja po želji putnika. Aviokompanije veliku pažnju poklanjaju i deci i njihovim potrebama pa tako postoje i razne dečje zanimacije koje se mogu dobiti tokom leta.

Novine i časopisi

Većina aviokompanija putnicima nudi domaću i internacionalnu štampu tokom leta. Štampu ne dobijaju svi putnici, već obično samo oni koji putuju višim klasama. Međutim pojedine aviokompanije nude posebne novinske kioske ispred gejtova na svojim matičnim aerodromima, gde putnici sa svojom boarding karticom mogu preuzeti štampu po želji i poneti sa sobom u avion.

Aviokompanijski časopisi tokom leta
 

   
Adria Airways Adria Inflight Magazine
Air Baltic Baltic Outlook
Air France Air France Magazine
Air France Madame
Alitalia Ulisse
Aeroflot Aeroflot Inflight Magazine
Austrian Airlines Skylines
British Airways High Life
Croatia Airlines Croatia Inflight Magazine
ČSA Czech Airlines Review
Etihad Airways Etihadinflight
Air Serbia Air Serbia REVIEW
KLM Holland Herald
Lufthansa Lufthansa Magazine
Montenegro Airlines Inflight
Qatar Airways Orix
Swiss Swiss Magazine
Turkish Airlines Skylife
Wizz Air Wizz Magazine

Sve aviokompanije izdaju sopstvene časopise. To je osim sjajnog rešenja za zabavu putnika i velika promocija aviokompanije.

U njima se nalaze dodatna objašnjenja  o samoj kompaniji i njenim uslugama kao i korisne informacije za putnike: mape tranzitnih aerodroma, opisi tipova aviona i šematski prikaz rasporeda sedišta, imigracioni propisi i eventualno kuponi koje treba popuniti.

U magazinima se nalaze i mape destinacija, pravila za prevoz prtljaga, redovi letenja i brojne druge veoma korisne informacije.

Inflight magazini sadrže i veliki izbor turističkih tekstova kao i tekstova iz oblasti biznisa, kulture i sporta. Oni su uvek dvojezični; na lokalnom jeziku i na engleskom, najčešće.

Ovakvi magazini su sjajna promocija zemlje koju predstavlja aviokompanija i kao takvi obiluju informacijama o određenoj zemlji  i njenim turističkim znamenitostima.

Časopisi su veoma popularni i za brojne oglašivače koji vide veliki interes u pojavljivanju sopstvenog oglasa na jednom takvom