Aviokarta » Avio takse » Aerodromske takse

Aerodromske takse

Aerodromska taksa je samo mali deo ukupne cene aviokarte i ona se odnosi na servis koji aerodrom pru┼ża putnicima, zato se još nazivaju i putni─Źki servis.

Aerodromske takse koje su napla─çene u okviru cene karte obuhvataju aerodromsku taksu odlaznog aerodroma i eventualno aerodromsku tranzitnu taksu, ako se putovanje sastoji od više letova i podrazumeva presedanje na nekom aerodromu.

Aerodromske takse nisu visoke i kre─çu se od svega nekoliko evra pa do 30-tak evra. Tranzitne aerodromske takse se odnose samo na tranzitne putnike i one su po pravilu ni┼że od odlaznih taksi.

Putni─Źki servis na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu iznosi 12 evra na Terminalu 1 i 16,5 evra na Terminalu 2. Sigurnosna aerodromska takse je 3,3 evra i ne pla─çaju je tranzitni putnici. Tranzitna taksa je 4 evra.


Primer naplate aerodromskih taksi
 

  • Ako putnik leti iz Beograda za Be─Ź u jednom pravcu bi─çe mu napla─çena odlazna aerodromska taksa beogradskog aerodroma.
  • Ako leti Beograd - Be─Ź i nazad onda mu se napla─çuje odlazna aerodromska taksa beogradskog aerodroma i odlazna aerodromska taksa be─Źkog aerodroma (u povratku)
  • Ako leti Beograd - Be─Ź - Peking u jednom pravcu bi─çe mu napla─çene odlazna beogradska taksa i tranzitna be─Źka taksa.
  • Ako leti Beograd - Be─Ź - Peking i nazad, onda mu se napla─çuje odlazna beogradska, odlazna pekinška (u povratku) i dva puta be─Źka tranzitna taksa.
     

Naduvane aerodromske takse

Neke aviokompanije, turisti─Źke agencije, mediji sve takse koje putnik pla─ça kao dodatak na osnovnu cenu aviokarte nazivaju "aerodromskim taksama" što nije ta─Źno, a pri tom i stvara velike probleme aerodromima koji zbog toga trpe konstantnu negativnu kampanju.

Ako se u medijima objavi da je karta 50 evra a da su aerodromske takse još 100 evra onda je potpuno jasno zašto putnici ose─çaju ljutnju prema aerodromima misle─çi da im oni bezobrazno skupo napla─çuju svoju uslugu. A zapravo je istina da je aerodromska taksa samo jedan mali deo svih tih taksi.

U poslednje vreme zbog protivljenja aerodroma ovakvo nazivanje taksi se sve više izbegava i odgovorni turisti─Źki radnici, aviokompanije i mediji ih nazivaju "avio taksama" ili samo "taksama".

Sigurnosna taksa

Sigurnosna taksa je posebna taksa koju napla─çuju aerodromi za potrebe razvoja sigurnosnih i bezbednosnih sistema. Ova je taksa uvedena kao posledica avionskog teroristi─Źkog napada u Njujorku 2001. posle kojeg su drasti─Źno promenjeni sistemi bezbednosti u avio saobra─çaju u celom svetu.
U cilju razvoja ovih sistema i nabavke nove i moderne opreme aerodromi su uveli simboli─Źnu doplatu u vidu sigurnosne takse. Od novca priklupljenog na ovaj na─Źin finansiraju se isklju─Źivo nabavka sigurnosno-bezbednosne opreme i poboljšanje bezbednosti na aerodromima. Sigrunosna taksa iznosi svega nekoliko evra, najviše do 10 evra i napla─çuje se samo po odlaznom putniku. Ova taksa se ne napla─çuje tranzitnim putnicima.

Primer aerodromskih taksi u Evropi

Napomena: Iznosi aviotaksi su informativni, preuzeti iz GDS Amadeus (7. avgust 2013) i sastoje se od svih putni─Źkog servisa, aerodromskih sigurnosnih taksi i ponegde aerodromskih eko taksi. Ovi iznosi ne uklju─Źuju nacionalne (vladine) takse za odlazne putnike. Prikazani su najviši iznosi taksi za aerodrome gde postoji skala. Za zemlje EU prikazani su iznosi taksi u me─Ĺunarodnom saobra─çaju prema zemljama van EU. Ako postoje više nivoa taksi u odnosu na putnu klasu, prikazane su takse za ekonomski klasu.