Lowcost » Lowcost aviokompanije » EasyJet
EasyJet
 • Sedište: Luton, Velika Britanija
 • IATA: U2
 • ICAO: EZY
 • Callsign: EASY
 • Simbol: 
 • Moto: Come on lets fly
 • Bazni aerodrom: London (Luton, Gatwick), Ženeva, Berlin, Pariz,
 • Glavni aerodromi: Bazel, Belfast, Bristol, Edinburg, Glazgov, Lisabon, Liverpul, Lion, Madrid, Milano, Rim - Fiumicino
 • Zavisne kompanije: Easyjet Switzerland

EasyJet je britanska niskotarifna aviokompanija osnovana 1995. godine. Najveća baza kompanije je na londonskom aerodromu Gatwick, ali je njeno sedište na aerodromu Luton u preuređenom aviohangaru. EasyJet je osnovao kiparski Grk Stelios Hadži-Ioanu, koji je za taj poslovni poduhvat osvojio preduzetničku nagradu. Avioni EasyJeta su u početku bili prepoznatljivi po narandžastoj boji sa ispisanim brojem telefona. To je prva aviokompanija koja je počela da prodaje karte isključivo preko call centra. EasyJet se smatra jednom od najkvalitetnijih lowcost aviokompanija, a prema broju putnika je četvrta u Evropi.

Osnovne informacije
Check-in samo online Besplatan prtljag Ne
Web check-in Da Predati prtljag 1x20kg / od 11 €
Tel. aplikacije Android / iOS Ručni prtljag max: 115cm
Ketering Uz doplatu Višak prtljaga od 14 € / kg
Putne klase ekonomska Frequent flyer EasyJet Plus
Opširnije o...
 • Osnovna i prva baza EasyJet-a je bila na aerodromu Luton pored Londona. Na ovom aerodromu se nalazi i centrala kompanije.

  Koncept EasyJet-a je malo drugačiji od ostalih lowcost kompanija pošto on leti do glavnih aerodroma pre nego do alternativni (u Parizu npr. leti na Charles de Gaulle, a ne na Beauvais). Ova kompanija obavlja direktan (point to point) saobraćaj i ne nudi konekcije poput tradicionalnih aviokompanija, ali ipak, za razliku od ostalih lowcostera, EasyJet nudi mogućnost multi letova u jednoj rezervaciji (multiflights).

  Među  pet najvećih baza EasyJeta, četiri su u Velikoj Britaniji, a tri u Londonu. To su Gatwick, Luton, Stansted (London) i Bristol. Najveća baza van Britanije je na aerodromu Malpensa u Milanu. To je posle Gatwicka druga po veličini baza ove kompanije i upravo ona iz koje EasyJet počinje letove ka Beogradu (april 2013).

  EasyJet iz Beograda
  EasyJet je u aprilu 2013. po prvi put uspostavio redovan saobraćaj prema beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" linijom ka Milanu (Malpensa). Zbog velikog uspeha ove linije EasyJet se odlučio da otvori novu liniju ka Ženevi, koja je uspostavljena u januaru 2014, a ujedno je najavljena i linija prema Rimu (Fiumicino) od marta 2014.

  Osim glavnih baza EasyJet ima i mnoštvo drugih širom Evrope. Najznačajnije su u Ženevi i Bazelu gde posluje zasebni avioprevoznik EasyJet Switzerland, u Berlinu, Madridu, Parizu, Lionu i Dortmundu.

  U Velikoj Britaniji postoji nekoliko značajnih baza. Osim tri londonska aerodromu tu su i Bristol, Liverpul, Mančester, East Midlands, Edinburg, Glazgov i Belfast.

  EasyJet obavlja saobraćaj do većine evropskih zemalja, ali i do Maroka, Egipta, Izraela i Rusije (od proleća 2013 linija London - Moskva). U zapadnoj Evropi ne leti jedino do Irske, i Norveške, a u istočnoj Evropi ne leti do Litvanije, Letonije, Belorusije, Ukrajine, Slovačke, Rumunije i Moldavije. Na Balkanu EasyJet nije prisutan u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

  Od aprila 2013. EasyJet održava redovnu liniju Milano (Malpensa) - Beograd. Putnici iz Beograda mogu da putuju do Milana tri puta nedeljno, a dalje iz Milana mogu da nastave putovanje do Barselone, Pariza, Londona, Berlina kao i do brojnih letnjih destinacija na Mediteranu (Lamezia, Napulj, Olbija, Katanija, Palma i Ibica).

  EasyJet od ranije održava i linije od Zagreba do Londona (Gatwick), iz Ljubljane do Londona (Stansted). Veliki broj linija postoji iz Splita i Dubrovnika, ali su one sezonske, samo tokom letenje sezone. Iz Prištine EasyJet Switzerland leti do Ženeve i Bazela. Od obližnjih gradova Sofija i Budimpešta imaju veći broj linija EasyJeta. Iz Sofije je moguće otputovati do Londona (Gatwick i Stansted), Berlina i Mančestera. Iz Budimpešte može da se leti do Londona (Lutona, Stansteda), Berlina, Pariza, Bazela i Ženeve.

   

 • EasyJet je najveći pojedinačni korisnik Airbusovog modela A319. Ovaj model sačinjava okosnicu ogromne EasyJetove flote u kojoj se ukupno nalazi preko 210 aviona, uključujući i flotu švajcarske sestrinske kompanije - EasyJet Switzerland.

  EasyJet

  Matična kompanija EasyJet raspolaže sa 142 aviona Airbus A319 i sa 50 aviona Airbus A320, koji su raspoređeni na dvadesetak baznih aerodroma širom Evrope. Oba tipa aviona odlikuje jedinstvena putnička kabina u turističkoj klasi. Kapacitet A319 je 156 putnika, dok A320 može da primi 180 putnika. Prosečna starost cele flote je 4,5 godine. Avioni Airbus A320 su veoma mladi (do dve godine starosti).

  EasyJet Switzerland

  Švajcarska kompanija koja je u stoprocentnom vlasništvu britanskog EasyJet-a poseduju 20 aviona u svojoj floti prosećne starosti 5,5 godina. U floti se nalaze A319 (14 komada) i A320 (6 komada). Konfiguracija putničke kabine je ista kao i kod ostalih aviona iz EasyJetove flote: 156 putnika u A319 i 180 putnika u A320.

 • EasyJet je je poznat kao lowcost kompanija sa veoma darežljivim konceptom za prevoz prtljaga. Ova kompanija ne naplaćuje ručni prtljag za koji postoji samo limit u dimenzijama ali ne i u težini. Jedini uslov je da torbu možete sami da podignete u boks iznad sedišta.

  Ručni prtljag

  Svaki putnik ima pravo na jedan komad ručnog prtljaga maksimalnih dimenzija 56 x 45 x 25cm. U ove dimenzije se računaju i točkići na koferima i ručke. Svaki komad prtljaga (ručna torbica, laptop, ranac ili manja putna torba) se računaju posebno. Putnici koji nose laptom ne mogu poneti i koferu u kabinu i sl. Ograničenje u težini ručnog prtljaga ne postoji, ali je uslov da svaki putnik samostalno može da smesti prtljag u boks iznad sedišta.

  EasyJet garantuje putnicima unošenje ručnog prtljaga u putničku kabinu ako ima maksimalne dimenzije 55x40x20cm, dok će veće torbe od ovih dimenzija po potrebi, ako nema mesta u kabini, biti prebačene u prtljžnik bez ikakve doplate.

  Ručni prtljag će biti prekontrolisan putnicima koji se čekiraju na aerodromu. Službenik će ih pitati šta imaju od ručnog prtljaga i reći će im šta može, a šta ne da ide u kabinu.

  Međutim, ako se putnici čekiraju samostalno kod kuće i preskoče čekiranje na aerodromskom šalteru, mogu imati probleme prilikom ukrcavanja ukoliko su poneli više komada ručnog prtljaga u kabinu.

  U tom slučaju na gejtu će im biti naplaćena nadoknada od 40 britanskih funti (oko 48 evra), a višak ručnog prtljaga će biti preko rampre spušten u prtljažnik kao da se radi o predatom (čekiranom) prtljagu.

  Višak ručnog prtljaga koji bude uočen prilikom aerodromskog čekiranja biće predat za prevoz u prtljažniku i za to će biti naplaćena redovna aerodromska nadoknada za predati prtljag koja iznosi 25 funti (oko 30 evra).

  Predati prtljag

  EasyJet primenjuje težinski koncept za predati prtljag s tim da kod ove kompanije ne postoji besplatan prtljažni limit, odnosno svaki predati prtljag se plaća. EasyJet nema poseban cenovnik za prtljag već iznos doplate za prtljag dodaje tokom procesa rezervacije,  a ona zavisi od dužine leta i od težine torbe. Najčešći iznos nadoknade za prtljag je od 11 do 20 evra po pravcu i po torbi. Na liniji od Beograda do Milana ova nadoknada je 14 evra, odnosno 28 evra za povratni let. Osnovna nadoknada se odnosi na jedan komad prtljaga težine do 20 kg. Ukoliko je prtljag teži od ovoga ili ako putnik ima više torbi onda je nadoknada veća. Prilikom rezervacije letova, putniku će biti ponuđeno da doda prtljag i ako to želi moći će iz ponuđene tabele da izabere opciju koja mu najviše odgovara.

  Prtljag koji se predaje za prevoz na letovima EasyJeta mora da se uklopi u opšta pravila kompanije. Maksimalna težina torbe može biti do 32 kg, ali u kompaniji preporučuju da to ipak bude do 23 kg.

  Posebna pogodnost koju EasyJet nudi je zbirni limit. Ako u okviru jedne rezervacije ima dva ili više putnika i svaki od njih putuje sa prtljagom koji se predaje, onda se njima računa zbirni limit. Ako na primer, dva putnika na istoj rezervaciji doplate za dva prtljaga (od po 20 kg) onda oni zajedno mogu da predaju 40 kg, a neće se uzimati u obzir ako e prtljag raspoređen kao 18+22kg na primer sve dok je ukupna težina u okviru kupljenog limita.

   

  Plaćanje prtljaga na aerodromu

  Putnici koji nisu platili prtljag online to mogu uraditi na aerodromu prilikom čekiranja. U tom slučaju će platiti skuplji iznos, odnosno biće im naplaćena doplata od 30 evra (na check-in šalteru) ili 49 evra na gejtu, ako se radi o prekomernom ručnom prtljagu koji zbog pravila kompanije mora biti predat za prevoz u prtljažniku.

  Višak prtljaga

  Easyjet naplaćuje višak prtljaga po kilogramu. Ako je putnik kupio online prtljag do 20kg i na aerodromu se pojavio sa koferom koji je težak 25 kg onda će on morati da doplati 14 evra po kilogramu viška prtljaga, dakle 5 x 14 = 70 evra.

 • EasyJet ima dva tarifna paketa: standard i fleksi (flexi).

  Standard tarife

  Najniže cene koje nudi EasyJet se odnose na standardni tarifni paket koji obuhvata prevoz u jednom pravcu, sve pripadajuće. Ova tarifa ne obuhvata prevoz predatog prtljaga i sportske oprema. Uz osnovnu cenu putnik plaća i dodatne usluge prema sopstvenom izboru. Takođe plaća i nadoknadu za rezervaciju kao i za plaćanje kreditnom karticom.

  Flexi tarife

  Fleksibilni tarifni paket osim prevoza sa svim uračunatim taksama uključuje i besplatnu promenu datuma putovanja u okviru 4 nedelje (od jedne nedelje pre do tri nedelje posle) prvobitnog datuma putovanja. Ovaj tarifni paket uključuje i prevoz predatog prtljaga do 20kg maksimalno po putniku. Dodatne usluge koje su već uračunate u fleksi tarifu su i brzo ukrcavanje (Speddy Boarding) i izbor sedišta (Seat Selection). Fleksi tarife je moguće rezervisati maksimalno 120 dana pre putovanja. Uz fleksi tarife se ne plaćaju ni administrativna nadoknada ni nadoknada za plaćanje kreditnom karticom.

  Obavezne doplate za standardne tarife:

  Admin fee (nadoknada za rezervaciju) iznosi 12,5 evra. Ovaj iznos se automatski uključuje u ukupni prikaz cene u jedinstvenom iznosu bez obzira na broj letova u rezervaciji i broj putnika.

  Credit card fee (nadoknada za plaćanje kreditnom karticom). Ako se plaćanje vrši kreditnom karticom (Visa, Master, Diners, American) ceo iznos se uvećava za 2,5%.

  Tok rezervacije

  Karte su kupuju online preko sajta EasyJet-a. Putnik može da unapred napravi svoj EasyJet nalog i da se pre kupovine prijavi kako bi njegovi podaci automatski bili prepoznati i uneti u rezervaciju.

  Rezervacija se obavlja veoma jednostavno izborom letova prema reultatima pretrage. Usput putnik ima mogućnost da rezerviše i neku od brojnih dodatnih usluga koje su mu potrebne sa uvek jasnim cenama i uslovima.

  Po završetku izbora svih dodatnih usluga, potrebno je uneti podatke o putniku i podatke o načinu plaćanja, čime je rezervacija završena.

  Multi Flights

  EasyJet kao ni jedna druga lowcost aviokompanija nudi svojim putnicima mogućnost rezervisanja više različitih letova na jednoj rezervaciji. Na taj način putnici ostvaruju uštedu pošto plaćaju samo jednu administrativnu nadoknadu bez obzira na broj letova ili putnika u okviru jedne rezervacije.

  Ova usluga omogućava i pravljenje konekcija preko neke od baza EasyJet-a. Rezervisanje dodatnih letova obavlja se iz postojeće rezervacije gde treba izabrati opciju "add flights". EasyJet omogućava svaki izbor putnika ali upozorava ako dođe do preklapanja letova ili ako je razmak između dva leta kraći od dva sata, koliko se smatra da je minimalno vreme potrebno da bi putnik sa jednog leta prešao na drugi.

  EasyJet ne omogućava konektovane (transferne) letove kao što to rade tradicionalne aviokompanije, ali on putnicima nudi da samostalno izvrše presedanje sa jednog na drugi let. Zbog rizika da usled kašnjenja prvog leta putnik propusti ukrcavanje na drugi let, preporuka je da se obavezno za drugi let dokupi osiguranje za slučaj kašnjenja na let, koje važi za svako kašnjenje do 4 sata bez obzira na razllog kašnjenja.

  Posebno ohrabrenje za izbor više letova je u činjenici da EasyJet važi za jednu od najtačnijih aviokompanija na svetu.

 • Predati prtljag

  Putnici koji imaju imaju kartu kupljenu prema standardnoj tarifi mogu posebno platiti prtljag koji žele da predaju. Prtljag se plaća prema posebnom cenovniku.

  Putno osiguranje

  EasyJet nudi putno osiguranje za državljane Velike Britanije i pojedinih evropskih država. Ako ste državljanin Češke, Danske, Francuske, Velike Britanije, Grčke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Španije ili Švajcarske ova usluga će vam biti ponuđena tokom rezervacije.

  Izbor sedišta

  Putnici koji žele da izaberu sedište tokom leta mogu to učiniti uz nadoknadu. Sedišta sa više prostora za noge su najskuplja, kao i ona u pravim redovima. Najskuplje je sedište u prvom redu, gde putnici osim više prostora za noge imaju i brzo ukrcavanje. Ova sedišta koštaju 15 evra po pravcu. U redovima pored prinudnih izlaza sedišta koštaju 10 evra po pravcu, kao i sedišta od drugog do petog reda. Sva ova sedišta kada se rezervišu omogućavaju i brzo ukrcavanje putnicima (speedy boarding). Ostala sedišta se mogu izabrati uz doplatu od 4 evra po pravcu.

  Missed Flight Cover
  (Pokriće za propušteni let)

  Za samo 9 evra za jedan pravac ili 12 evra za dva pravca putnik se može dodatno osigurati od malih kašnjenja na let. 

  Missed Flight Cover je jedinstvena i nova usluga koja osigurava putnika za slučaj da iz bilo kog razloga zakasni na svoj let u roku najviše do četiri sata od poletanja. Ukoliko se to desi, putnik treba da se obrati na info šalteru kompanije ili da pozove poseban call centar i da prijavi kašnjenje.

  Putnik tada dobija besplatno prebacivanje na prvi sledeći let ili ukoliko je to nemoguće onda ima pravo na punu refundaciju. Ova dodatna usluga se može dokupiti prilikom rezervacije.

  Rezervacija hotela i najam automobila

  Putnik može kroz rezervaciju aviokarte izvršiti i rezervaciju hotela koristeći sistem booking.com sa kojim EasyJet ima poseban komercijalni ugovor. Isto tako moguće je uraditi i najam automobila u saradnji sa globalnom rent-a-car agencijom Europcar.

 • Check-in i predaja prtljaga

  EasyJet ukida čekiranje na aerodromu od 30. aprila 2013. godine. Posle tog perioda će i dalje biti moguće u pojedinim slučajevima da se čekirate na aerodromskom šalteru, ali će ova usluga postupno biti ukinuta. Na aerodromskim šalterima putnici će vršiti samo predaju registrovanog prtljaga. Dok ne bude ukinuto, čekiranje (check-in) na aerodormu će biti besplatno.

  Online check-in

  Do 30. aprila 2013. online check-in je opciono, a putnici se mogu čekirati i na aerodormu. Posle tog datuma online čekiranje će biti jedini način za prijavu za let.

  Online check-in je moguće od 30 dana do 2 sata pre planiranog poletanja.

  Putnici koji imaju prtljag koji treba da predaju to mogu uraditi na drop-off šalterima na aerodromu do 40 minuta pred poletanje (60 minuta za destinacije u Egiptu, Maroku, Jordanu i Izraelu).

  Saloni

  Na pojedinim aerodromima moguće je uz EasyJet kartu rezervisati i doplatiti korišćenje aerodromskog biznis salona. Preko posebnog sajta EasyJet-a moguće je rezervisati aerodromske salone na aerodromima u Velikoj Britaniji i Evropi gde leti EasyJet, ali i na mnogim drugim aerodromima koji omogućavaju ovaj način korišćenja biznis salona.

  Evropski aerodromi EasyJeta na kojima je moguće rezervisati salon: Amsterdam, Atina, Barselona, Brisel, Dalaman, Faro, Heraklion, Larnaka, Lisabon, Madrid, Malaga, Malta, Palma, Prag, Rim, Tenerife, Tuluz, Venecija.

  Cene korišćenja aerodromskih salona zavise od aerodroma i njihove poslovne politike.

  Transfer

  Preko sajta EasyJet-a može se rezervisati i aerodromski transfer na pojedinim aerodromima. EasyJet nudi više mogućnosti gradskog prevoza i lokalnih železničkih linija, pa do šatl autobusa i specijalnih EasyJet-ovih brendiranih autobusa.

   

 • Hangar 89

  Sedište aviokompanije EasyJet je u hangaru koji je do 2003. služio za održavanje aviona. Ovaj hangar je ranije koristila čarter aviokompanije TUI Britannia. Kada je EasyJet preuzeo on je preuređen u centralu kompanije. U hangar koji je nekada primao tri Airbusova aviona A319 ili Boeingova 737-300 danas je stala celokupna administracija EasyJet-a. Hangar je preuređen i kompletno prefarban u narandžastu kompanijsku boju EasyJet.

  Nagrade

  EasyJet je jedna od najnagrađivanijih lowcost aviokompanija na svetu. Od svog postojanja osvojila je desetine nagrada među kojima su nagrade za najbolji medijski nastup, za tačnost, za uslugu i za ukupan servis koji pruža. Osnivač kompanije Sir Stelios je osvojio nagradu za najboljeg preduzetnika zbog osnivanja EasyJet-a.

  EasyJet je osvojio 11 uzastopnih nagrada za najbolju lowcost aviokompaniju po izboru čitalaca Business Traveller Magazina.

  Dokumentarna TV serija

  Britanska tv mreža ITV je od 1998. do 2006. snimila nekoliko sezona dokumentarne serije "Airline" (Aviokompanija", a u drugoj sezoni ove serije prikazan je EasyJet. Serija prikazuje svakodnevicu jedne aviokompanije, prenoseći događanja sa aerodroma, call centra ili iz aviona i prateći različite zanimljive priče zaposlenih u aviokompaniji i putnika.

   

Kontakt informacije
 • Call centar: +44 843 104 5454, radno vreme od 8 do 20 GMT

 • Cena: 5 penija / minut + cena međunarodnog poziva