Lowcost » Lowcost aviokompanije » Pegasus Airlines
Pegasus Airlines
 • Sedište: Istanbul
 • IATA: PC
 • ICAO: PGT
 • Callsign: SUNTURK
 • Simbol: Pegaz
 • Moto: The easy way to fly
 • Bazni aerodrom: Istanbul-Sabiha Gökçen
 • Glavni aerodromi: Antalya, Ankara, Izmir
 • Zavisne kompanije: IZAir

Aviokompanija Pegasus Airlines je turska lowcost aviokompanija koja je počela da radi 1990. godine kao čarter avioprevoznik u partnerstvu sa irskim Aer Lingus-om. Kasnije kompaniju preuzima Esas Holding, koji je i jedan od vlasnika Air Berlina. Pegasus Airlines je danas druga po veličini turska aviokompanija koja obavlja intenzivan domaći saobraćaj po lowcost konceptu. Pegasus Airlines leti do brojnih evropskih destinacija prvenstveno na Balkanu i u Nemačkoj. U našem regionu Pegasus obavlja redovan saobraćaj do Beograda, Prištine i Skoplja, Sarajeva i Tirane.

Osnovne informacije
Check-in šalter Besplatan prtljag Uključen u cenu
Web check-in Kliknite ovde Predati prtljag 1 kom / 20kg
Tel. aplikacije Android / iOS Ručni prtljag 8kg / 115cm
Ketering Uz doplatu Višak prtljaga od 5 € / kg
Putne klase Ekonomska Frequent flyer Pegasus Plus
Opširnije o...
 • Destinacije

  Pegasus Airlines održava preko sto redovnih linija prema destinacijama u Turskoj, Evropi, Bliskom istoku, Iranu i Persijskom zalivu, Kavkaskom regionu, Ukrajini, Rusiji i Kazahstanu.

  Glavna baza ove kompanije je u Istanbulu na aerodromu Sabiha Gökçen (Sabiha Gukčen) sa koga leti do 80-tak gradova. Drugi aerodrom koji je baza Pegasusa je Adnan Menderes u Izmiru. Sa ovog aerodroma Pegasus leti do 20-tak gradova. Domaći i međunarodni saobraćaj Pegasus obavlja i sa aerodroma u Ankari (do 18 gradova), Antaliji (brojne redovne i čarter linije), Adani i Kajzeriju.

  Domaći saobraćaj

  U domaćem saobraćaju Pegasus Airlines povezuje gotovo sve turske aerodrome. U mreži linija ove kompanije nalaze se oba istanbulska aerodroma (Ataturk i Sabiha Gökçen), Ankara, Izmir, Antalija, Adana, Kajzeri, Dalaman, Bodrum, Konja, Sivaš, Hataj, Gaziantep, Elazig, Trabzon, Mardin, Dijarbakir, Batman i Van. U domaći saobraćaj Turci računaju i let do Nikozije (Kipar)

  Bliski istok i Persija

  Pegasus Airlines leti do Erbila u Iraku, Teherana u Iranu, Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bejruta (Liban), Tel Aviva (Izrael).

  Bivši SSSR

  Redovan saobraćaj se obavlja prema Gruziji (gradovi Batumi i Tbilisi), Rusiji (Krasnodar i Omsk), Ukrajini (Donjeck, Harkov i Lavov) i Kazahstanu (Almati).

  Evropa

  Stokholm, Kopenhagen, Berlin, Minhen, Diseldorf, Keln/Bon, Štutgart, Beč, Cirih, Bazel, Ženeva, London, Amsterdam, Brisel, Pariz, Sent Etjen, Marsej, Bergamo, Bolonja, Rim.

  Balkan

  U našem regionu Pegasus Airlines je veoma aktivna aviokompanija. Osim brojnih čarter letova tokom letenje sezone, ova kompanija obavlja i redovan saobraćaj prema Bukureštu, Skoplju i Prištini, a od 1. februara 2013. i prema Beogradu.

  Flota

  Pegasus Airlines poseduje flotu sastavljenu od 42 Boeingova aviona. Dva najstarija su modeli 737-400, čije povlačenje iz flote se očekuje ubrzo. Svi ostali su model nove generacije 737-800. Tri aviona lete za Pegasus Airlinesovu ćerku kompaniju IZAir. Boeing 737-800 avioni imaju kapacitet od 189 putničkih mesta u jednoj, ekonomskoj klasi.

 • Pegasus Airlines nije član ni jedne globalne avioalijanse. Vlasnik ove kompanije ESAS Holding je ujedno i jedan od vlasnika Air Berlina, tako da su ova dva avioprevoznika blisko poslovno povezani i na pojedinim letovima imaju i kodšer sporazum.

  Air Berlin Turkey je avioprevoznik koji su zajedno osnovali Air Berlin i Pegasus Airlines, a koji za svoje letove koristi avione IZAira, Pegasusove zavisne aviokompanije.

  Pegasus Airlines ima kod šer sporazum i sa Azerbaijan Airlinesom.

 • Pegasus Plus je nagradni program Pegasus Airlinesa. Ovaj program se donekle razlikuje od uobičajenih aviokompanijskih nagradnih programa. On podrazumeva zarađivanje nagradnih milja od svakog ostvarenog leta, ali je interesantno da se njegove milje automatski vezuju za realnu valutu - tursku liru.

  Učlanjenje u program je besplatno i krajnje jednostavno. Putnicima se ne nudi komplikovana procedura, i oni neće dobijati nikakve kartice. Njihov broj telefona koji prijave prilikom uključenja u program će se koristiti kao njihovo korisničko ime prilikom pristupanja online aplikaciji Pegasus Plusa.

  Sa svakim letom koji realizuju putnici ostvaruju nagradne milje u nominalnoj vrednosti koja je ekvivalent dva posto od plaćene cene avionske karte. (Npr. na letu Beograd-Istanbul, u jednom pravcu karta košta 50 evra što znači da će putnik dobiti 1 nagradni poen).

  Jedan nagradni poen (flight point) ima vrednost jedne turske lire. Poeni se skupljaju ne samo sopstvenim letovima već se dobijaju i bonusi od prijatelja koji lete, a koji su povezani sa putnikom.

  Sakupljeni nagradni poeni se mogu iskoristit za plaćanje aviotaksi, raznih dodatnih usluga na aerodromima ili tokom leta.

 • Ručni prtljag

  Dozvoljeno je unošenje jednog komada ručnog prtljaga u putničku kabinu maksimalnih dimenzija 55 x 40 x 20 cm i maksimalne težine 8 kg.

  Predati prtljag

  Iako je niskotarifna aviokompanija Pegasus Airlines dozvoljava besplatna prevoz prtljaga uz uobičajena ograničenja prema težinskom konceptu.

  U domaćem saobraćaju, na linijama unutar Turske, moguće je besplatno predati do 15 kg prtljaga. Na međunarodnim linijama limit je 20 kg.

  Višak prtljaga

  Maksimalna količina prtljaga koja se može predati na jednom letu je 40 kg. Višak prtljaga (preko 15 kg u domaćem i 20 kg u međunarodnom saobraćaju) se plaća dodatno prema jednostavnoj doplatnoj tablici.

  Ukoliko putnik na aerodromu plaća višak prtljaga cena jednog kilograma je obično 5 evra, ali može varirati u zavisnosti od tržišta. Ovaj iznos može biti i niži ako se plaća unapred preko sajta Pegasus Airlinesa.

  Kupovina dodatnog prtljaga online moguća je u fiksnim kvotama od 5, 10 i 12 kg. Iznos doplate po kilogramu u tom slučaju je od 1 do 3 evra najčešće, u zavisnosti od destinacije.

  Specijalni prtljag

  Prtljag netipičnog oblika poput sportske opreme može se prevoziti na letovima Pegasus Airlinesa uz prethodnu najavu (prilikom rezervacije). Za prevoz sportske opreme plaća se doplata prema cenovniku za višak prtljaga.

  Prevoz kućnih ljubimaca

  Pegasus dozvoljava prevoz kućnih ljubimaca (ptica, pasa i mačaka). Životinje moraju biti smeštene u odgovarajuće transportere maksimalnih dimenzija 55x40x20 cm i maksimalne težine 5 kg (zajedno sa trasnsporterom). Prevoz kućnih ljubimaca se plaća 10 evra na domaćim letovima i 20 evra na međunarodnim letovima.

 • Putnička kabina

  Pegasus Airlines je niskotarifna (i čarter) aviokompanija čiji avioni imaju jedinstvenu putničku kabinu ekonomske klase.

  Hrana i piće

  Putnici na letu Pegasus Airlinesa mogu da naruče hranu i piće iz bogatog "Pegasus Cafea". Oni mogu da biraju između raznih grickalica, sendviča ali i kvalitetnih toplih (kuvanih) obroka.

  Sendviči koštaju od 5 evra, a topli obroci 10 evra. Kafe i čajevi su od 2,5 do 3,5 evra, a voda 1,5 evro. Sokovi koštaju 3,5 evra, pivo 5, a viski i rakija 10 evra.

  Pegasus Magazine

  Pegasus Airlines izdaje inflight magazin koji mesečno pročita preko 400.000 putnika. Magazin se nalazi na svim letovima i dostupan je putnicima besplatno.

 • Check-in

  Putnici se mogu prijaviti za let direktno na aerodormu (aerodromski desk check-in) ili preko interneta (web check-in).

  Za prijavljivanje na aerodromu potrebno je da dođu minimum dva sata pre planiranog poletanja. Šalteri za čekiranje se zatvaraju 30 minuta pre planiranog poletanja.

  Ukoliko su gužve na šalterima putnici mogu da se čekiraju na automatima koji su postavljeni na aerodromu Sabiha Gukčen.

  Internet prijava za let (web check-in) je dostupan u periodu od 72 do 3 sata pre planiranog poletanja.

  Pegasus Airlines naplaćuje prijavu za let (čekiranje). Iznos doplate zavisi od destinacije. Na letovima u domaćem saobraćaju je 3 turske lire, a na međunarodnim letovima je obično 2 evra. Ovaj iznos se plaća jednokratno i on se automatski uračunava u cenu karte prilikom kupovine.

  Putnici sa posebnim potrebama

  Osobe sa posebnim potrebama i sa otežanim kretanjem mogu da zatraže aerodromsku pomoć (pratnju na aerodormu do ukrcavanja na let). Ova usluga je besplatna, ali zahteva odobrenje avioprevoznika kao i obavezan medicinski formular (MEDIF).

  Aerodromski transfer

  Pegasus Airlines obezbeđuje aerodromske transfer linije sa svog glavnog aerodroma Sabiha Gukčen (SAW). Šatl autobusi saobraćaju sa aerodroma od 4 ujutro do ponoći na svakih pola sata. Krajnja stanica je trg Taksim u evropskom delu grada. U obrnutom smeru polasci su od 4 ujutro do 1 sat posle ponoći, takođe na svakih pola sata. Cena karte u jednom smeru je 13 turskih lira (oko 6 evra).

  Saloni

  Pegasus Airlines nema biznis klasu, ali njegovi putnici koji žele mogu na aerodromu Sabiha Gukčen u Istanbulu da koriste "LGM CIP Lounge" uz doplatu od 40 turskih lira (oko 17 evra).

Kontakt informacije
 • Call Centar u Prištini (za putnike u redovnom saobraćaju): 038/247-693

 • Čiča Gliša, 03.09.2013 u 09:26
  Išao sa njima više puta - i sem jednog kašnjenja (u Junu) od 3 sata na letu za Beograd iz Istanbula, nikakvih problema nije bilo. Naprotiv, čak sam se kao stranac bukirao preko reda u Hataju, a u Dijarbakiru mi nisu naplatili višak prtljaga . mada je to bio unutarnji let sa limitom od 15kg. Sve u svemu sudeći po 22 leta do sada - mislim da su veoma dobra firma... Jedva čekam da otvore nove linije...
 • borota milivoj, 10.07.2013 u 22:36
  08.07 013 let iz Bgd kasnio i tako sam propustio avion za Adanu.Ali na aerodromu u Istbulu su nas smestili u njihov hotel koji je zaista vrhunski uz izvinjenja.Ponasanje osoblja vrhunsko i nemate vremena ni razloga se ljutiti.Svakako jedna veoma dobra i jeftina kompanija.
 • WorldTraveler, 04.04.2013 u 12:48
  Leteo za Istanbul u februaru 2013. Odlicni avionu, dobar izbor hrane i pice koji se placa, u minut tacno poletanje u oba pravca.... A cena karte fantasticnih 84 EUR sa svim taxama i prtljagom od 20kg. Odlicno