Aviokompanije » Aviokompanije u Srbiji » Montenegro Airlines

Montenegro Airlines

 • Sedište:  Podgorica, Crna Gora
 • IATA:  YM
 • ICAO:  MGX
 • Callsign:  MONTENEGRO
 • Simbol:  Orao
 • Moto: 
 • Bazni aerodrom:  Podgorica, Tivat
 • Glavni aerodromi:  Beograd, Niš
 • Zavisne kompanije: 

Crnogorska nacionalna aviokompanija osnovana je 1992. godine ali je tek 2000. postala članica IATA-e i počela da obavlja redovan saobraćaj prvim avionom u floti Fokerom 100. Tokom postojanaja SR Jugoslavije Montenegro Airlines je obavljala redovan saobraćaj iz Podgorice, Beograda i Niša. Odvajanjem Crne Gore, Srbija za ovu kompaniju postaje inostrano tržište pa se i ukidaju linije iz ka trećim zemljama a ostaju samo one na ruti Beograd-Crna Gora gde dosta dugo ostvaruje izuzetne rezultate. Nedavno je između dve kompanije uspostavljena tesna saradnja na toj ruti pa je sada ponuda letova između Crne Gore i Beograda znatno poboljšana. Montenegro Airlines je od 2010. uspostavio i redovan saobraćaj iz Niša ka Podgorici a niškim putnicima je ponudio povoljne konekcije ka daljim destinacijama u Evropi. 

Osnovne informacije
 • Web Check-in: Ne
 • Aerodrom Check-in: Besplatan
 • Besplatan prtljag: Da
 • Besplatan ketering: Da
 • Ručni prtljag: 55x40x20 cm / 10kg
 • Predati prtljag: 20kg / 30kg (biznis)
 • Višak prtljaga: 3 - 5 € /kg
 • Frequent Flyer: Vision Team
Opširnije o...
 • Matični aerodrom Montenegro Airlines-a je u Podgorici. Pored ovog aerodroma Montenegro održava nekoliko linija sa aerodroma u Tivtu i Beogradu.

  Srbija

  Montenegro Airlines održava veliki broj linija na veoma jakoj ruti između Crne Gore i Beograda. Godišnje na ovoj ruti leti skoro pola miliona putnika a Montenegro Airlines deli rutu sa srpskim prevoznikom Jat Airways-om. Između Crne Gore i Srbije Montenegro Airlines leti više put dnevno. Letove ka Beogradu obavlja podjednako iz Podgorice i Tivta s jasno izraženom sezonalnošću. Tokom leta više letova ima ka Tivtu. Od prošle sezone Montenegro Airlines ima i direktne letove između Podgorice i Niša. Letovi ka drugom srpskom aerodromu obavljaju se svakodnevno. Montenegro Airlines je planirao ove letove kao transferne. Putnici koji putuju dalje ka evropskim destinacijama mogu leteti sa crnogorskom kompanijom uz presedanje na podgoričkom aerodromu.

  Evropa

  Sa ovog aerodroma Montenegro Airlines leti do desetak evropskih destinacija: Kopenhagen, Frankfurt, Ljubljana, London (Gatwick), Moskva (Domodedovo), Pariz (Charles de Gaulle), Rim (Fiumicino), Beč i Cirih. Sa drugog crnogorskog aerodroma pored Tivta, Montenegro Airlines leti redovno tokom cele sezone ka Moskvi i Parizu.

  Sezonski i čarter saobraćaj

  U doba zajedničke države Srbije i Crne Gore, Montenegro Airlines je imala status domaće aviokompanije pa je često obavljala čarter saobraćaj iz Beograda ka letnjim destinacijama u Turskoj i Grčkoj. Trenutno ova kompanija ne može da dobije dozvole da obavlja čartere iz Beograd. Redovan čarter saobraćaj obavlja iz Podgorice za potrebe velikog kazina u hotelu Maestral u Pržnom kod Svetog Stefana. Tokom leta Montenegro Airlines leti redovno ka: Ankoni, Bariju, Brindiziju i Napulju.

 • Montenegro Airlines poseduje jednostavnu flotu koja se sastoji od samo dva tipa aviona. Stariji avioni modela Foker 100 postepeno se menjaju novim Embraerima 195 koji ulaze u flotu od 2008. Trenutno Montenegro Airlines raspolaže sa tri aviona Embraer 195 čija je prosečna starost 1,8 godina. Avioni su kupljeni direktno od fabrike Embraer iz Brazila i Montenegro Airlines im je prvi vlasnik i operator. Embraer 195 ima kapacitet 116 putnika.

  Stariji avioni sa kojima je Montenegro Airlines još uvek leti su Foker 100. Njihov kapacitet je 102 putnika. Trenutno ih u floti ima pet prosečen starosti preko 20 godina. Avioni su planirani za povlačenje iz saobraćaja do 2015. godine kada će ih zameniti novi Embraeri.

  Montenegro Airlines je počeo da leti sa Fokerom 28 koji je poznat pod nadimkom Fellowship. Ovaj mali Foker, obavio je prvi let za crnogorsku nacionalnu aviokompaniju 07. maja 1997. godine na liniji Podgorica - Bari (Italija). Avion ima kapacitet od oko 70 mesta. Povučen je iz saobraćaja 2000.

 • Montenegro Airlines nije član ni jedne svetske alijanse ali ova kompanija tesno sarađuje sa drugim partnerskim kompanijama. Najbolju i najširu saradnju ostvaruje sa Jat Airways-om s obzirom da dve kompanije dele veoma popularnu rutu Beograd - Crna Gora. Na ovoj ruti dve kompanije usklađuju red letenja, dogovaraju tarifnu politiku i u jednom periodu su imali i kodšer sporazum, tj. zajedničkim snagama su obavljali sve letove na ovoj ruti.

  Drugi najvažniji partner sa kojim Montenegro Airlines ima potpisan kodšer sporazum je slovenačka Adria Airways. Dve kompanije zajedno lete između Podgorice i Ljubljane.

  Austrian i Montenegro Airlines imaju kodšer sporazum za liniju Podgorica - Beč.

 • Vision Team je naziv nagradnog programa crnogorske aviokompanije Montenegro Airlines. U okvireu ovog programa putnici zarađuju nagradne milje kupovinom karte Monenegro Airlines-a. Milje se deodeljuju putniku na njegov VisionPass račun nakon obavljenog leta. Svaka destinacija nosi određeni broj milja. Sakupljene milje se u bilo kom trenutku mogu iskoristiti za neke od ponuđenih beneficija koje je kompanija pripremila.

  Po određenoj tablici, putnik može iskoristiti milje za kupovinu nove aviokarte. Na primer, na letu Podgorica (ili Tivat) - Beograd putnik može zaraditi od 6.600 do19.500 milja u zavisnosti od tarifne klase po kojoj je kupio kartu. Da bi dobio besplatnu kartu na istoj relaciji potrebno mu je 73.500 milja za kartu u ekonomskoj klasi.

  Montenegro Airlines ima ostvarenu saradnju sa Sixt rent-a-car agencijom. Svi članovi Vision Team programa koji bilo gde u svetu iznajmljuju Sixt vozila mogu zaraditi od 500 do 1000 milja.

  Članstvo u programu je slobodno i može se ostvariti jednostavno preko aplikacije na sajtu Montenegro Airlines-a.

 • Ručni prtljag

  Montenegro Airlines dozvoljava samo jedan komad ručnog prtljaga po putniku težine do 10 kg, maksimalnih dimenzija 55x40x20 cm koje uključuju točkove, ručke i spoljne džepove. Zbir dimenzija ne smije da pređe 115 cm.

  Predati prtljag

  Na svojim letovima Montenegro Airlines primenjuje težinski prtljažni koncept. Po putniku dozvovaljava predaju 20 kg besplatnog prtljaga u ekonomskoj klasi a 30 kg u biznis klasi. Deca starija od 2 godine imaju pravo na istu količinu besplatnog prtljaga kao i dorasli do infanti (deca do 2 godine) imaju pravo na 10 kg besplatnog prtljaga kao i na dečja kolica, nosiljku ili automobilsko sedište za dete. Kolica moraju biti na rasklapanju i obavezno se čekiraju kao predati prtljag ( ne mogu se unositi u putničku kabinu).

  Invalidska kolica i druga pomagala se neće računati u besplatan prtljag i neće se naplaćivati kao višak prtljaga.

  Specijalni prtljag

  Bilo koji specijalan prtljag, netipičnih oblika i dimenzija, težina iznad propisanih mora biti prijavljen na vreme aviokompaniji i iz kompanije mora stići saglasnost. Specijalan prtljag se klasifikuje prema težini i dimenzijama na mali, srednji i veliki.

  Mali prtljag ima težinu do 15 kg i / ili dimenzije u zbiru do 140 cm. Ovde spadaju skije, skejtbord, golf, oprema za pecanje. Za mali prtljag plaća se nadoknada od 25 evra po pravcu za letove od/do Srbije, i 30 evra za letove od/do Evrope. Srednji prtljag ima težinu od 16 do 32kg i/ili dimenzije od 141 do 200cm. Ovde se računaju bicikli, ronilačka oprema, lovačka oprema, daska za surf. Nadoknada koja se plaća za ovu opremu je 50 za destinacije od/do Srbije i 70 evra za destinacije od/do Evrope. Veliki prtljag je onaj koji premašuje ove dimenzije. Tu spadaju kajak, kanu, oprema za jedrenje i sl. Nadokada koja se plaća za veliki prtljag je 100 evra (Srbija) i 130 evra (Evropa).

  Višak prtljaga

  Doplata za višak prtljaga se plaća po kilogramu viška i iznosi 3 evra za letove od/do Srbije, 5 britanskih funti za letove od/do Londona, 5 evra za letove od/do Moskve, 8 švajcarskih franaka (ili 5 evra) za letove od/do Ciriha. Za sve ostale letove doplata je 4 evra po kilogramu.

  Prevoz životinja

  Montenegro Airlines dozvoljava prevoz životinja na svojim letovima. Pravila za prevoz su standardna koja su važe manje-više kod svih aviokompanija u svetu. Male životinje se mogu prevoziti u putničkoj kabini isključivo u odgovorajućim boksovima sa kojima zajedno ne mogu preći težinu od 8 kg niti zbirne dimenzije od 115cm. Životinje se prevoze po pravilima za rućni prtljag.

  Veće životinje se moraju prevoziti u odgovarajućim boksovima ali u prtljažnom delu putničke kabine.

  Prevoz životinja se dodatno plaća po cenovniku aviokompanije koja takođe mora i da odobri prevoz životinja.  

 • Izbor hrane i pića tokom leta zavisi od putne klase. Montenegro Airlines svojim putnicima poslužuje kvalitetne obroke primerene dužini trajanja leta. Kompanija poseduje sopstvenu ketering službu koja poseduje sve potrebne sertifikate IATA-e i HACCP.

  Specijalni obroci

  Prilikom rezervacije, putnik može od kompanije zahtevati poseban obrok (vegetarijanski, košer, voćnu korpu, sladoled, hranu za bebe i drugo). Specijalne obroke kompanije treba da odobri.

 • Marketing odeljenje Montenegro Airlines-a izdaje sopstveni časopisi za putnike tokom leta. Časopis jednostavnog naziva "Inflight" nalazi se u pregradama na sedištu ispred. Inflight je besplatan a može se i preuzeti online sa sajta Montenegro Airlines-a u pdf formatu. Infligt sadrži tekstove o Crnoj Gori i njenim znamenitostima kao i o destinacijama do kojih leti Montenegro Airlines. U inflight-u se nalaze i osnovne informacije za putnike. 

 • Glavni aerodrom Montenegro Airlines-a je podgorički. Na ovom aerodromu se nalazi baza kompanije i odavde se obavlja najviše letova. Posle njega najznačajniji je aerodrom Tivat. Van Crne Gore, kompanija ima najviše operacija sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" a u poslednje vreme leti i sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki".

  Aerodromi Crne Gore, su jedinstveno javno preduzeće koje upravlja i podgoričkim i tivatskim aerodromom. Putnici se za sve informacije mogu obratiti zajedničkom call centru na telefon: + 382 20 444 244

  Aerodrom Podgorica

  se nalazi na 10-tak kilometara od centra grada ka jugu, pored magistrale koja vodi prema Petrovcu na moru. Aerodrom je poznat i po imenu Golubovci posebno u vreme bivše države kada je bio veoma značajan vojni aerodrom.

  Na aerodromu postoje kancelarije aviokompanija: Jat Airways, Montenegro Airlines, Malev, Austrian i Adria Airways. Na aerodromu postoji jedan restoran i Costa Coffee kafe bar, nekoliko prodavnica i rent a car agencije. Aerodrom je mali i zgodan je za transfer pod uslovom da je vreme čekanja na let kratko, s obzirom da na aerodomu ne postoje sadržaji koji bi "prekratili" čekanje.

  Aerodrom Tivat

  se nalazi pored istoimenog grada u Boka-kotorskom zalivu. Aerodrom je idealno pozicioniran u odnosu na najvažnije crnogorske primorske gradove. Samo nekoliko kilometara je udaljen od Tivta 3km, Kotora 5 km, Budve 20km i Herceg Novog 23km.

  Aerodrom Nikola Tesla Beograd

  Montenegro Airlines ima svoju poslovnicu na beogradskom aerodromu sa koga obavlja nekoliko letova svakog dana. Montenegro Airlines ima i poslovnicu u centru Beograda u Knez Mihailovoj 23/I.

  Aerodrom Konstantin Veliki Niš

  Niški aerodrom je od nedavno uključen u redovan saobraćaj Montenegro Airlines-a. Avion ove kompanije svakog jutra u 7 sati poleće za Podgoricu a vraća se u večernjim satima. Na aerodromu postoji kancelarija Montenegro Airlines-a.

 • Montenegro Airlines na svojim letovima razlikuje dve putne klase: ekonomsku i biznis klasu. Poslovni putnici koji imaju mogućnosti i koji žele mogu leteti u kabini biznis klase koju odlikuje veći komfor, veći razmak između sedišta i odgovarajući ketering.

  Poslovni ljudi koji često putuju mogu iskoristiti prednosti nagradnog programa Vision Team kako bi zarađivali nagradne milje sa svakim svojim letom. Let u biznis klasi donosi više nagradnih milja.

  Montenegro Airlines ne poseduje zasebne salone biznis klase na aerodromima u Crnoj Gori. Na beogradskom aerodromu putnici sa kartom biznis klase mogu da koriste biznis salon.

 • Avion Foker 100 bio je upucan sa zemlje prilikom sletanja na podgorički aerodrom, na pravoslavni Božić 7. januara 2008. Metak je ispaljen u toku proslave Božića. Na svu sreću nije bilo nikakvih posledica. Tehničko osoblje je prilikom pregleda aviona po sletanju uočilo rupu od metka.

Kontakt informacije
 • Kancelarija u Beogradu, Knez Mihailova 23, tel: 011 2621 122, od 08 do 19h, subotom do 14h
 • Kancelarija na aerodromu, tel: 011 228 6241
 • Kancelarija na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, tel: 018 4583 336