Aviokompanije » Aviokompanije u Srbiji » Aeroflot

Aeroflot

 • Sedište:  Moskva, Rusija
 • IATA:  SU
 • ICAO:  AFL
 • Callsign:  AEROFLOT
 • Simbol:  Srp i čekić sa krilima
 • Moto:  Sincerely Yours!
 • Bazni aerodrom:  Moskva - Sheremetyevo
 • Glavni aerodromi:  Rostov na Donu, Moskva - Vnukovo, Arhangelsk, Sankt Peterburg
 • Zavisne kompanije:  Donavia, Nordavia

Aeroflot je najveća aviokompanija Rusije. Ima status nacionalnog avioprevoznika. Aeroflot je i jedna od najstarijih aviokompanija na svetu. Nastala je 1923. godine kao nacionalni prevoznik Sovjetskog Saveza. Tada je bio u potpunom državnog vlasništvu sve do raspada ove svetske sile kada postaje zvanični ruski avioprevoznik. Pored naziva Aeroflot dodaje mu se i bliža odrednica - Russian Airlines. Kompanija je denacionalizovana i sada je u Rusija vlasnik polovine kompanije, a ostatak je podeljen na više vlasnika među kojima su i mali akcionari, tj. zaposleni u kompaniji. To je prva ruska aviokompanija koja je pristupila nekoj svetskoj alijansi. 2006. Aeroflot je postao punopravni član Sky Teama. Baza kompanije je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo (Sheremetyevo) gde poseduje sopstveni moderni terminal (T3) nedavno završen.

Osnovne informacije
Check-in Šalter / Kiosk Besplatan prtljag Uključen u cenu
Web check-in Kliknite ovde Predati prtljag 1x23kg / 2x32kg
Tel. aplikacije Android / iOS Ručni prtljag 10 kg / 115cm
Ketering Uključen u cenu Višak prtljaga od 50 € / kg
Putne klase Economy, Comfort, Business Frequent flyer Aeroflot Bonus
Opširnije o...
 • Aeroflot održava redovan putnički saobraćaj prema više od 120 gradova u pedesetak zemalja sveta. Aeroflot ne leti do Australije i Južne Amerike dok su sve ostale regije pokrivene.

  Ruski Aeroflot se iz Srbije dosta koristi kako bi se stiglo u Kinu, gde ova kompanija ima veoma značajan udeo na tržištu. Osim brojnih letova i dobre veze preko Moskve, Aeroflot nudi i specijalna pravila za prevoz prtljaga koja su darežljiva prema putnicima.

  Domaći saobraćaj

  Unutar Rusije Aeroflot leti do: Astrahana, Barnaula, Gelendžika, Irkustska, Kalinjingrada, Kazanj, Kemerovo, Habarovsk, Krasnodar, Krasnojarsk, Magadan, Njižnevartovsk, Novosibirsk, Omsk, Perm, Petropavlovsk-Kamčatskij, Sankt Peterburg, Samara, Soči, Tjumen, Ufa, Vladivostok i Volgograd.

  Evropa

  Aeroflot održava veliki broj linija, između Moskve i svih važnijih evropskih gradova.

  Bliski istok (Jugozapadna Azija) i Afrika

  Pozicija Aeroflota na Bliskom Istoku je veoma jaka. Redovan saobraćaj obavlja se iz Moskve ka: Jerevanu, Bakuu, Larnaki, Teheranu, Ejlatu, Tel Avivu, Bejrutu, Damasku, Dubaiju, Kairu, Hurgadi, Šarm El Šeiku.

  Amerika

  Iako je ranije Aeroflot održavao brojne liniji ka svim delovima Američkog kontinenta danas postoji samo nekoliko najvažnijih destinacija kao što su: Njujork, Vašington, Los Anđeles u SAD i Havana (Kuba) i Punta Kana (Dominikanska Republika).

  Azija

  Biškek (Kirgistan), Ulan Bator (Mongolija), Taškent (Uzbekistan), Peking, Hong Kong i Šangaj (Kina), Tokio (Japan), Seul (Južna Koreja), Delhi i Goa (Indija), Denpasar, Džakarta (Indonezija), Bangkok, Puket (Tajland), Hanoj (Vijetnam) i Male (Maldivi).

 • Aeroflot poseduje veoma veliku i raznovrsnu flotu koju čini 160aviona. Pored toga u raznim ugovorenim opcijama nalazi se još preko 120 različitih letelica.

  Nekada su flotu Aeroflota činili sovjetski modeli aviona: Tupoljev, Iljušin, Antonov. Međutim, ovih aviona danas nema u upotrebi i njih su kompletno zamenili zapadni modeli. Današnja flota je među najvećim, najmodernijim i najbrže rastućim flotama u Evropi.

  Okosnicu Aeroflotove flote čini familija Airbus 320 (A319/A320/A321). Ovi avioni se koriste za kratke i srednje linije.

  Flotu za interkontinentalni saobraćaj čine avioni Airbus A330 i Boeing 777-300ER.

  Aeroflot ima aktivnu narudžbu Airbusovog A350XWB kao i Boeingovih aviona iz porodice 737 nove generacije (-700/-800)

  U regionalnom i kratkolinijskom saobraćaju Aeroflot koristi domaći avion Sukhoi SuperJet 100-95.

 • U aprilu 2006. godine Aeroflot je, kao prva ruska aviokompanija, pristupio jednoj svetskoj alijansi. Sky Team postao je najbliža porodica ruskog nacionalnog avioprevoznika sa kojom ostvaruje izuzetnu povezanost i usklađenost redova letenja, cena i usluga. Zahvaljujući članstvu u alijansi Aeroflot svojim putnicima može da ponudi letove do hiljadu destinacija u skoro svim zemljama sveta. U isto vreme je matični aerodrom Aeroflota postao veoma značajno čvorište za alijansu pored pariskog Šarl De Gola, Amsterdama, Njujorka i Praga.

  Ujedno Aeroflot ostvaruje odličnu saradnju i sa mnogim drugim aviokompanijama koje nisu u alijansi i sa kojima Aeroflot ima kodšer ugovor: Air Baltic, Bulgaria Air, Air Serbia, Mongolian Airlines. Sa pojedinim aviokompanija iz konkurentskih alijasni takođe postoji dobra saradnja: LOT, SAS, Adria (Star Alliance), Malev, Finnair (Oneworld). Aeroflot ima sjajnu saradnju i sa kompanijama: Cubana, Iran Air, Emirates, Air India, Belavia.

  U svom vlasništvu pored glavnog avioprevoznika kompanija ima i nekoliko manjih posebnih ali zavisnih kompanija (podružnica): Nordavia - čija je baza u Arhangelsku i koja obavlja domaći i regionalni saobraćaj, Donavia - sa bazom u Rostovu na Donu, Rossiya - sa bazom u Sankt Peterburgu.

  U 2014. Aeroflot je osnovao prvu rusku lowcost aviokompaniju Dobrolet. Ova kompanija je počela sa domaćim saobraćajem ali je ubrzo zbog sankcija EU bila primorana da obustavi operacije. Aeroflot je nakon toga saopštio da neće odustati od lowcost projekta i najavio je Dobrolet Plus koji će do kraja 2014. početi sa letovima. Umesto ove kompanije Aeroflot je registrova "Pobedu".
   

 • Aeroflot Bonus je frequent flyer program koji je samostalno osmislio Aeroflot sa ciljem da nagradi svoje najvernije putnike. Članstvom u programu putnici stiču mogućnost da sakupe nagradne milje koje posle mogu iskoristiti za dobijanje raznih beneficija uključujući i besplatne aviokarte.

  Program razlikuje dva nivoa članstva: osnovno i elitno. Elitni članovi mogu biti silver ili gold u zavisnosti od ostvarenih letova u prethodno posmatranom periodu. Elitni članovi imaju brojne beneficije: prioritetnu registraciju za let, slobodan pristup biznis salonima na aerodoromima, više nagradnih milja (25% više za Silver članove i 50% više za Gold članove). Elite članstvo se ostvaruje sa ostvarenih 25 letova ili 25000 milja (za silver) i 50 letova ili 50000 milja (za gold).

  Deca starosti od 2 do 12 godina mogu da postanu članovi Junior Bonus programa a sa napunjenih 12 godina automatski postaju članovi osnovnog programa Aeroflot Bonus.

  Aeroflot obračunava milje na osnovu stvarne udaljenosti u miljama. Između Moskve i Beograda je udaljenost 1074 milje i baš toliko će dobiti i putnik koji bude leteo na ovoj liniji u ekonomskoj klasi uz standardnu tarifu. Ako je karta kupljena po promotivnoj ceni onda će biti i manje ostvarenih nagradnih milja. Isto tako i sa skupljim tarifama raste i broj nagradnih milja. Letovi koji su kraći od 500 milja se zaokružuju na ovaj iznos. Milje se ostvaruju i na letovima partnerskih aviokompanija iz Star Alijanse. Na letovima ka Beogradu milje se mogu ostvariti samo na letovima Aeroflota koja obavlja ova kompanija a ne na letovima koje obavlja Jat Airways.

  Sakupljene nagradne milje se mogu iskoristiti za plaćanje aviokarata. Najjeftinije povratne karte koje su putnicima na raspolaganju koštaju 15000 milja. Povratna karta do Beograda košta 25000 milja.
   

 • Ručni prtljag

  Putnici na letovima Aeroflota mogu nositi maksimalno 10 kg ručnog prtljaga u ekonomskoj klasi, 15kg u Kommersant, Business, Premier i President klasama. Ukupne dimenzije ručnog prtljaga ne smeju da pređu 115cm (55x40x20cm). Osim jedne dozvoljene torbe putnici mogu uneti i malu ličnu torbu, laptop računar, fotoaparat/kameru, dečja kolica, kišobran, štap za hodanje, nešto za čitanje, hranu za bebe, ćebe, maksimalno jednu kesu iz free shop-a, zimsku jaknu (kaput)

  Predati prtljag

  Odrasli putnici i deca mogu besplatno predati jedan komad prtljaga u ekonomskoj klasi ili dva komada u biznis klasi. Maksimalne dimenzije kofera u ekonomskoj klasi su 23 kg i 158cm u zbiru. U biznis klasi je maksimalna težina svakog pojedinačnog kofera 32kg dok su maksimalne dimenzije iste (158 cm).

  Aeroflot je od septembra 2014. povećao normu besplatnog prtljaga u ekonomskoj klasi na letovima prema Njujorku, Vašingtonu i Jerevanu na dva komada po 23kg.

  Aeroflot često pravi izuzetak kada su kineske destinacija u pitanju. S vremena na vreme putnici mogu predati dve torbe prtljaga (svaka do 23 kg i 158 cm). 
  AKTUELNA PROMOCIJA: Do 25. oktobra 2015. putnici u ekonomskoj klasi besplatno mogu predati dve torbe na letovima do Pekinga i Šangaja. Promocija važi za putovanja do 25. oktobra 2015.


  Višak prtljaga

  Višak prtljaga se može naplatiti po tri osnove: 

  • za prekoračenje težine (više od 23 kg i manje od 32 kg) plaća se 50 evra po pravcu u domaćem saobraćaju ili 100 evra po pravcu u međunarodnom saobraćaju. Za prekoračenje od 32 do 45 kg plaća se 100 evra (unutar Rusije) i 150 evra (međunarodne linije)
  • za prekoračenje dimenzija kofera (više od 115 cm a manje od 203 cm) plaća se 100 evra po pravcu nezavisno od linije. za prekoračenje dimenzija preko 203 cm, doplata je 150 evra po pravcu.
  • za prvi dodatni komad prtljaga (prvi preko besplatne kvote) se plaća 50 evra po pravcu nezavisno od linije. Svaki naredni dodatni kofer se naplaćuje po 150 evra po pravcu

  Doplate su izražene u evrima i u toj valuti se naplaćuju samo u Rusiji i Evropi (bez Ukrajine). Doplate u istim iznosima ali u dolarskoj valuti se naplaćuju za polaske iz SAD, Azije (osim Rusije), Bliskog Istoka, Afrike i Ukrajine.

  Specijalan prtljag

  Obračun tarife za prevoz specijalnog prtljaga je prilično komplikovan kod Aeroflota. Načelno je prevoz različite sportske opreme besplatan.

  • Skije, oprema za skijanje na vodi, daske za surfovanje - Uslov da se prevoze besplatno je da ne budu teži od 15kg ali i da ne prelazi ukupnu makismalnu dozvoljenu težinu za besplatni prtljag (zajedno sa ostalim prtljagom). Ukoliko pak, oprema ne teži više od 15 kg ali prelazi sa ostalim predatim prtljagom maksimalnu težinu onda će sportska oprema biti naplaćena fiksno kao da se radi o 3kg dodatnog prtljaga (kod golf opreme 6kg).
  • Bicikli, skejtbordovi, štapovi za hokej i dečja kolica se mogu prevoziti besplatno u sklopu maksimalne dozvoljene težine za besplatni prtljag. U sliučaju prekoračenja se mora platiti višak prtljaga po zvaničnom cenovniku. Bicikli se moraju najaviti unapred aviokompaniji i moraju biti rasklopljeni.
  • Muzički instrumenti se mogu prevoziti kao predati prtljag kada podležu standardnim pravilima ili unutar putničke kabine kada pak podležu standardima za prevoz ručnog prtljaga. Za svaka odstupanja se mora obavestiti aviokompanija od koje treba dobiti saglasnost da se određeni muzički instrument može prevozioti na traženi način. O iznosima doplata i potrebi da se za neke instrumente zakupi dodatno sedište u avionu odluku donose službenici aviokompanije.

  Prtljag koji teži između 32kg i 50kg ili čije dimenzije prelaze 203cm u zbiru se u izuzetnim situacijama može prevoziti avionom ali je za to potrebna specijalna dozvola aviokompanije. Sva roba preko tih dimenzija i težine se može prevozitit isključivo kao kargo.
   

 • Posluženje tokom leta je uključeno u cenu. U zavisnosti od linije, vremena polaska i dužine leta putnici će dobiti hladan ili topli doručak, hladnu ili toplu večeru i toplu užinu. Kafa, čaj i bezalkoholna pića su takođe besplatna dok se alkoholna pića (vino, pivo, konjak, šampanjac) mogu kupiti.
  Putnici takođe mogu naručiti (unapred) specijalne obroke: vegetarijanske, dečje, dijetalne ili religiozne (hindu, islamske ili košer). Specijalni obroci se moraju zatražiti kroz rezervaciju minimum 36 sati pre leta.

  Putnici u biznis klasi na pojedinim letovima Aeroflota imaju na raspolaganju bogate oboke koji se sastoje od predjela, glavnog jela i dezerta. O meniju u biznis klasi odlučuje tim stručnjaka firme Aeromar sa svojim vrhunskim kuvarima.

  U President klasi (prva klasa) putnicima se hrana poslužuje kao u restoranima. postoji "a la cart" meni a posluženje je u najfinijem porcelanskom posuđu. Tokom celog leta putnicima su na raspolaganju vrhunska bezalkoholna i alkoholna pića.

 • Putnici u ekonomskoj klasi na letovima na kojima leti Boeing 767 imaju jedinstveni audio/video program. U višim klasama (President i Premier) ali samo na probranim letovima putnicima se nudi specijalan sistem zabave - DigEPlayer.

  Digiplejer (DigEplayer) je portabl sistem koji omogućava video na zahtev. Putnicima su na raspolaganju: ruski filmovi, holivudski blokbasteri, programi za decu, najnovije vesti i raznovrnsa muzika. Programi se obnavljaju svakih mesec dana.

  Beograd se ne nalazi na spisku destinacija do kojih lete avioni koji nude zabavu tokom leta ni u ekonomskoj ni u biznis klasi.

  Putnicima su na rapsolaganju razne novine i časopisi.

 • Moskovski aerodrom Šeremetjevo je baza Aeroflota. Najnoviji terminal na ovom aerodromu (oznaka mu je D) postao je dom Aeroflota. Kapacitete Terminala D je 12 miliona putnika godišnje. To je nov i moderan terminal koji putnicima nudi veoma jednostavan transfer i sav potreban komfor.

  Terminal D poseduje 143 šaltera za registraciju putnika za let (check-in), 24 šaltera za samostalnu registraciju (self check-in) i 30 šaltera za tranzitne putnike.

  Putnicima koji su u tranzitu ili čekaju duže na svoj let na raspolaganju stoji 6 različitih aerodromskih salona, pet dečjih soba, brojne prodavnice i ugostiteljski objekti koji rade non-stop. Poslovni putnici i putnici u višim putnim klasama na raspolaganju imaju tri luksuzna aerodromska salona nazvana: Classic, Jazz i Blues.

 • Komfort klasa

  Komfort klasa je međuklasa između ekonomske i biznis klase sa proširenim sedištima i povećanim prostorom izmešu redova. Sedišta su proizvedena po Shell-ovoj tehnologiji, što omogućava znatno više ličnog prostora i stvara poboljšan osećaj udobnosti bez smetnje po susednog putnika. Putnici u komfort klasi dobijaju kvalitetnije obroke, imaju na raspolaganju više sadržaja u okviru elektronskog sistema zabave tokom leta. Oni imaju i veći limit za prtljag.

  Biznis klasa

  Aeroflot razlikuje dve vrste biznis klase: premijer i prezident u zavisnosti od dužine trajanja leta.

  Premijer biznis klasa je dostupna na kratkim i srednjedugim letovima (do šest sati), dok je prezident biznis klasa dostupna na dugolinijskim letovima (preko šest sati). Ove dve vrste biznis klase se razlikuju više zbog tehničkih karakteristika samih aviona. Premijum biznis se nalazi u uskotrupnim avionima iz Airbusove A320 familije (A319, A320, A321) i Sukhoi SuperJet100, dok je prezident biznis na širokotrupnim avionima Boeing 777 i Airbus A330.

  Premijer (biznis) klasa

  Ova klasa se odlikuje većim komforom za putnike. Konfiguracije sedišta u biznis klasi je 2+2, širina sedišta je 46 cm, ugao naslona je 18 stepeni.

  Ketering u premijer klasi je vrhunski. O hrani tokom leta brine se ketering služba Aeroflota ali i kuvar koji se i sam nalazi na letu ukoliko se radi o letovima dužim od 3 sata. Na kraćim letovima, gde spada i let Moskva-Beograd, putnici imaju mogućnost izbora između nekoliko jela koja su na ponudi u tom trenutku.

  Zabavu tokom leta omogućava portabl "DigEPlayer" preko koga putnici mogu uživati u ruskim i internacionalnim filmovima kao i u najnovijih holivudskim blokbasterima, u raznim muzičkim žanrovima ili programima za decu. Nažalost DigEPlayer nije dostupan na letu između Beograda i Moskve.

  President (biznis) klasa

  President klasa postoji na avionima Boeing 777 i Airbus 330. Putnici u president klasi dobijaju piće dobrodošlice po ukrcavanju a tokom leta su im na raspolaganju bezalkoholna pića i snek. Na letovima dužim od 6 sati na poklon dobijaju priručni pribor tokom putovanja koji sadrži: neseser, papuče, kašiku za cipele, masku za spavanje, kreme, četkicu za zube i pastu, vlažne maramice i druge sitnice koje će olakšati dugo putovanje.

  U kabini president klase sedišta su oboriva u položaj kreveta. Imaju veću širinu (55cm) a konfiguracija im je 2+2+2.
  Ketering u president klasi je po principu a la cart restorana. Putnici biraju neko od puneđenih jela spremljenih od strane vrhunskih kuvara. Na sajtu Aeroflota se nalazi spisak destinacija do kojih postoji president klasa i gde putnici mogu pogledati kako izgleda jelovnik tokom leta. Tokom celog leta na raspolaganju su im bezalkoholna pića, alkoholna pića (šampanjac, pivo, vino, viski, brendi) topla pića (kafe, čajevi).

  Pored DigEPlayer-a putnici na letovima koji se obavljaju novim avionom Airbus A330 imaju na raspolaganju najnoviji Panasonic sistem zabave (Panasonic eX2 IFE system). Ovaj sistem je dostupan na letovima prema Vladivostoku, Habarovsku, Maleu, Puketu, Denpasaru, Tokiju, Pekingu, Šangaju, Hong Kongu, Bangkoku, Hanoju, Punta Kani, Njujorku, Los Anđelesu, Havani.

 • Logo iz sovjetskog perioda

  Aeroflot još uvek ima za simbol komunistički sovjetski logo. Srp i čekić koji imaju krila su simbol kompanije preko 70 godina.

  Nakon raspada Sovjetskog Saveza Rusi su smatrali da ovaj znak treba izbaciti jer simbolizuje staru sovjetsku komunističku eru.

  Oni su angažovali advertajzing stručnjake sa Zapada kako bi promenili logo tako da odgovara novom dobu, ali su stručnjaci smatrali da je najbolje da ovaj znak ostane.

  Zastava

  Aeroflot je jedini aviokompanija na svetu koja poseduje sopstvenu zastavu. Ona je crvena sa malom žutom zvezdomu gornjem levom uglu i sa plavim oštrim trouglom po sredini sa leve strane. Na njemu se nalazi beli znak kompanije - srp i čekić.

  Ostalo

  • 27% kompanije je u vlasništvu Nacionalne korporacije za rezerve
  • Aeroflotov Terminal D na aerodromu Šeremetjevo osvojio je prestižnu rusku arhitektonsku nagradu "ARX Award" za najbolji saobraćajni infrastrukturni objekat

Kontakt informacije
 • Kancelarija na aerodromu, tel: 011 209 72 44, svakim danom od 10:30h do 15h
 • Kancelarija u Beogradu: Knez Mihailova 30, tel: 011 3286 064,  od ponedeljka do petka, od 08 do 16h
 • Email adresa: begtosu@aeroflot.ru
 • Internet sajt: http://www.aeroflot.ru