Aviokompanije » Aviokompanije u Srbiji » Austrian

Austrian

 • Sedište:  Beč, Austrija
 • IATA:  OS
 • ICAO:  AUA
 • Callsign:  AUSTRIAN
 • Simbol:  Crvena strela
 • Moto:  We fly for your smile
 • Bazni aerodrom:  Beč
 • Glavni aerodromi:  Insbruk
 • Zavisne kompanije:  Lauda Air, Tyrolean Airways

Austrian Airlines  je najveća austrijska aviokompanija koja ima status nacionalnog prevoznika. Nastala je 1957. godine ostvarivši prvi let izmeđuz Beča i Londona. Austrian, kako se skraćeno naziva, je u septembru 2009. godine postao deo Lufthansa Grupe u kome su još i Swiss, Lufthansa i Brussels Airlines, a njegove akcije su povučene sa bečke berze. Kompanija je punopravni član Star Alliance. Njen glavni aerodrom je u Beču, gde je glavno čvorište.

Osnovne informacije
Check-in Šalter / Kiosk Besplatan prtljag Uključen u cenu
Web check-in Kliknite ovde Predati prtljag 1x23kg / 2x32kg
Tel. aplikacije Android / iOS Ručni prtljag 8kg / 118 cm
Ketering Uključen u cenu Višak prtljaga od 70 € / kg
Putne klase Economy, Business Frequent flyer Miles & More
Opširnije o...
 • Austrian Airlines leti do preko 130 destinacija. Fokus ove kompanije je na centralnoj i istočnoj Evropi i Bliskom istoku. Austrian sleće i na daleki Istok (Kina, Japan) u srednju Aziju (Kazahstan), južnu (Bangkok, Male, Delhi, Mumbaj). U severnoj Americi Austrian leti do Njujorka, Vašintona, Toronta i Majamija (od oktobra 2015).

 • Flotu Austriana je veoma raznovrsna i čini je 80 aviona raznih proizvođača i modela.

  U regionalnom saobraćaju koriste se avioni Fokker 70 i 100 kao i Bombardier Dash 8  Q400. Fokkerovi avioni će biti zamenjeni mlađim i savremenijim avionima Embraer 195.

  U kratkom i srednjelinijskom saobraćaju koriste se razni modeli iz Airbusove familije A320 (A319, A320, A321, dok se za interkontinentalni saobraćaj koriste Boeingovi širokotrupni modeli B777-200ER i B767-300ER.

 • Lufthansa Group

  Vlasnik Austrian Airlinesa je nemačka Lufthansa Groupa, u kojoj se osim austrijskog nacionalnog avioprevoznika nalaze još i SWISS (Švajcarska) ii Lufthansa (Nemačka), kao i regionalni avioprevoznik Brussels Airlines (Belgija) zatim Germanwings i Eurowings. Lufthansa Group je vlasnik i teretnog avioprevoznika Lufthansa Cargo, kompanije za održavanje aviona Lufthansa Technic i mnogih drugih kompanija koje obavljaju prateće vazduhoplovne delatnosti.

  Star Alliance

  SWISS je članica najveće avioalijanse na svetu - Star Alliance. Ova alijansa je lider u svetskoj avioindustriji sa ukupnim udelom od 30% svetskog tržišta.

  Link ka posebnoj stranici Star Alliance.


  (c)Aviapix

 • Miles and More

  Miles and More je frequent flyer program pokrenut od strane Lufthanse 1993. godine. Ovo je najveći program ove vrste na svetu koji u svom članstvu ima preko 15 miliona putnika. Korisnici programa su pored Lufthanse i mnoge druge aviokompanije koje nemaju svoj program ili su ga napustile u korist Miles and More u koji su se potpuno integrisale: Lufthansa Regional (Air Dolomiti, Eurowings, Lufthansa CityLine).

  Link ka posebnoj stranici o programu Miles and More.


   

 • Ručni prtljag

  Dozvoljeno je unošenje jednog komada ručnog prtljaga maksimalnih dimenzija 55x40x23cm i težine 8 kg za putnike u ekonomskoj klasi. Putnici u biznis klasi mogu poneti dva komada ručnog prtljaga s tim da drugi ne treba da pređe 4 kg.
  Napomena: U izuzetnim slučajevima (zbog tipa aviona ili lokalnih zakona) ručni prtljag u biznis klasi može biti ograničen na samo jednu torbu.

  Predati prtljag

  Na svim letovima dozvoljeno je nošenje jednog komada besplatnog prtljaga težine do 23 kg u ekonomskoj klasi i dva komada prtljaga težine do 32 kg za svaki u biznis klasi. Dodatni kofer se plaća 50 evra.

  Jedan paket sportske opreme čija težina ne prelazi 25 kg i dužina 1,4m ili jedan paket golf pribora (do 15 kg) mogu se predati uz dozvoljen besplatan prtljag.

  Frequent flyer putnici imaju mogućnost da ponesu 1 ekstra komad prtljaga gratis (+23kg u ekonosmkoj i +32kg u biznis klasi) a članovi Miles and More programa sa HON/Senator ili Star statusom mogu da ponesu ukupno tri komada prtljaga svaki po 23kg u ekonomskoj ili 32kg u biznis klasi).

  Dodatne torbe i višak prtljaga
   

  • Putnik čiji kofer je teži od 23 kg (do maksimalnih 32kg) platiće dodatno 50 evra po pravcu.
  • Putnik čiji kofer je težak do 23 kg ali premašuje maksimalne dimenzije (158 cm u zbiru) platiće dodatno 100 evra po pravcu.
  • Putnik koji ima kofer čije i dimenzije i težina prekoračuju određeni limit platiće dodatno 150 evra.
  • Putnik koji ponese dodatnu torbu koja se nalazi u granicama dozvoljene težine i dimenzija platiće dodatno 75 evra.

  Ostale kombinacije prekoračenja pravila za prevoz prtljaga se naplaćuju više. Detaljne tabele sa doplatama za sve kategorije i destinacije možete pronaći na sajtu Austrian Airlines-a.

  Sportska oprema

  Prevoz manje sportske opreme (težine do 15kg i 1,4 m dužine) je besplatan i neće se računati kao predati komad prtljaga, odnosno na jedan besplatan predat kofer putnik može poptpuno besplatno poneti i jedan paket manje sportske opreme.

  Srednju i veliku sportsku opremu možete poneti ali je za nju potrebna prethodna najava. Najbolje je prilikom rezervacije karte poslati upit aviokompaniji (avioagenti će to uraditi umesto vas, samo im na vreme naglasite) kako bi bio obezbeđen potreban prostor.

  Prevoz sportske opreme se dodatno plaća od 35 evra pa do 300 evra u zavisnosti od destinacije i veličine opreme.

  Prevoz životinja

  Životinje se prevoze avionom po standardnim međunarodnim procedurama. One moraju biti u boksovima. Ako su zajedno sa boksom teške 8kg ili manje mogu se prevoziti kao ručni prtljag u putničkoj kabini. Ako su većih dimenzija i težine moraju se prevoziti u prtljažnom delu. Za prevoz životinja se plaća posebna nadoknada koja iznosi od 35 evra do 200 evra u zavisnosti od veličine životinje i boksa kao i od destinacije. Na letovima unutar Evrope životinje u kabini se naplaćuju 70 evra po pravcu a u prtljažniku 100 evra po pravcu.

  Psi vodiči za slepe osobe se mogu prevoziti bez boksa u putničkoj kabini i za njih se ne plaća nikakva nadoknada.
   

 • Red Cab

  Red Cab je specijalni taksi koji prevozi putnike između centra Beča i aerodroma. Taksi je veoma povoljan i rezervacije i plaćanje se mogu vršiti online. Procedura je veoma jednostavna. Putnici na sajtu Red Cab mogu izabrati transfer po želji. Bira se destinacija, tip vozila a unosi se i broj putnika. Na relaciji grad-aerodrom, ili obrnuto, cena se kreće od 29 evra po pravcu. U ovu cenu je uključen prevoz do 3 osobe. Prevoz se obavlja novijim vozilima Mercedes e-klase ili VW Sharan. Za više osoba postoji i luksuzan kombi Mercedes Vito a cena za transfer do 8 osoba je 40 evra. Rezervacija transfera je moguća do 24 časa pred poletanje. Tokom prevoza putnicima su na raspolaganju dnevne novine, Austrian-ov inflight magazine "Skyline" a dobijaju i flašicu mineralne vode.

  Red Lane

  Red line (crvena traka) je servis za VIP putnike. Ova usluga se može rezervisati online na sajtu Red Line. Red line usluga košta 99 evra a rezervaciju je moguće izvršiti do 24 časa pre poletanje. Ova usluga omogućava putnicima korišćenje priritetnog terminala na bečkom aerodromu (Priority Terminal), koji se nalazi veoma blizu gejtovima. Putnici po dolasku na ovaj terminal dobijaju ličnog aerodromskog asistenta sa kojim prolaze kroz sve neophodne procedure veoma brzo i jednostavno: čekiranje, pasoška, bezbednosna kontrola. Usluga je dostupna samo putnicima koji putuju sa ručnim prtljagom. Ova usluga se može rezervisati za sve letove Austrian Airlines-a osim na letovima ka SAD, Kanadi, Izraelu, Kini, Japanu i Indiji.

  Mapa bečkog aerodroma sa putanjom do prioritetnog terminala (preuzeto sa viennaairport.com)

  Red Space

  Na dugolinijskim letovima u avionima Boeing 767 ili 777 moguće je rezervisati sedište u redu koji se nalazi pored izlaza za slučaj opasnosti. Ova usluga se posebno plaća (70 evra po pravcu) i zavisi od raspoloživosti. Može se rezervisati u periodu od 24 časa pre poletanja kroz proceduru online registracije za let ili se može uplatiti na šalteru prilikom aerodromske registracije pod uslovom da ima raspoloživih mesta. Red space dodatna usluga je dostupna na letovima ka Bangkoku, Delhiju, Mumbaiju, Pekingu, Tokiju, Njujorku, Vašingtonu, Torontu, Maleu ili Dubaiju.

  Red Guide

  Online turistički vodiči sa ponudom hotela, zabave i turističkih obilazaka u brojnim gradovima do kojih leti Austrian dostupni su svim putnicima. Mnoštvo korisnih inforamacija se može naći na ovom sajtu a moguće ih je odštampati i poneti sa sobom kao i preuzeti u formi aplikacije za mobilni telefon. Više o vodičima i destinacijama možete naći na sajtu Red Guide.

  Air Plus

  Austrian Airlines izdaje brendiranu Diners karticu koja se zove Air Plus. Vlasnike kartice čeka niz beneficija. Karticom je moguće plaćanje aviokarata a automatski se i zarađuju nagrade milje.

  HRS i Tiscover

  HRS je online hotelski rezervacioni sistem (ww.hrs.de), koji nudi brojne mogućnosti za rezervaiju smeštaja. Centrala HRS je u Nemačkoj. Posebno veliki izbor smeštaja HRS nudi u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

  Tiscover je veoma poznati turistički ineternet portal koji nudi mogućnost smeštaja u Alpima. Pored smeštaja putnicima se nude i brojne druge turističke usluge. Tiscover je smešten u Insbruku.

 • Tokom leta putnicima je na raspolaganju posluženje firme DO&CO koja se smatra jednom od najboljih ketering kompanija na svetu. Sa ogromnom tradicijom kvaliteta ova kompanija je veoma prepoznatljiva među putnicima. Njene usluge koriste mnoge velike aviokompanije a među njima je i Austrian.
  U ekonomskoj klasi na kraćim linijama putnici dobijaju sendvič i piće dok na dugim letovima dobijaju obrok i piće. U biznis klasi je posluženje bogatije. Biznis klasa na dužim letovima ima svog kuvara koji dorađuje već spremnjenu lukuznu hranu u ketering firmi Do&Co. O vinima odlučuje somelijer koji se takođe nalazi na letu.

 • Na dugolinijskim letovima putnicima je na raspolaganju raznovrstan zabavni program (filmovi, muzika, video igrice). Na letovi ka Japanu postoji veliki izbor japanskih filmova, dok se na letovima ka Indiji nude bolivudski hitovi.

  Detaljan vodič kroz zabavne sadržaje može se pogledati na sajtu. Program se menja jednom mesečno.

 • Matični aerodrom Austrian-a je u Beču. ovaj aerodrom je baza i čvorište Austrian Airlines-a i cele Star Alijanse. Austrian održava i saobraćaj sa ostalih austrijskih aerodroma. Posebno je veliki broj letova tokom zimske sezone sa aerodroma u Inzbruku.

  Registracija za let

  Austrian nudi sve savremene načine registracije za let. Putnici se mogu klasično registrovati za let na šalterima na aerodromima širom sveta. Pored toga postoji mogućnost i čekiranja putem interneta a na mnogim aerodromimam postoje i automati za samostalno čekiranje.

  Vienna City Check-in

  Na centralnoj železničkoj stanici u Beču postoji posebna registraciona stanica (check-in terminal) gde se putnici mogu samostalno čekirati za let do maksimum 75 minuta pre leta. Pet automata za samostalnu registraciju nalazi se na terminalu za voz koji saobraća između grada i aerodroma (CAT - City Airport Train).

  Transferni putnici

  Putnici koji su u transferu na bečkom aerodromu treba da se jave na šalter za transferne putnike (vidi sliku br. 3) koji se nalazi u tranzitnoj zoni aerodroma.

  Prevoz do aerodroma

  Austrian je organizovao veoma jednostavan i povoljan aerodromski transfer za svoje putnike. Red Cab je usluga transfera između grada i aerodroma koja košta od 29 evra po pravcu za maksimum 3 osobe pa do 40 evra po pravcu za maksimum 8 osoba. Ovako povoljan i udoban transfer novijim i komfornim vozilima retko koji aerodrom i aviokompanija imaju da ponude svojim putnicima.

  Prioritetni terminal

  Pored uobičajenih usluga za putnike u ekonomskoj klasi Austrian ima veliki spektar usluga za putnike u biznis klasi i za članove Miles and More programa. Na bečkom aerodromu postoji i poseban prioritetni terminal (Priority Terminal) koji se nalazi veoma blizu parkirališta za avione sa jedne strane i parkirališta za putnike sa druge strane. Na ovaj način je omogućena brza cirkulacija i smanjene su gužve kako bi VIP i poslovni putnici mogli što brže i komfornije da se ukrcaju na svoj let.

  Aerodromski saloni

  Na aerodromu se nalazi više različitih salona za putnike u biznis klasi. Saloni su imenovani po nazivima Miles and More statusa: HON Circle Lounge koji se nalazi u zapadnom pristanišnom holu (šengenska zona). Postoje i dva salona sa nazivom Senator Lounge. Jedan je u zapadnom holu (šengen) a drugi u istočnom holu (van šengenska zona). Dva standardna biznis salona sa imenima Business Lounge nalaze se takođe u dva hola: istočnom i zapadnom. Više o salonima čitajte u sledećoj kartici "Poslovni putnici".

 • Putnici u biznis klasi Austrian Airlines-a mogu da koriste biznis salone na aerodromima širom sveta (tamo gde postoje). Putnici sa HON i Senator statusom u Miles and More programu na raspolaganju imaju i posebne salone u Beču i drugim Star Alliance habovima (Frankfurt, Minehen, Singapur...)

  Prioritetni terminal (Red Lane)

  Red lane (crvena traka) je servis za VIP putnike. Ova usluga se može rezervisati online na sajtu Red Lane. Red line usluga košta 99 evra a rezervaciju je moguće izvršiti do 24 časa pre poletanje. Ova usluga omogućava putnicima korišćenje priritetnog terminala na bečkom aerodromu (Priority Terminal), koji se nalazi veoma blizu gejtovima. Putnici po dolasku na ovaj terminal dobijaju ličnog aerodromskog asistenta sa kojim prolaze kroz sve neophodne procedure veoma brzo i jednostavno: čekiranje, pasoška, bezbednosna kontrola. Usluga je dostupna samo putnicima koji putuju sa ručnim prtljagom. Ova usluga se može rezervisati za sve letove Austrian Airlines-a osim na letovima ka SAD, Kanadi, Izraelu, Kini, Japanu i Indiji.

  Mapa bečkog aerodroma sa putanjom do prioritetnog terminala (preuzeto sa viennaairport.com)

  Saloni

  Biznis saloni koje Austrian Airlines koristi na bečkom aerodromu su svi opremljeni bežičnim internetom, poseduju tv ,novine i magazine. U salonima se služi hrana koju je pripremilo svetski poznato ketering preduzeće "DO&CO". Saloni imaju i dosta prostora za odmor i relaksaciju.

  HON Circle Lounge

  je salon namenjen putnicima prve klase. Gosti ovog salona imaju na raspolaganju vrhunski ketering. Do aviona ih voze limuzinom a sve vreme toko boravka imaju ličnog asisteneta. Salon se nalazi na terminalu 1 u odvojenoj pristanišnoj zgradi gde su gejtovi od B24 do C42. Radno vreme je od 05:30 do 11:30

  Senator Lounge

  Postoje dva salona sa imenom "Senator". Jedan je u okvirru istočne pristanišne zgrade a drugi u okviru zapadne. Oba rade od 05:30 do 21 čas i otovoreni su za sve putnike biznis klase Austrian Airlines-a kai i Star Allinace. U salonima se nalaze radni odeljak sa kompjuterinama, bežičnim internetom, faksom...Ketring takođe postoji a u salonu može boravitii putnik koji čeka na svoj naredni let kao i još jedna osoba koja mora takođe imati boarding karticu. Ulaz je dozvoljen putnicima sa letova Austrian-a ili neke druge Star Alliance kompanije koji su članovi Miles and More programa sa senatorskim statusom.

  Business Lounge

  Dva biznis salona koja se jednostavno zovu "Business Lounge" nalaze se jedan u centralnom holu a drugi u istočnoj pristanišnoj zgradi. Ovi saloni pored uobičajenih sadržaja za putnike predstavljaju i izvanredna panoramska mesta. Dok se odmaraju u udobnim salonima, služe vrhunskom hranom i pićem ili rade u poslovnom delu putnici mogu uživati i u pogledu na aerodromski kompleks. Saloni su otvoreni od 05:30 do 11:30. Saloni su dostupni putnicima u biznis klasi na nekom od letova Austrian-a ili drugih kompanija iz Star alijanse kao i putnicima u ekonomskoj klasi ako su članovi frequent flyer programa Miles and More.

  Red Lounge

  Red Lounge je dodatna usluga koja omogućava putnicima ekonomske klase sa boarding karticom Austrian-a da uz doplatu od 35 evra koriste luksuzne salone na bečkom aerodromu. Putnici koji to žele treba da se upute ka recepciji jednog od dva Business Lounge-a (Plaza ili Pier East).

  Mapa aerodromskih salona biznis klase na aerodromu u Beču

 • Bečki dečaci

  Jedan od aviona Austrian-a je dobio naziv po čuvenom horu bečkih dečaka.

  Glasam crveno

  Austrian Airlines je 1996. godine uz brojna protivljenja i diskusije izabrao crvene čarape i crvene cipele za obavezni deo uniforme stjuardesa.

  Zbog toga je 2015. bila začuđujuća podrška da se ovi modni detalji zadrže u novom redizajnu kompanijskih uniformi za kabinsko osoblje.

  Zbog namere da se crvene čarape izbace iz nove uniforme stjuardese su čak organizovale interni referendum na kome je ova opcija odnela pobedu, što i ne čudi kada se uzme u obzir da je organizovana čitava kampanja pod nazivom "Glasam crveno" u kojoj su učešće uzeli svi zaposleni koji podržavaju "crvene čarape".

  Life ball

  Austrian Airlines je tradicionalna podrška najpoznatijem svetskom humanitarnom događaju za borbu protiv HIV-a i podršku osobama zaraženim ovim virusom i onima koji su oboleli od side. Life Ball koncert se održava u Beču svake godine i na taj koncert dolaze svetski poznate zvezde i javne ličnosti, a zvanični prevoznik i jedan od glavnih pokrovitelja događaja je Austrian Airlines.

  Eurovision 2015.

  Austrian Airlines je bio zvanični avioprevoznik Pesme Evrovizije, koja je održana u Beču u maju 2015. nakon pobede Končite Vurst godinu dana ranije. Ova kompanija je tim povodom ofarbala jedan avion u boje Eurosonga.


   

Kontakt informacije
 • Kancelarija na aerodromu: tel: 011 3248077, fax: 011 3248783, od ponedeljak do petka 08:30 - 16:30
 • email: office.serbia@austrian.com
 • www.austrian.com