Aviokompanije » Aviokompanije u Srbiji » Turkish Airlines

Turkish Airlines

 • Sedište:  Istanbul, Turska
 • IATA:  TK
 • ICAO:  THY
 • Callsign:  TURKISH
 • Simbol:  Cvet lale
 • Moto:  Globally yours!
 • Bazni aerodrom:  Istanbul Ataturk
 • Glavni aerodromi:  Ankara, Antalija
 • Zavisne kompanije:  Anadolujet (Ankara), Sun Express (Antalija), B&H Airlines (Sarajevo)

Turkish Airlines je najveća turska aviokompanija i jedna od najvećih u svetu. Nastala je 1933. godine u Ankari. Prvi međunarodni let obavljen je 1947. godine na liniji Ankara - Istanbul - Atina. 2008. godine Turkish Airlines pristupa najvećoj i najmoćnijom svetskoj avioalijanski - Star Alliance, koju predvodi nemačka Lufthansa. Od 13. marta 2006. Turkish Airlines leti svakodnevno na liniji Istanbul Ataturk - Beograd Nikola Tesla.

Najvažniji aerodrom ove aviokompanije je Istanbul Ataturk gde se nalazi i centar za održavanje aviona (Turkish Technic). Pored njega avioni ove Turkish-a se nalaze i u Ankari i Antaliji odakle obaljaju redovan saobraćaj. Od nedavno Turksih Airlines sve više širi saobraćaj i sa drugog istanbulskog aerodorma Sabiha Gukčen. 

Osnovne informacije
Check-in Šalter / Kiosk Besplatan prtljag Uključen u cenu
Web check-in Kliknite ovde Predati prtljag 30kg
Tel. aplikacije Android / iOS Ručni prtljag 8kg / 115cm
Ketering Uključen u cenu Višak prtljaga 3-30 € / kg
Putne klase Economy, Comfort, Business Frequent flyer Miles & Smiles
Opširnije o...
 • Turska

  Istanbul Ataturk, Istanbul Sabiha Gukčen, Ankara, Izmir, Bodrum, Denizli, Dalaman, Antalija, Konja, Samsun, Trabzon, Kars, Erzurum, Mus, Batman, Elazig, Diyarbakir, Mardin, Sanliurfa, Kayseri, Malatya, Kahriman, Adana, Gaziantep, Hatay, Erzincan, Eskisehir, Amasya, Canakkale, Isparta, Kahramanmaras, Nevsehir, Sivas, Sinop, Usak, Van

  Evropa

  Lisabon, Madrid, Barselona, Bolonja, Milano, Rim, Venecija, Lion, Nica, Pariz, Ženeva, Bazel, Cirih, Amsterdam, Brisel, London (Heathrow, Stansted, Gatwick), Manchester, Birmingham, Dablin, Oslo, Kopenhagen, Geteborg, Stokholm, Helsinki, Berlin (Tegel, Shoenefeld), Keln, Dizeldorf, Hanover, Hamburg, Frankfurt, Nirnberg, Minhen, Štutgart, Beč, Budimpešta, Prag, Varšava, Riga, Sankt Peterburg, Minsk, Moskva (Domodedovo, Šeremetjevo), Rostov, Soči, Ufa, Jekaterinburg, Kijev, Donjeck, Dnjepropetrovsk, Lavov, Odesa, Simferopolj, Kišinjev, Bukurešt, Sofija, Beograd, Zagreb, Ljubljana, Sarajevo, Priština, Skoplje, Podgorica, Atina.

  Bliski Istok i zapadna Azija

  Baku, Bahrein, Nikozija, Batumi, Tbilisi, Mašad, Tabriz, Teheran, Širaz, Arbil, Bagdad, Basra, Tel Aviv, Aman, Kuvajt, Bejrut, Muskat, Doha, Džeda, Medina, Rijad, Alepo, Damask, Abu Dabi, Dubai, Sana

  Afrika

  Alžir, Aleksandrija, Kairo, Adid Abeba, Akra, Najrobi, Bengazi, Tripoli, Kazablanka, Lagos, Dakar, Capetown, Johanesburg, Kartum, Dar es Salam, Tunis, Entebe.

  Amerika

  Toronto, Čikago, Los Anđeles, Njujork (JFK), Vašington, Sao Paolo

  Azija

  Almata, Astana, Biškek, Dušanbe, Ašhabat, Taškent, Peking, Guangdžou, Šangaj, Hong Kong, Osaka, Tokio, Seul, Daha, Delhi, Bombaj, Karači, Džakarta, Ho Ši Min, Singapur, Bankgok

 • Putnička flota Turkish Airlines-a se sastoji od 130 aviona. U procesu narudžbe se nalazi 62 nove letelice. Aviokompanija ima i 4 aviona specijalizovana za kargo saobraćaj (Airbus A310) a naručena su i dva Airbus-a A330.

  Airbus A319/A320/A321

  Imaju kapacitet od 124 do 186 putnikčkih mesta. Prva tri reda su konfiigurisana kao 2+2 i čine biznis klasu sa ukupno 12 mesta. Ostatak putničke kabine konfigurisan je kao 3+3 i pripada ekonomskoj klasi. Avioni se većinom koriste za domaći saobraćaj u Turskoj.

  Airbus A330/A340

  su širokotrupni avioni za intekontinentalni saobraćaj sa kapacitetom od 250 do 319 putnika. Putnička kabina je podeljana na dve klase (razreda): biznis i ekonomsku. Biznis klasa zauzima prvih nekoliko redova (četiri u A330 i šest u A360) gde su sedišta konfigurisana 2+2. A330 ima 22 mesta a A340 ima 34 mesta u biznis klasi. Ostatak kabine pripada ekonomskoj klasi i u oba tipa aviona ona je konfigurisana kao 2+4+2. Kompanija koristi ove tipove aviona na linijama iz Istanbula ka Osaki, Johanesburgu, Seulu, Sao Paolu, Londonu, Torontu, Čikagu.

  Boeing B737 (400/700/800)

  su standardni Boeingovi modeli za srednjelinijski saobraćaj. Turkish Airlines koristi čak 63 aviona od kojih najviše ima model 800 koji predstavlja Boeing-ovu novu generaciju. Čak 51 avion tipa 737-800 je u floti turske kompanije a naručeno je još 10 ovih aviona. Kabine svih aviona iz ove grupe su podeljene u dve klase: biznis zauzima prva tri reda sa konfiguracijom sedišta 2+2 dok je ostatak kabine ekonomska klasa sa tipičnom konfiguracijom 3+3. Tip 800 se koristi za većinu evromediteranskih letova kao i ka destinacijama u srednjoj Aziji.

  Boeing 777

  je najveći avion koji poseduje Turkish Airlines. Ovaj avion ima dolet od skoro 15.000 km i koristi se za najdalje i najtraženije destinacije. Ima kapacitet od 312 putnika a kabina je podeljena na tri klase. Prva klasa se sastoji od 8 mesta u konfiguraciji 1+2+1 u dva reda u vrhu kabine. Iza nje se nalazi biznis klasa sa 30 sedišta postavljenih iskošeno ka prolazu u rasporedu 1+2+1 sa eksta postorom za putnike. Ostatak kabine sa 274 putničkih mesta je standardna ekonomska klasa. Boeing 777 leti iz Istanbula ka Njujorku, Londonu, Tokiju i Hong Kongu.

 • Turkish Airlines je postao punopravni član Star Alijanse. Osnovna prednost članstva u alijansi za putnike Turkish Airlines-a su fantastične mogućnosti za konekcije i presedanja. Uz kombinaciju letova svih članica alijanse putnici preko Istanbula i drugih čvorišta Star Alijanse mogu otputovati do preko 1000 destinacija širom sveta. Članstvo u frequent flyer programu Turkish Airlines-a koji se zove Miles and Smiles zahvaljujući članstvu u alijansi je važeće na svim letovima partnerskih aviokompanija. Više o alijansi čitajte na posebnoj strani.

  Pored code share ugovora sa brojnim partenrskim aviokompanijama iz alijanse Turkish Airlines ostvaruje i saradnju sa drugim aviokompanijama pa tako postoje zajednički letovi ka Malti (Air Malta), ka Maroku (Royal Air Moroc), Abu Dabiju (Etihad Airways), Kuala Lumpuru (Malaysia Airlines). Najveći code share parteneri Turkish Airlines-a su: Lufthansa za skoro sve letove između Turske i Nemačke, United Airlines za letove iz Turske preko Njujorka do ostalih američkih destinacija kao i Spanair za letove ka španskim gradovima.

 • Program povlastica za česte putnike Turkish Airlines-a se zove: Miles and More i pripada jednom od nekoliko sličnih programa Star Alijanse. Za putnika je potpuno svejedno u kom je programu sve dok je taj program neke od članica alijanse. Tako se milje za Miles and Smiles mogu podjednako zarađivati i na letovima svih ostalih aviokompanija iz Star Alijanse.  Primer: Ako letite Spanair-om na liniji Beograd-Barselona prilikom rezervacije ili na čekiranju možete uneti svoj Miles and Smiles broj kako bi vam bile dodeljene nagradne milje koje vam pripadaju. Pored članica alijanse milje se mogu skupljati i na letovima partnerskih aviokompanija.

  Učlanjenje u program je veoma jednostavno. Putnici mogu samostalno uraditi popunjavanje pristupnice preko sajta Miles and Smiles.  Po pristupanju dobiće privremenu karticu koji mogu da odštamapaju sa sopstvenim brojem. Nakon prvoig obavljenog leta po učlanjenju putniku na kućnu adresu stiže standardna plastična kartica sa kojom dalje vrši rezervacije ili čekiranje. Prilikom rezervisanja karte može se agentu ostaviti broj kartice i nagradni poeni će biti dodeljeni putniku nakon prvog leta. Ukoliko ste zaboravili da agentu ostavite broj vaše kartice onda to možete uraditi prilikom registracije za let. Čak i nakon obavljenog putovanja je moguće zatražiti da vam se naknadno upišu nagradni poeni. Potrebno je da posedujete boarding karticu i da na osnovu podataka o obavljenom letu zatražite naknadno upisivanje nagradnih milja.

  Poeni se skupljaju sa svakim letom Turkish Ailrlines-a ili neke od partnerskih aviokompanija. Poeni se zarađuju i korišćenjem usluga različitih partnerskih kompanija koje su pristupile programu (brojni hoteli, rent a car agencije, mobilni operateri i sl.)

  Ostvarene poene (milje) možete iskoristiti za besplatnu kartu ili za naručivanje nekog od proizvoda iz prodajnog asortimana Turkish Airlines-a.

 • Ručni prtljag

  Dimenzije ručnog prtljaga ne mogu biti veće od 55x40x23 cm. U ekonomskoj klasi je dozvoljen jedan komad ručnog prtljaga do 8 kg težine. U biznis klasi su dozvoljena dva komada ručnog prtljaga svaki do 8 kg težine.

  Predati prtljag

  Turkish Airlines primenjuje specijalna pravila za besplatni prtljag za svaku zemlju (tržište) posebno. Za Srbiju važi posebno pravilo po kome putnici imaju mogućnost da predaju više prtljaga nego što je to uobičajeno prema opštim pravilima kompanije.

  Za sve letove Turkish Airlines-a gde važi težinski koncept (sve destinacije osim Severne Amerike) dozvoljeno je predati maksimalno do 30kg prtljaga u ekonomskoj klasi (i premijum ekonomskoj - comfort) i do 40kg u biznis klasi. Ova ponuda važi samo za polaske iz Beograda.

  Za putnike iz Beograda prema destinacijama u Kini ili Japanu važi poseban prtljažni limit uvećan na 40kg.

  Besplatan prtljag je ograničen na 20 kg u ekonomskoj klasi, 30 u biznis i 60 u prvoj klasi. Uz bebe (infanti, 0-2 godine) se može poneti 10 kg prtljaga plus sklopiva kolica zbirnih dimenzija 115 cm. Na letovima ka Severnoj Americi (SAD, Kanada) dozvoljena su po dva komada prtljaga na svim klasama uz ograničenje od 23 kg po komadu za ekonomsku klasu i 32 kg po komadu za biznis i prvu klasu.

  Višak prtljaga

  Svaki kilogram prtljaga više od dozvoljenog plaća se po posebnom cenovniku koji možete pogledati ovde. Cene se kreću od 3 do 30 evra po kilogramu u zavisnosti od destinacije. Sve destinacije su podeljene u pet zona pa je potrebna tabela za određivanje visine doplate za višak prtljaga. Beograd je u prvoj zoni pa se za let ka Istanbulu na primer plaća 3 evra po kilogramu. Višak prtljaga se može platiti i po komadnom konceptu

  Specijalni prtljag

  Muzički instrumenti koji se uklapaju dimenzijama mogu se prevoziti u putničkoj kabini kao ručni prtljag dok se u slučaju odstupanja od ovih dimenzija mora rezervisati zasebno sedište. Oprema za skijanje ili golf se može besplatno prevoziti samo ako se radi o jednom pakovanju. Za drugi prtljag putnik se mora javiti avioagentu ili predstavništvu Turkish-a.

  Prevoz kućnih ljubimaca

  Pored svih univerzalnih pravila Turkish Airlines ograničava težinu kućnih ljubimaca koji se mogu prevoziti u putničkoj kabini na samo 6 kg (zajedno sa boksom za transport). Sve životinje preko ove težine se moraju prevoziti u odeljku za prtljag. Cena prevoza životinja se određuje po cenovniku za višak prtljaga po težinskom konceptu.

 • Newspaper Stand

  Putnici biznis klase mogu u kabini dobiti novine dok svi ostali putnici novine mogu uzeti besplatno uz boarding karticu na aerodromskihm novinskim štandovima Turkish Airlines-a koji se nalaze na  istanbulskom aerodromu Ataturk.

 • Putnicima je na raspolaganju veoma bogato posluženje hrane i pića tokom leta. Turkish Airlines je za ketering u ekonomskoj klasi dobio prestižno Skytrax-ovo priznanje.

  Na domaćim letovima u ekonomskoj klasi putnicima se poslužuju bogati i ukusni sendviči sa sirom i salatom, voćni kolač ili čokoladni mus kao i čaša vode i neko piće. Na međunarodnim letovima u ekonomskoj klasi ketering zavisi od dužine leta i tipa aviona. U avionima omogućavaju zagrevanje obroka putnicima su pored hladnih jela na rapolaganju i topla jela internacionalne kuhinje (italijanska, indijska, turska...) Putnici se poslužuju i salatama, kolačima kao i različitim pićima.

  U biznis klasi putnicima se standardno nudi šampanjac ili sok od pomorandže a na dužim destinacijama Turkish Airlines je uveo i specijalnu "aperomix" uslugu gde se putnici u biznis klase poslužuju konktelima i kanapeima. Nakon toga putnicima je na raspolaganju topla supa. Na meniju se nalaze i tri topla jela od kojih je jedno iz turske kuhinje a druga dva su internacionalna kuhinja i to tako da je jedna prilagođena popularnoj kuhinji u odredištu. Ako se radi o liniji ka Indiji onda će obavezno jedno jelo biti hindu.

  Specijalni obroci na letovima Turkish Airlines-a mogu se naručiti prilikom rezervacija ali je za njih potrebno odobrenje aviokompanije u skladu sa mogućnostima na datom letu. Specijalni obroci koji se mogu zatražiti su: vegeterijanski hindu (azijatski), hindu, hindu jain, muslimanski, košer, morski plodovi, voćni obrok, vegeterijanski, vegeterijanski orijentalni, vegeterijanski sa sirovim povrćem i voćem, striktni vegeterijanski zatim obroci sa malo masnoća, bez glutena, niskokalorični, bez laktoze, bez soli, obrok za dijabetičare, za bebe, dečji obrok. Posebnu zanimljivost predstavlja i slavljenički kolač (celebration cake) koji se može zatražiti za putnike koji slave rođendan ili putuju na medeni mesec.

 • AVOD

  (Audio Video On Demand)

  sistem je prisutan u avionima tipa A330, A340, B777 i u ponekim A321. Ovaj sistem putnicima omogućava pristup kanalima za zabavu koji su podeljeni u tri kategorije: informacije, zabava i komunikacija. Od zabavnih sadržaja putnicima se nude dugometražni filmovi (klasični, blokbasteri, dečji, međunarodni) zatim kratki filmovi (crtaći i dokumentarci). Od muzike putnicima su na raspolaganju cd miksovi sa mogućnosšću biranja između raznih i mnogobrojnih muzičkih žanrova koji uključuju i neke veoma interesante žanrove poput arabeski, turske klasične muzike ili duhovne orijentalne muzike. U zabavnom delu postoje i kanali sa video igricama, dečji ili kanal sa audio knjigama.

  Usluga slanja sms ili email poruke kao i usluga telefoniranja vazduh-zemlja se posebno naplaćuje i o načinima pristupa ovim servisima kao i o cenama njihovog korišćenja se raspitajte kod kabinskog osoblja ili prilikom čekiranja za let.

  Komunikacioni sadržaji imaju mogućnost slanja sms/mejla kao i pristup raznim vestima iz sveta. Informativni kanal putnicima nudi razne informacije o Turkish Airlines-u, njihovim uslugama, frequent flyer programu, aerodromima. Tu se mogu naći mape aerodroma. Posebno zanimljivi sadržaji su oni koji putnicima omogućavaju praćenje leta, kretanje aviona kao i specijalne kamere postavljene na kljun, rep i krila  aviona koje putnicima omogućavaju praćenje leta iz potpuno neverovatne perspektive.

  Na sajtu Turkish Airlines-a se nalazi spisak svih filmova kao i ostalih audio i video sadržaja koji se mogu koristiti u avionima koji omogućavaju tu uslugu.

  Sky Life

  je veoma kvalitetan i obiman inflight časopis koji putnici mogu pronaći na svom letu i takođe poneti sa sobom. Časopis je besplatan i nalazi se u pregradama na sedištu ispred. Sky Life ima dugu tradiciju avio časopisa. U njemu se nalaze izuzetni tekstovi o Turskoj kao i inostranim destinacijama do kojim leti Turkish Airlines. Na poslednjim stranama časopisa se nalaze razne informacije o samoj aviokompaniji, njenom frequent flyer programu, destinacijama, floti. Tu je i veoma korisna mapa aerodroma u Istanbulu i Ankari koja može biti veoma korisna putnicima koji ove aerodrome koriste za presedanje

 • Turkish Airlines nema zasebne salone na aerodromima u svetu, već koristi aerodromske posebne salone kao i salone Star Alijanse ukoliko postoje. Na aerodromu u Istanbulu se putnicima nudi CIP Lounge (salon) u koji mogu ući putnici sa karticom Miles and Smiles Plus kao i putnici biznis klase. Prilikom registracije za let putnici biznis klase dobiće poseban vaučer za CIP Lounge. On se nalazi sa avio strane, nakon pasoške kontrole desno do kraja hodnika. U salonu se putnici mogu odmoriti, popiti piće, istuširati, koristiti internet, listati neke od brojnih međunarodnih časopisa

 • Turkish Airlines razlikuje tri putničke klase: ekonomsku (economy), premijum ekonomsku (comfort class) i biznis (bussines). Postojanje svih klasa na letovima Turkish Airlines-a je ograničen tipom aviona. Sve tri klase su standardne u većini aviona koji su u floti Turkish Airlines-a. Pored brojnih pogodnosti koje putnici premijum ekonomske i biznis klase ostvaruju oni imaju i karte koje podrazumevaju veliku fleksibilnost. Pored standardnih pogodnosti ostvaruju i znatno veći broj nagradnih milja u okviru frequent flyer programa Miles and Smiles, ukoliko su njegovi članovi.

  Ekonomska plus (Comfort Class)

  Turkish Airlines je uveo svoju srednju klasu. Nazvana je „Comfort Class“ a odlikuju je drugačija komfornija sedišta sa više prostora za noge. Putnici imaju i dodatak za noge na sedištu ispred koji je veoma koristan kod dugih letova zato što pomažu relaksaciji nogu. Za putnike nove „comfort“ klase omogućena je i bolja zabava tokom leta. Svaki putnik ima sopstveni 10,6 -inčni monitor na sedištu ispred. Od zabavnih sadržaja putnicima se nude filmovi, muzika, serije, dokumentarci, crtaći.

  Biznis klasa (Bussines Class)

  Turkish Airlines-a pored udobnije putničke kabine i bogatijeg menija tokom leta obuhvata i prioritetnu registraciju za let na posebnim šalterima za biznis klasu (bussines class check in desk), više besplatnog predatog prtljaga (30 kg), besplatnu upotrebu aerodromskih salona (CIP Lounge na turskim aerodromima i Star Alliance saloni na stranim aerodromima), kao i bogat izbor zabave tokom leta (samo na međunarodnim letovima, ne i domaćim turskim i samo u avionima koji poseduju AVOD sistem: A330, A340, B777 i poneki A321). Biznis klasu odlikuju drugačija sedišta. Ona se razlikuju po dimenzijama. Šira su i udobnija sa više razmaka između čime se postiže veći komfor putnika. Najveća sedišta u biznis klasi su u Boeingu 777 i tamo imaju mogućnost obaranja do 180 stepeni. Ovo je omogućeno postavljanjem sedišta jedno do drugog pod uglom ka prolazu kabine umesto jednog iza drugog paralelno sa prolazom kao što je kod manjih aviona kod kojih su i sedišta biznis klase manja.

 • Turkish Airlines je jedna od najnagrađivanijih aviokompanija na svetu. Ove godine je osvojila osmo mesto na svetu a prva je među evropskim kompanijama u tradicionalnoj godišnjoj dodeli nagrada "World Airlines Award" (Skytrax). Pored osmog mesta Turkish je osvojio i tri glavne nagrade:

  • za najbolju aviokompaniju u Evropi
  • za najbolju aviokompaniju u regionu južne Evrope
  • za najbolje sedište u premijum ekonomskoj klasi (Comfort Class, kod Turkish Airlines-a)

  Pored over tri nagrade kompanija je osvojila i dva druga mesta na svetu u kategoriji najboljeg keteringa u premijum ekonomskoj klasi kao i drugu nagradu za najbolji ketering uopšte.

  I prethodnih godina Turkish Airlines je osvajao nagrada a u 2010. Turkish Airlines je proglašen za najbolju aviokompaniju južne Evrope, a dobio je i nagrada za najbolji ketering u ekonomskoj klasi u svetu.

  Pored nagrada Skytrax je u 2010. godini Turkish Airlines-u je dodelio četvrta zvezdicu koja je oznaka kvaliteta prepoznatog od straneb blizu 20 miliona putnika koliko svake godine učestvuje u ovim istraživanjima. Sa ovom zvezdicom kompanija se svrstala u grupu od tridesetak najboljih svetskih aviokompanija.

Kontakt informacije
 • Kancelarija u Beogradu: Knez Mihailova 30/IV, tel: 011/3036-195, fax: 011/3036-290, ponedeljak - petak od 09 do 17 časova
 • Kancelarija na aerodromu, tel: 011/209-7225, fax: 011/209-7227, ponedeljak-petak, 10:00-15:45h; subota-nedelja od 11:00 do 15:45h
 • email: begtkinfo@thy.com
 • web: www.thy.com
 • dortyol, 08.06.2011 u 16:26
  Ovo je najbolja kompanija sa kojom sam leteo. obožavam ih. hrana koju služe tokom leta je neverovatna. avioni su im bili uvek puni do poslednjeg mesta svaki put kada sam leteo. jedino mi se malo ne dopada presedanje u istanbulu. nije baš friendly aerodrom.