Aviokompanije » Značajne aviokompanije » Air Baltic

Air Baltic

 • Sedište:  Riga, Letonija
 • IATA:  BT
 • ICAO:  BTI
 • Callsign:  AIRBALTIC
 • Simbol: 
 • Moto:  Fly at ease!
 • Bazni aerodrom:  Riga
 • Glavni aerodromi:  Talin, Vilnjus
 • Zavisne kompanije: 

Letonska aviokompanija Air Baltic nastala je 1995. godine. Danas je to aviokompanija sa impresivnim rezultatima i fantastičnim rastom broja putnika. Air Baltic je u 2009. godini zabeležio porast putnika od 6%. Takođe treba istaći da je tačnost ove kompanije na veoma visokom nivou: 91% svih letova su ostvareni na vreme (sa kašnjenjem do 15 minuta). U 2009. godini sa Air Balticom je letelo 2,8 miliona putnika a čak polovina od tog broja su bili tranzitni putnici koji su preko čvorišta u Rigi leteli ka destinacijama u Skandinaviji, zapadnoj i južnoj Evropi kao i zemljama ZND-a (Zajednica nezavisnih država, CIS). Zahvaljujući uspehu i porastu Air Baltica aerodrom u Rigi je doživeo nagli rast i veoma brzo se nameće kao važno saobraćajno čvorište na severoistoku Evrope.

Osnovne informacije
 • Web Check-in: Da, besplatno
 • Aerodrom Check-in: Besplatno
 • Besplatan prtljag: Ne, od 20 evra
 • Besplatan ketering: Ne
 • Ručni prtljag: 55 x 40 x 23cm / 8kg
 • Predati prtljag: 20kg (ekonomska), 3 x 30kg (biznis)
 • Višak prtljaga: od 15 € / kg
 • Frequent Flyer: Baltic Miles
Opširnije o...
 • Skandinavija, Baltik

  Bilund, Kopenhagen, Alesund, Bergen, Stavanger, Oslo, Tromso, Umea, Stokholm, Geteborg, Oulu, Vasa, Tampere, Turku, Kuopio; Lapenranta, Talin, Tartu, Riga, Palanga, Kaunas, Vilnus, Kalinjingrad

  Evropa

  Dablin, Mančester, London, Amsterdam, Hamburg, Berlin, Hanover, Dizeldorf, Frankfurt, Minhen, Brisel, Pariz, Ženeva, Nica, Cirih, Milano, Venecija, Rim, Barselona, Madrid, Atina, Beč, Varšava, Budimpešta, Beograd, Minsk, Kišinjev, Kijev, Odesa, Moskva, Sankt Peterburg, Pskov

  Bliski Istok i zapadna Azija

  Istanbul, Antalija, Tel Aviv, Bejrut, Aman, Dubai, Tbilisi, Jerevan, Baku, Taškent, Dušanbe, Almata

 • Flota Air Baltica se sastoji od 30-tak aviona. Okosnicu flote čine uskotrupni Boeingovi mlazni modeli za kratkolinijski saobraćaj: 737-300, 737-500 i za srednjelinijski saobraćaj: 757-200. Za regionalni saobraćaj Air Baltic koristi 11 turboprop aviona Foker 50. U floti se od nedavno nalazi i 8 novih turboelisnih aviona  Dash Q400, koji su namenjeni za kratkolinijski regionalni saobraćaj. Ovim tipom aviona Air Baltic će održavati i liniju ka Beogradu.

 • Air Baltic nije članica ni jedne avio alijanse ali ima ostvarenu intenzivnu saradnju sa brojnim aviokompanijama u svetu. Na pojedinim letovima iz Rige Air Baltic ima code share ugovore sa drugim aviokompanijama. Tako je let ka Bukureštu zajednički sa Tarom-om, do Minska zajedno sa beloruskom aviokompanijom - Belavia.

  Air Baltic blisko sarađuje sa brojnim tradicionalnim i niskotarifnim aviokompanijama: Atlasjet, Air Berlin, Air Astana, Aeroflot, Rossiya, Emirates, Armavia, Austrian Airlines, SAS i mnoge druge. 

 • Program nazvan Baltic Miles se promoviše kao "buduća valuta Severa" (Future currency of the North). Članovima programa omogućeno je skupljanje nagradnih milja na svim letovima Air Baltica kao i prilikom kupovine proizvoda i usluga programskih partnera. Tako zarađene milje putnici mogu iskoristiti za dobijanje besplatnih letova, spa tretmana, hotelskog smeštaja ili za kupovinu u Baltic Miles prodavnici gde se mogu naći razne stvari potrebne za put, suveniri, parfemi, garderoba i drugo. Za milje koje se zarade na povranom letu Beograd -Riga može se na primer "kupiti" kvalitetan novčanik i privezak za ključeve.

 • Ručni prtljag

  Dimenzije ručnog prtljaga ne mogu biti veće od 55x40x23 cm. U ekonomskoj klasi je dozvoljen jedan komad ručnog prtljaga do 8 kg težine. U biznis klasi su dozvoljena dva komada ručnog prtljaga bez ograničenja težine.

  Predati prtljag

  Putnici biznis klase mogu predati makismalno 3 komada prtljaga do ukupne težine od 30 kg. Putnici ekonomske klase mogu predati maksimalno 20 kg prtljaga koji se posebno plaća po komadu. Cena je 20 evra po komadu i po pravcu za putnike koji kartu kupuju online preko sajta Air Baltica ili su članovi Baltic Miles programa. Za ostale putnike i one koji plaćaju prtljag direktno na šalteru za registraciju za let naplaćuje se 30 evra po komadu i po pravcu.

  Višak prtljaga

  se naplaćuje na aerodromu na šalteru za čekiranje u iznosu od 15 evra po kilogramu viška.

  Specijalni prtljag

  Putnici biznis klase pored besplatnog predatog prtljaga imaju pravo i na besplatan prevoz jednog komada specijalnog prtlaljaga (bicikl, golf oprema, ski oprema, lovačka ili ronilačka oprema)

  Kućni ljubimci

  Za male kućne ljubimce koji se prevoze u putničkoj kabini plaća se iznos od 40 evra po pravcu uz rezervaciju ili 47,5 evra na šalteru na aerodromu. Za ljubimce koje se prevoze u kargo odeljku plaća se 50 evra po pravcu uz rezervaciju ili 57,5 evra na šalteru na aerodromu. Za sve kućne ljubimce potrebno je uputiti zahtev aviokompaniji i sačekati njihovo odobrenje

 • Twilight Check-in

  Za putnike iz Rige postoji mogućnost registracije za let veče pre putovanja, takozvano "čekiranje u sumrak". ova mogućnost otvorena je na aerodromu od 19 do 22 časa a cilj joj je smanjivanje gužvi. Putnik može veče pre poletanja da dođe na aerodrom i da se registruje za let, da preda svoj prtljag i da se sledećeg dana po dolasku na aerodrom uputi direktno na sigurnosnu i pasošku kontrolu bez čekanja u redu za čekiranje.

  Online Check-in

  Sa brojnih aerodroma putnicima je omogućeno online čekiranje koje je besplatno. Za letove iz Beograda omogućeno je online čekiranje. Ukoliko se putnik čekira na aerodromu potrebno je da plati nadoknadu u iznosu od 5 evra. Ova se nadoknada ne plaća ako za aerodrom odlaska ne postoji mogućnost online čekiranja.

  Promena vremena i datuma leta

  je moguća za putnike koji ne poseduju ovu mogućnost uz tarifu (ekonomska klasa). Ova usluga s eplaća 75 evra po promeni.

 • Tokom leta Air Baltic putnicima nudi veoma raznovrstan meni jela i pića. Za putnike u biznis klasi hrana i piće tokom leta su besplatni dok putnici u ekonomskoj klasi mogu željeno posluženje platiti letonskim latima ili u evrima. Plaćanje je moguće i kreditnim karticama. Pored hrane i pića putnicima je na raspolaganju i Air Baltic Shop katalog iz koga mogu naručiti brojne suvenire, turističke vodiče, parfeme i druge sitnice.

  Cene oboka su sledeće: pasta sa sirom - 6 €, baget sendvič - 4,2 €, salata - 3 €, običan sendvič sa šunkom - 2,25 €, sokovi i kafe - 2.25 €. Air Baltic je predvideo i opciju naručivanja kuvanih jela. Ova usluga se zove "pre-order meal" i može se naručiti pre leta preko interneta. Ovde možete pregledati meni i izvršiti naručivanje određenog obroka za vaš let. Ovi topli obroci koštaju od 8 do 12 evra a putnicima su na raspolaganju: grilovana piletina, pikantna svinjetina, omlet, paste, košer obrok ili vegetarijanski obrok.

 • Air Baltic izdaje sopstveni inflight magazin koji je dostupan putnicima na svim letovima. Ovaj časopis je besplatan i sadrži veoma zanimljive tekstove a posebno se izdvajaju bar dva teksta o raznim Air Baltic-ovim destinacijama. Časopis se zove Baltic Outlook i izlazi jednom mesečno.

  Na letovima koji su duži o dva i po sata putnici mogu da iznajme portable (iPad) medija plejer na kome mogu da prate probrani filmski i muzički repertoar. Plejer nudi i crtane filmove i igrice za najmlađe. Iznajmljivanje se plaća 9 evra po letu. Za putnike u biznis klasi plejer je besplatan. Dodatne slušalice se plaćaju 3 evra.

 • Registracija za let

  Na matičnom aerodromu Air Baltic-a je moguća samostalna registracija putnika na automatima kao i klasična registracija na šalterima. Za putnike iz Rige postoji mogućnost registracije za let veče pre putovanja, takozvano "čekiranje u sumrak". ova mogućnost otvorena je na aerodromu od 19 do 22 časa a cilj joj je smanjivanje gužvi. Putnik može veče pre poletanja da dođe na aerodrom i da se registruje za let, da preda svoj prtljag i da se sledećeg dana po dolasku na aerodrom uputi direktno na sigurnosnu i pasošku kontrolu bez čekanja u redu za čekiranje.

  Transferni letovi

  Putnici koji imaju transfer na aerodromu u Rigi biće čekirani sve do krajnje destinacije ako su svi letovi Air Baltic-ovi. Na primer, ako neko putuje iz Beograda za Talin preko Rige, na beogradskom aerodromu će biti čekiran sve do krajnje destinacije. Minimalno vreme za transfer je 25 minuta. Letovi koji su u okviru tog limita ne mogu se povezivati. Ako putnik poseduje boarding kartu za naredni let onda se on po dolasku odmah upućuje na gejt za naredni let. Ako nema boarding karticu (doputovao je letom neke partnerske aviokompanije) onda on mora da ode do transfernog centra i da tamo uradi registraciju za let. Transferni centar će posetiti ako ima više od 30 minuta vremena do narednog leta. Ukoliko se dešava da ima manje vremena jer je prethodni let kasnio, onda transferni putnik može da se zaputi direktno na gejt i tamo će mu biti data boarding kartica.

  Aerodrom Riga je veoma jednostavan za snalaženje. Mali je i veoma kompaktan. Aerodrom je tako organizovan da transferni putnici prolaze sledeće procedure:

  • Šengen-Šengen, ne prolaze pasošku niti bezbednosnu (x-ray) kontrolu
  • Šengen-Ne Šengen, prolaze samo pasošku kontrolu
  • Ne Šengen - Šengen, prolaze i pasošku i bezbednosnu kontrolu
  • Ne Šengen - Ne Šengen, prolaze samo bezbednosnu kontrolu.
 • Biznis klasa Air Baltica namenjena je putnicima koji zahtevaju veći komfor tokom putovanja ali im je potrebna i fleksibilnost tafife. Karte u biznis klasi su refundabilne u potpunosti, odnosno mogu se otkazati i bilo kada pre putovanja i uplaćen iznos će biti vraćen putniku. Datum i vreme polaska se mogu menjati u bilo koje vreme bez doplate. U cenu je uračunat i prevoz dva komada ručnog prtljaga dimenzija 55x40x23 cm. Predati prtljag može imati makismalno tri kofera čija ukupna težina ne može preći 30 kg. Putnici se registruju za let na šalterima za biznis klasu čime se postiže njihovo kraće zadržavanje. Takođe na pojedinim aerodromima imaju posebnu brzu traku za sigurnostnu proveru (fast track secuity control). Na aerodromu u Rigi mogu boraviti u Biznis salonu Air Baltica. Hrana i piće tokom leta su uključeni u cenu a u zavisnosti od dužine leta na raspolaganju su im i portalbl medija plejeri sa bogatim filmskim i muzičkim sadržajima. Putnici u biznis klasi ostvaruju i do tri puta više nagradnih milja ukoliko su članovi frequent flyer programa Baltic Miles.

  Ekonomska fleksi klasa je zapravo ekonomska putna klasa ali sa tarifom koja omogućava fleksibilnost (promenjiva je i refundabilna). 

  Air Baltic Business Lounge

  Biznis salon (business lounge) Air Baltic-a nalazi se na prvom spratu aerodroma u Rigi sa pogledom na pistu i platformu aerodroma. Ovaj salon je besplatan za korišćenje putnicima Air Blatica sa kartama biznis klase. Za pristup salonu potrebna je boarding kartica. Salon je otvoren od 06 do 23 časa.
  Putnicima je na raspolaganju buffet meni sa svežim pecivom i sendvičima u vreme doručka ili sa raznim jelima u vreme ručka. Na raspolaganju su i alkoholna i bezalkoholna pića.
  Nekoliko Macintosh računara sa brzim internet konekcijama su slobodni za korišćenje kao i wirelles internet za putnike sa sopstvenim laptop računarima. Salon poseduje i odvojenu mini konferencijsku salu za 10 osoba kao i salu za prezentacije sa 20 mesta. Osoblje u salonu je profesionalno.
  Posebnu pogodnost putnicima predstavlja tuš kabina koja im je na raspolaganju ukoliko žele da se osveže nakon napornog puta.

 • Aviokompanija Air Baltic je u maju 2010. osvojila nagradu internet portala Anna.aero za nacionalnu aviokompaniju sa najviše novih ruta u prethodnih godinu dana. Čak 27 novih ruta je uspostavljeno u periodu od aprila 2009. do aprila 2010.

Kontakt informacije
 • Kancelarija u Beogradu: GSA: iTravel Group, Svetog Save 12/II, tel: 011 243 50 64, fax: 011 382 22 94
 • email: salesserbia@airbaltic.com
 • web: www.airbaltic.com